Ptujski gasilci so že v jutranjih urah iz poplavljenega podvoza izvlekli osebne vozilo. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Ptujski gasilci so že v jutranjih urah iz poplavljenega podvoza izvlekli osebne vozilo. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Razliva se tudi Krka v svojem srednjem in pa spodnjem toku, vendar bodo jutri reke le prehodno upadle, tako da jutri pričakujemo nekakšno prehodno zatišje," je za TV Slovenija povedal hidrolog Janez Polajnar.

Arso je za torek razglasil oranžni alarm zaradi dežja za vzhodno Slovenijo.

"V torek se bo približal ciklon iznad južnega Sredozemlja prek Italije, ta bo prinesel kar obilne padavine. Te padavine bodo padle ravno tam, kjer je zdaj najbolj namočeno, to je na območju Štajerske, zlasti v Podravju in Pomurju ter na območju porečja reke Krke, zato v torek in sredo na teh območjih, torej v severovzhodni Sloveniji, pa v južni Sloveniji, pričakujemo poplavljanje rek. Poplavljanje bo lahko tudi obsežnejše, kot je bilo zdaj. Ponekod se lahko voda razlije tudi tam, kjer to ni prav običajno," je še opozoril Polajnar.

Največ težav v severovzhodni Sloveniji

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so gasilci med drugim posredovali pri črpanju vode iz objektov v občinah Apače, Križevci in Radenci.

Že zjutraj so gasilci s ceste Radovci–Grad v občini Grad odstranili štiri podrta drevesa, ki so poškodovala tudi obcestno ograjo.

Zaradi deževja so ponekod na Ptujskem že v soboto imeli težave zaradi naraslih voda, nevšečnosti pa se predvsem na vzhodu države pojavljajo tudi danes, zato marsikje posredujejo gasilci. Ti so vodo prečrpavali ali pa še črpajo iz stanovanjskih objektov – v naselju Vratji Vrh v občini Apače, v občini Križevci, na dveh lokacijah v občini Sveti Jurij ob Ščavnici in v občini Radenci.

V Frankovcih pri Ormožu je v soboto zaradi obilnih padavin potok prestopil bregove in ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo.

V ormoški občini so zaradi naraslega potoka v soboto zvečer posredovali gasilci iz gasilskih društev Loperšice, Ormož, Hardek in Ključarovci pri Ormožu, ki so s protipoplavnimi vrečami zajezili in preusmerjali tok vode ter na dveh stanovanjskih objetih prečrpali jaške za odpadne vode, navaja uprava za zaščito in reševanje.

Jože Plavec iz PGD-ja Loperšice je za TV Slovenija povedal, da so preventivno postavili protipoplavne vreče in črpali vodo iz greznic, saj se je dvignila znotraj hiš. Domačini pa so povedali, da se to ne bi dogajalo, če bi potok očistili in ob strugi tudi redno kosili, pri čemer jih omejuje Natura 2000.

Potok v Frankovcih pri Ormožu. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Potok v Frankovcih pri Ormožu. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V naselju Grajena v občini Ptuj je ponoči meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so iz stanovanjskega objekta izčrpali približno 12 kubičnih metrov vode. Na Muzejskem trgu na Ptuju pa je meteorna voda zalila prireditveni objekt. Gasilci so preusmerili tok vode in preprečili nadaljnje zatekanje vode v prostore.

Uprava za zaščito in reševanje tudi poroča, da je na Čarmanovi ulici na Ptuju voznik osebnega vozila zapeljal v podvoz, zalit z vodo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji, medtem ko voznika vozila ni bilo na kraju.

Že ponoči pa so gasilci posredovali tudi v Domžalah, kjer so na Triglavski ulici odmašili odtočna jaška in tako omogočili odtekanje vode s terase, ki je pronicala v stanovanje.

Težave z izpadi elektrike

Težave pri dobavi električne energije pa so bile na območju Kamnika, med drugim na farmi piščancev. Okoli 15.30 se je na območju Kamnika zgodil izpad električne energije v delu Podgorja na območju industrijske cone. Brez električne energije je bilo več tovarn, med drugim tudi podjetje, ki vzreja približno 100.000 piščancev.

Okoli 15. ure se je izpad električne energije zgodil tudi na na območju Lavrice in Škofljice v občini Škofljica. Brez električne energije je bilo 17 transformatorskih postaj in 2051 odjemalcev.

Sprožilo se je več plazov, reke ponekod prestopile bregove

Zaprte ceste v okolici Maribora

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da je za ves promet zaprta regionalna cesta skozi Malečnik (v smeri proti Celestrini, pred razcepom za Trčovo), zaradi poškodovane ceste je zaprta tudi regionalna cesta v bližini, v Ruperčah, pred krožiščem za Lenart/Pernico.

O težavah na lokalnih cestah zaradi ugrezanj vozišč oziroma plazov so bili obveščeni tudi na območju PP Šentilj (Plintovec in Zgornje Gradišče) ter tudi o zaprtju lokalnih cest na območju Ruš in Gočove.

Opozorila pred zemeljskimi plazovi

Zaradi napovedanih povečanih padavin Geološki zavod Slovenije opozarja, da je povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, ti pa se lahko prožijo tudi na drugih območjih Slovenije.

Kot je poročala TV Slovenija se je na območju Ormoža in Šentilja sprožilo več zemeljskih plazov, nekateri so zaprli ali poškodovali lokalne ceste.

Verjetnost zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo na geološkem zavodu.

Padavine povzročile največ težav v severovzhodni Sloveniji
Foto: Arso
Foto: Arso

Padavine še ne bodo ponehale

Po napovedih vremenoslovcev bo nedelja oblačna in deževna, v ponedeljek bo spremenljivo oblačno, nastale bodo krajevne plohe, v noči na torek pa bodo padavine znova zajele vso državo.

Reke v vzhodni in južni Sloveniji so medtem že začele naraščati in imajo velike pretoke, reka Pesnica se razliva ob strugi. V zahodni in deloma v osrednji Sloveniji pa reke še počasi upadajo in imajo srednje pretoke, kažejo podatki iz hidrološkega poročila Arsa.

Po napovedih bodo v nedeljo reke v večjem delu države naraščale. Najbolj bodo narasle na Štajerskem, predvsem na območju Slovenskih goric, v Posotelju in na Dolenjskem. Posamezne reke na teh območjih se bodo popoldne in zvečer razlivale ob strugah, na več mestih pa lahko pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode. Vodnatost rek na teh območjih bo velika.

Reke v zahodni Sloveniji bodo manj narasle in večinoma ohranjale srednjo vodnatost. V ponedeljek bodo reke prehodno upadale, v torek pa hidrologi pričakujejo ponovno močnejše naraščanje rek, zlasti v vzhodni in južni Sloveniji, še kaže hidrološko poročilo Arsa.

Na območju Ormoža narasel potok ogroža več poslopij