Temperatura se bo hitro spustila, snežilo bo povsod, razen na Primorskem. Foto: Reuters
Temperatura se bo hitro spustila, snežilo bo povsod, razen na Primorskem. Foto: Reuters

Kot napovedujejo vremenoslovci, bo v sredo naše kraje prešla vremenska fronta, ki, kot je za Radio Slovenija razložil dežurni prognostik Janez Markošek, ta trenutek pravzaprav še ni niti dosegla celinske Evrope.

Medtem ko bo današnji dan predvsem v Prekmurju in na Štajerskem še jasen, bo v zahodni polovici Sloveniji občasno rahlo deževalo, nekoliko pogosteje predvsem na Primorskem in Notranjskem. Pred prihodom fronte bo zapihal okrepljen jugozahodni veter, pritekal bo vlažen in topel zrak, kar pomeni, da bo temperatura danes še med 5 in 13 stopinjami. Veter bo kar okrepljen, opozarja, najmočnejši bo v severovzhodni Sloveniji in tudi v višjih legah povsod po državi.

Opozorili zaradi močnega vetra

Na Agenciji za okolje so izdali opozorilo zaradi močnega vetra.
- Zlasti v višjih legah in tudi po nižinah severovzhodne Slovenije bo danes pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 80 km/h, kar lahko povzroča nevšečnosti.
- V sredo popoldne bo zapihal okrepljen severni veter, ki bo izrazitejši zlasti pod Karavankami. Zvečer, ko bo fronta dosegla tudi Primorsko, bo tam zapihala zmerna do močna burja, ki bo v sunkih do četrtka zjutraj lahko dosegala hitrosti od 100 do 120 km/h.

Jutri bo ves dan povsod oblačno, dopoldne bo še razmeroma toplo, padavine bodo predvsem v zahodnih in severnih krajih, popoldne se bodo razširile na vso Slovenijo. Začelo se bo hladiti, zapihal bo veter severnih smeri. Zvečer in v prvem delu noči na četrtek se bo meja snežanja spustila do nižin, občutno se bo ohladilo, napoveduje Markošek.

"Popoldne bodo temperature še precej različne – recimo na severu, kjer jih bo že dopoldne dosegel hladen zrak le od 2 do 6, medtem ko bo ob morju in v Beli krajini še vedno tja do 14 stopinj. Ampak tudi v Beli krajini se bo potem hitro ohladilo s 14 stopinj na temperaturo, ki bo primerna za sneženje," pojasnjuje. Že v ponedeljek so sicer na Agenciji za okolje napovedali, da bo največ snega zapadlo na Gorenjskem (do 20 cm), drugje ga bo manj.

Od 10 do 30 cm snega v pasu od Gorenjske do Dolenjske, drugje ga bo manj

Danes pa so na svoji strani na Facebooku priznali, da je napoved višine novozapadlega sveta nehvaležno opravilo: "Trenutno kaže, da bo največ snega, od 10 do 30 cm, zapadlo v pasu od Gorenjske, severne Primorske, Notranjske in zahodnega dela Dolenjske. Drugje pa večinoma od 5 do 10 cm. Padavine bo ponekod – zlasti v severni polovici Ljubljanske kotline – sušil severni fen. Višina snega bo od kraja do kraja precej različna."

Ob tem dodajajo, da bodo padavine na severovzhodu po prehodu fronte hitro oslabele, zato bo tam zapadlo le nekaj centimetrov snega, po nižinah Primorske bo le deževalo, a že nekoliko višje, nad okoli 400 metrih, pričakujejo snežno odejo. "Zaradi močne burje in sneženja bo veter prenašal sneg in gradil snežne zamete. V takih razmerah vemo, da so ceste težko prevozne. Po nižinah bo sneg južen, centimetri snega pa se bodo tudi zaradi toplih tal počasneje nabirali," so še zapisali.

Na Primorskem bo nato zvečer zapihala kar močna burja, najmočnejši sunki bodo na izpostavljenih mestih nad 100 km/h, ampak bo potem že v drugi polovici noči slabela. Tudi v notranjosti države bo severni veter izrazit. Pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami bodo najmočnejši sunki do nekje 70 km/h.

Zaradi burje in visoke gladine morja bo povišano tudi valovanje morja.

V četrtek se bo vreme umirilo, počasi se bo jasnilo, na Primorskem bo še pihala šibka, ponekod zmerna burja. V petek se nam obeta jasen dan s šibko burjo na Primorskem. "Zimsko bo. Jutranje temperature od petka naprej bodo kar globoko pod ničlo," še dodaja dežurni prognostik na agenciji za okolje.