Teš v šestem bloku zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občinskega sveta ne bo izvajal sosežiga odpadkov. O tem je pisno obvestil občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Foto: BoBo
Teš v šestem bloku zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občinskega sveta ne bo izvajal sosežiga odpadkov. O tem je pisno obvestil občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Foto: BoBo

Velenjski mestni svetniki so sporočili, da bodo tudi v prihodnje podpirali razvojno in tehnološko napredne projekte za pridobivanje toplotne oskrbe. Kot je na seji povedal velenjski župan Peter Dermol, bodo zlasti podpirali tiste projekte, ki ne slabšajo njihovega življenjskega okolja, ne ogrožajo ali negativno vplivajo na zdravje ljudi in preostalih živih bitij ter ki prispevajo k razvoju Šaleške doline, ohranitvi obstoječih in ustvarjanju novih delovnih mest.

Velenjski mestni svet pričakuje, da bodo pristojna ministrstva podprla in sodelovala pri izbiri ter izvedbi okoljsko sprejemljive in cenovno optimalne variante daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini in ponudila podporo pri zagotavljanju različnih finančnih virov. Nadomestna različica daljinskega ogrevanja mora biti izvedena pravočasno, to je pred izstopom regije iz premogovništva.

Svetniki so tudi ugotavljali, da se je strošek emisijskih kuponov v zadnjih treh letih povečal z nič na štiri milijone evrov, kar je več od stroška energenta in tako cenovno nevzdržno za končnega uporabnika. Zato svetniki od vlade zahtevajo opustitev plačevanja nakupa emisijskih kuponov izpustov ogljikovega dioksida za potrebe pridobivanja toplotne energije z namenom povečanja konkurenčnosti gospodarstva, cenovne vzdržnosti daljinskega sistema ogrevanja ter zlasti za ohranjanje kakovosti zraka, kar je tudi posredno eden izmed ciljev sklada za podnebne spremembe.

Poziv premierju za čim hitrejši prehod iz premogovništva

Svetniki prav tako vztrajajo pri preoblikovanju modela rabe sredstev omenjenega sklada, tako da se bodo finančna sredstva vračala v Šaleško dolino za financiranje izvedbe ekoloških projektov, ki so oz. bodo sestavni del prestrukturiranja regij. Šaleška dolina je v postopku prestrukturiranja premogovne regije, zato svetniki zahtevajo celovito obravnavo in odgovore na vprašanja, povezana z delovanjem in obratovanjem energetskih družb v njej.

Na predsednika vlade Janeza Janšo je Dermol na začetku tega meseca naslovil dopis, v katerem je znova poudaril, da velenjski mestni svet pričakuje odobritev najzgodnejšega roka za prehod regije iz premogovništva v letu 2042 z možnostjo petletnega prehodnega obdobja, saj v krajšem obdobju zaradi zahtevnosti in obsežnosti del za odpravo posledic rudarske dejavnosti pravičnega prehoda ni mogoče izvesti. Odgovora od Janše do danes še ni prejel.

Teš se bo držal stališč lokalnih skupnosti

Teš v šestem bloku zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občinskega sveta ne bo izvajal sosežiga odpadkov. O tem je pisno obvestil občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Prav tako Teš ne bo nadaljeval postopka spremembe okoljevarstvenega dovoljenja. Po oceni Teša je sicer sosežig odpadkov smiseln in okoljsko sprejemljiv projekt, a se bodo držali obljube in spoštovali stališče lokalnih skupnosti.

"Tako po zaključku pogodbenih obveznosti s pripravljavci poročila o vplivih na okolje in pridobivanju okoljevarstvenega soglasja ne bomo nadaljevali postopka spremembe okoljevarstvenega dovoljenja," so navedli v Tešu. Glede zapiranja Premogovnika Velenje leta 2033, ki ga je napovedalo infrastrukturno ministrstvo, je Dermol ocenil, da je ta letnica nevarna in prezgodnja, zato bo kmalu predlagal sklic izredne seje, na kateri se bodo svetniki opredelili do te letnice.