Po Sloveniji so se ponoči pojavljale padavine. V katerem agregatnem stanju so prišle do tal, pa je bilo odvisno od intenzivnosti, so zapisali na agenciji za okolje (Arso).

Zapadlega snega sicer ni bilo veliko po podatkih Arsa, v gorah pa se številke hitro vzpenjajo.

Kljub temu pa so po podatkih Uprave za zaščito in reševanje gasilci imeli kar nekaj dela z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so večkrat zapirala ceste. Do jutra so padavine povsod ponehale.

Predvsem na Koroškem in v višjih legah Štajerske lahko pride do prekinitev oskrbe z elektriko.

Čez Vršič zaprta cesta

Razmere na cestah so zimske, zato vozite previdno! Na prelazih Ljubelj, Korensko sedlo in Jezerski vrh so obvezne verige. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

Arso je napovedal tudi razlivanja nekaterih vodotokov. Mogoča so razlivanja rek v hribovitih delih zahodne Slovenije, razlivanje Ljubljanice na Barju, ob povišanem plimovanju pa tudi morja.

Nevarna strma pobočja

Nevarna so strma pobočja, kjer so zaradi večjih količin novega snega danes še mogoči spontani plazovi suhega snega. Zlasti to velja za območja, kjer je sneg padel na tršo podlago. Nevarna so tudi mesta z napihanim snegom, ki so večinoma na vzhodnih in severovzhodnih pobočjih. Te je nov sneg prekril, zato je nevarnost težko prepoznati. Predvsem na mestih, kjer je novega snega manj, lahko že pod manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz kložastega snega.

V četrtek je v gorah obilneje snežilo, zapadlo je od 20 do 50 centimetrov snega. V severnih gorstvih je večinoma snežilo do alpskih dolin, drugje je bila meja sneženja sprva precej visoko nad 1400 metri, šele popoldne se je začela spuščati. V sredogorju je sprva padal južen, pozneje pa vse bolj suh sneg. Ob sneženju je pihal šibak do zmeren veter najprej zahode smeri, popoldne pa severovzhodne smeri. Severni veter se je ponoči okrepil ter zlasti v visokogorju že prenaša suh sneg in gradi nove zamete, opasti in klože. V zatišnih legah je sneg mehak, se globoko predira in otežuje gibanje. Razmere so zlasti nad gozdno mejo zelo zahtevne.

Padavine znova v nedeljo – tudi sneg

V petek bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo od severozahoda počasi jasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod na severu in vzhodu severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. Temperatura na 1500 metrih bo okoli –6, na 2500 metrih pa okoli –12 stopinj Celzija.

V soboto bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne se bo najprej pooblačilo na Primorskem, zvečer pa tudi drugje. V noči na nedeljo bo že ponoči začelo snežiti. "Predmiklavžev večer bo znova popolnoma zimski," je za Val 202 napovedal vremenoslovec Brane Gregorčič. Po njegovih besedah smo ujeli ritem, da na tri dni pride kakšna vremenska motnja. "December je sicer pravi čas za nekaj zime," je še dodal.

Na jugu Slovenije bo meja sneženja sprva nad okoli 1200 metrih, popoldne pa se bo začela spuščati. Padavine bodo v nedeljo zvečer oslabele in v prvem delu noči na ponedeljek ponehale. Ob sneženju bo pihal šibek do zmeren severovzhodni veter. Na 1500 metrih bo zjutraj okoli –1, na 2500 metrih okoli –7 stopinj Celzija, čez dan se bo ohladilo za okoli 5 stopinj Celzija. V ponedeljek se bo razjasnilo, še bo pihal severovzhodni veter. Na 1500 m bo sredi dneva okoli –5, na 2500 metrih pa okoli –11 stopinj Celzija.

Snežne razmere se sprva ne bodo kaj dosti spreminjale. Sneg bo zaradi hladnega vremena ostal suh. Jutri in v noči na nedeljo bo pihal zmeren veter zahodnih smeri, ki bo ponekod prenašal sneg. Dogajanje bo bistveno manj izrazito, kot je bilo to v preteklih dneh. Snežna odeja se bo sprva le nekoliko stabilizirala, predvsem spontani plazovi bodo manj verjetni. Vseeno pa bodo še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, ki so pod novim snegom. Pod manjšo obremenitvijo lahko blizu grebenov sprožite tudi sveže nastale klože, ki bodo predvsem na južnih pobočjih. V nedeljo pričakujemo znova obilnejše sneženje. Skupno bo predvidoma zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega, ki bo v sredogorju sprva še bolj moker.

Nevarnost snežnih plazov se bo spet povečala. Pričakujemo spontano proženje plazov suhega snega. Morda se bodo sprožile tudi klože, ki so zdaj zakopane pod novim snegom. Razmere bodo zahtevne.