Kaj je povzročilo vdor parazitov v vodo v Postojni in Pivki?

Nazadnje so parazite v pitni vodi našli leta 2014, ko je bil žled. "Jaz moram reči, da so me ti rezultati res presenetili, ker imamo ultrafiltracijo v funkciji praktično od 2016 in nismo še imeli neskladnega vzorca," je dejal direktor podjetja Kovod Postojna David Penko.

Fekalne vode so vdrle v vodovodni sistem, a ni jasno kje. "V vodarni je vse v normalnem stanju, naredili smo vse teste, ki niso pokazali nobenih odstopanj," je pojasnil Penko.

Zdaj preverjajo, ali se je vdor zgodil morebiti kje na poti med zajetjem pri Planini in vodohranom na Soviču. V ponedeljek so vzeli vzorce na treh lokacijah, preverila jih bosta dva različna laboratorija. Izsledki analize bodo predvidoma znani v sredo.

Z NIJZ-ja odgovarjajo, da je najpogostejša posledica okužbe driska. V zdravstvenem domu Postojna do zdaj okužb še niso zaznali. Vzorec vode, za katerega so prvič ugotovili, da ni ustrezen, je bil vzet preteklo sredo in do zdaj bi se okužbe verjetno že pokazale.

Sorodna novica V Postojni in Pivki morajo zaradi parazitov prekuhavati vodo

Radio Slovenija je poročal, da koncentracija parazitov sicer ni velika, a da bi ena od 10.000 zdravih oseb lahko ob zaužitju imela prebavne težave.

Mikrobiolog z Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni Janez Mulec je pojasnil, da parazita mikrosporidij in giardia preideta v vodo s kontaminiranim materialom, po navadi z iztrebki okuženih ljudi ali živali.

Gre za še en dogodek, ki opozarja, kako zelo občutljivi so kraški vodonosniki.