Zvečer se nevihtne celice od zahoda premikajo proti severovzhodu države. Foto: Shutterstock
Zvečer se nevihtne celice od zahoda premikajo proti severovzhodu države. Foto: Shutterstock

Kot je okoli 22. ure zapisal Arso, je bila takrat močnejša nevihta vzhodno od Celja. Predtem se je nevihtno dogajanje začelo na skrajnem severozahodu Slovenije, o toči so poročali iz Rateč, potem pa se je v večernih urah organizirala nevihtna linija, ki je po pričakovanjih prešla vzhodno polovico Slovenije.

Danes je bil sicer prvi dan koledarskega poletja, sočasno pa smo sredi prvega vročinskega vala letos, ki bo trajal do petka. Andrej Velkavrh je za Radio Slovenija povedal, da bo najbolj vroče danes in jutri, ko bo nad naše kraje veter prinesel tudi puščavski prah. Ozračje bo zato motno, belkaste barve, vidljivost bo malo slabša.

Zelo toplo je bilo sicer že zjutraj, ko je zelo topel zrak s temperaturo 20 °C segal vse do nadmorske višine okoli 1600 metrov. "Ne preseneča, da smo ponoči na nekaterih vremenskih postajah zaznali tropsko noč (najnižja temperatura se ni spustila pod 20 °C). V Vedrijanu in Dobličah pri Črnomlju je bila najnižja temperatura 22, na Malkovcu in Vrhniki 21, v Ljubljani, Kopru in v Novem mestu 20 °C," so pri agenciji za okolje zapisali na Facebooku.

Oba dneva, tako danes kot v četrtek, bo po nižinah velika toplotna obremenitev. "Še najbolj znosna bo vročina tokrat na Primorskem. Celo v alpskih dolinah bo bolj vroče kot ob morju. V Ratečah tako pričakujemo okoli 32, v Portorožu 30 stopinj Celzija," so zapisali vremenoslovci.

Danes popoldne in zvečer se sicer lahko v severovzhodni Sloveniji pojavijo kakšne vročinske nevihte, "predvsem v severovzhodni Sloveniji, Koroški, Štajerski, Prekmurju". Pozneje je Agencija za okolje RS izdala oranžno opozorilo za severovzhod države: "Prve nevihte bodo popoldne nastale severneje od naših krajev in se pozno popoldne ali zvečer z višinskim severozahodnikom pomaknile proti jugu," so zapisali in dodali: "Največja nevarnost močnejših neviht bo tako predvsem v severovzhodni Sloveniji. Nevihte lahko prinesejo krajevna neurja z močnim vetrom in točo."

Nalivi in toča v Avstriji

Močna neurja so popoldne že zajela Avstrijo. Okoli 16.30 se je v Innsbrucku in drugod na Tirolskem stemnilo, nato pa je močno lilo okoli 20 minut, zapihal je veter s hitrostjo 85 kilometrov na uro. V nekaj minutah je temperatura padla s 33 na 21 stopinj, poroča Kleine Zeitung. Nekatere kraje na Tirolskem je zajela toča v velikosti žogic za namizni tenis.

Huda ura se je nato premaknila nad Salzburg, Koroško in Štajersko, saj je v nekaterih krajih prav tako klestila toča v premeru treh centimetrov. Na Koroškem je zaradi nalivov na terenu veliko gasilskih ekip, ki pomagajo pri poplavljenih hišah, podrtih drevesih in poškodovanih strehah. Za območje okoli Celovca in Beljaka od 19.00 velja opozorilo najvišje stopnje.

V četrtek pa vremenoslovci padavin ne pričakujejo. Tako danes kot v četrtek bo temperatura od 30 do 36 oz. 37 stopinj Celzija, v petek pa bo živo srebro ponekod še kazalo do 33 stopinj Celzija, je pojasnil. Poleg vročine bo v teh dneh tudi precej prizemnega ozona, ki negativno vpliva na zdravje, zato na Arsu svetujejo spremljanje napovedi kakovosti zraka in morebitna opozorila.

Konec tedna ohladitev, a ne drastična

Velkavrh je za Radio Slovenija še razložil, da bo petek še kar vroč, popoldne se bo začelo oblačiti, padavine pa bodo celotno državo zajele v noči na soboto. Že do sobotnega jutra naj bi padavine prenehale, zjasnilo se bo, zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, je nanizal Velkavrh. Konec tedna pa bo tako malo hladnejši kot te dni, okoli 25 stopinj Celzija.

Razmeroma prijazno vreme brez neviht ali hude vročine pričakujemo tudi v nedeljo in na začetku prihodnjega tedna, napovedujejo na Arsu.

Prvič v tej poletni sezoni se je nad 30 stopinj Celzija segrelo v nedeljo, in sicer na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, v ponedeljek pa je bil prvi vroči dan v večjem delu nižin.

Telekom: Izklopite naprave iz vseh vtičnic

Na Telekomu Slovenije pred napovedanimi nevihtami opozarjajo, naj iz vseh vtičnic (tako iz komunikacijskega kot električnega omrežja) izklopijo elektronske naprave, kot so modemi, računalniki, televizorji, igralne konzole ipd.

Enako svetujejo tudi pred odhodom na dopust.

Sorodna novica Otroci so v pregretih avtomobilih do petkrat bolj ogroženi kot odrasli

Presežena opozorilna vrednost ozona

Vrednost ozona je na merilnem mestu Koper danes ob 17. uri presegla opozorilno vrednost. Podatki veljajo tudi za širšo okolico. Na Agenciji RS za okolje pričakujejo, da bo raven presežene opozorilne vrednosti padla v večernih urah. Glede na vremensko napoved tudi v četrtek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih ravni.

Pazimo na otroke, starejše, bolne

Vročina najbolj prizadene starejše, otroke in nosečnice, pa tudi bolnike s srčno-žilnimi obolenji, obolenji dihal, sladkorne bolnike, osebe z obolenji ledvic, z duševnimi motnjami, negibljive, bolnike z drisko, bruhanjem in povišano telesno temperaturo, opozarjajo na NIJZ-ju.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Posledice se kažejo v kožnih izpuščajih, vročinskih krčih, vročinski izčrpanosti, omedlevici oz. kratkotrajni izgubi zavesti in vročinski kapi, opozarjajo.

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo izpostavljenost vročini, pri tem pa hladimo prostore in sebe, se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore. Omejimo fizično dejavnost na jutranje in večerne ure, uživamo lahko hrano, ki naj bo v manjših obrokih, in pijemo dovolj tekočine, najbolje vode.

Na kaj moramo paziti ob vročini?

Ob poletnem solsticiju dan odprtih vrat v astronomskem observatoriju na Golovcu

Danes je v Ljubljani sonce vzšlo ob 5.10, zašlo pa bo ob 20.56, kar pomeni, da je današnji dan najdaljši v letu. Ob poletnem solsticiju Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani vabi na dan odprtih vrat v astronomskem observatoriju na Golovcu. Za obisk predavanja, ogled teleskopa Vega in opazovanje neba s teleskopi je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice prek spletne strani observatorija.

Poznavalci astronomskih pojavov so spomnili na še en bližajoči se pojav, in sicer na konjunkcijo Marsa, Venere in Lune ta četrtek zvečer. Takrat si bodo vsi trije objekti zelo blizu na nebu in bodo dobro vidni tudi s prostim očesom, saj bo osvetljen le ozek Lunin srp. "Svoje poglede usmerite 20 ločnih stopinj nad obzorje v ozvezdje Raka. Skupaj bodo vsi trije zašli okoli 23.41," so navedli na fakulteti.