Na vlaku je bilo okoli 20 potnikov, poškodovan ni bil nihče. Foto: RTV SLO/Gregor Naglav
Na vlaku je bilo okoli 20 potnikov, poškodovan ni bil nihče. Foto: RTV SLO/Gregor Naglav

Kamniti plaz je avtobus delno zasul in poškodoval na delovišču ceste Zagorje ob Savi–Litija. Pri tem sta bila lažje poškodovana dva potnika, ki ju je oskrbela ekipa nujne medicinske pomoči Zagorje ob Savi. Druge potnike so s kraja nesreče odpeljali z gasilskimi vozili.

S Slovenskih železnic pa so sporočili, da se je ob 21.35 na železniški progi med Savo in Mošenikom iztiril potniški vlak, ki je malo pred železniško postajo Sava naletel na zemeljski plaz. Vlak je sicer zaradi neurja v Zasavju preventivno vozil z zmanjšano hitrostjo, na njem pa je bilo okoli 20 potnikov, poškodovan ni bil nihče. Zaradi slabega vremena je bil nanos zemljine tudi na železniški progi Sava–Kresnice.

Kot so sporočile Slovenske železnice, je zaradi posledic neurja prej napovedana zapora tira med postajami Kresnice–Laze–Ljubljana Zalog, kjer sicer te dni potekajo dela, do preklica odpovedana. To pomeni, da na tej relaciji vlaki vozijo. Je pa zaprta proga med postajami Zagorje–Sava–Litija. Posledično je nadomestni avtobusni prevoz organiziran na relaciji Litija–Trbovlje.

Od srede naj bi vlaki vozili po voznem redu

Ob 13.00 so delno vzpostavili železniški promet po enem tiru, najprej le za mednarodne vlake (MV). Od srede bodo vlaki znova vozili po voznem redu. Na odseku, kjer je progo zasul plaz, bo vožnja počasnejša do končanja obnove, je poročala TV Slovenija.

V Litiji padlo dežja za cel mesec

Po Sloveniji so v ponedeljek v kratkem času izmerili izjemno velike količine dežja. Izstopa postaja v Litiji, kjer je v petih minutah padlo kar 22 milimetrov dežja.

Sicer pa je Agencija RS za okolje tudi največ padavin med celotnim neurjem izmerila prav v Litiji, kjer je padlo 109 milimetrov. Takšna količina padavin sicer v Litiji v povprečju pade v celotnem juliju.

Neurje poškodovalo streho litijske gimnazije

Neurje z orkanskim vetrom in veliko padavinami je v ponedeljek na območju Občine Litija tudi sicer povzročilo precej škode. Med drugim je poškodovana približno polovica strehe na Gimnaziji Litija, kjer je nato voda vdrla v prostore šole. Del strehe na gimnaziji je dobesedno odneslo in jo vrglo na drugi del strehe ter jo poškodovalo, je razmere opisal župan občine Litija Franci Rokavec. Kot je dejal, je že govoril z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo, tako da so pristojne službe že na poti v Litijo.

"Pričakujemo, da se bodo čim prej zagotovila potrebna intervencijska sredstva. Dejansko bi mi že v naslednjih dneh poskušali pokrivati streho na objektu, zato da se prepreči nadaljnja škoda," je dejal župan. K odpravi posledic naliva v prostorih šole pa je že pristopil kolektiv šole, kličejo tudi starši, ali lahko pomagajo, tako da je po županovih besedah odziv izjemen. Na spletni strani Gimnazije Litija so objavili, da je zaradi škode po neurju šola do preklica zaprta in da naj dijaki za vse informacije v zvezi s popravnimi izpiti pokličejo šolsko svetovalno službo na številko 01 89 00 452.

Neurje je po županovih besedah poškodovalo tudi manjši del strehe na medgeneracijskem centru Šmelc, sicer pa je v Litiji v ponedeljek orkanski veter podiral drevesa, veliko je bilo nanosov zemljine na ceste in druge javne površine, meteorna voda je zalila precej objektov.

Voda zalivala objekte, veter podiral drevesa in odkrival ostrešja

Center za zaščito in reševanje je obravnaval 39 dogodkov, od teh največ na območju Ljubljane, kjer je voda zalivala objekte, zalilo je tudi podvoz na Celovški cesti, v katerem je obstalo vozilo.

Sorodna novica V severnem delu države močnejše nevihte: podiralo drevesa, iztiril se je vlak

Za sanacijo posledic neurja je bilo aktiviranih 16 gasilskih enot, od tega ena poklicna. Gasilci so iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo, čistili cestišča, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, zasilno prekrili poškodovana ostrešja in odstranili podrto drevje.

V Zagorju ob Savi so hudourniki zalili tri stanovanjske hiše, veter je podiral drevesa in odkril nekaj ostrešij objektov. Hudournik je prav tako poplavil cesto Podkum–Zagorje ob Savi. Gasilci PGD Ravenska vas in PGD Podkum so očistili prepuste in preusmerili hudournike. Na cesti Mošenik–Šentlambert je bilo podrtih več dreves, na kraju so posredovali gasilci PGD-ja Šentlambert.

Odpravljanje škode po neurju