Kot so zapisali na Arsu, je bilo v petek ponekod na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji videti rdeče sonce. Oblak dima se je namreč popoldne in zvečer razširil iz Krasa proti severovzhodu. Foto: BoBo
Kot so zapisali na Arsu, je bilo v petek ponekod na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji videti rdeče sonce. Oblak dima se je namreč popoldne in zvečer razširil iz Krasa proti severovzhodu. Foto: BoBo

Še posebej so prizadeti gasilci, ki gasijo na Krasu. Izpostavljeni so hudi toplotni obremenitvi in in prašnim delcem. "To so delci, ki so odgovorni za težke posledice pri gasilcih," opozarja Metoda Dodič Fikfak. Zaradi požara je zrak onesnažen po celotni Sloveniji.

"Pri kraških požarih se je zaradi razgibanosti terena težko popolnoma zaščititi. Gasilci so izjemno obremenjeni s prašnimi delci, pa seveda tudi toplotno obremenjeni,” je za Radio Slovenija dejala Metoda Dodič Fikfak, predstojnica inštituta za medicino dela. Temperature so "ogromne", dodatno jih zvišuje še ogenj.

Dodič Fikfak gasilcem svetuje, naj bodo previdni predvsem, če imajo visok krvni tlak, če so močnejše postave, če imajo težave z dihali, kot so astma, bronhitis, ali so veliki kadilci. "Tem ljudem svetujemo, naj se zaradi toplotne in dihalne obremenitve umaknejo, kolikor se da." "Gasilci so tisti, ki najpogosteje na terenu med samo akcijo umirajo," je dodala.

Sorodna novica Požar na Trstelju pod nadzorom, a skrbi povzroča napovedana močna burja proti jutru

Velika obremenjenost s prašnimi delci

Poleg toplotne obremenitve veliko problem predstavlja tudi množica prašnih delcev. Kot pojasnjuje Dodič Fikfak, velike delce, ki jih vidimo kot pepel, zdrav dihalni sistem izkašlja, saj ljudi dražijo. "Nastajajo pa tudi majhni, zelo majhni delci in nano delci."

"Prašni delci velikosti desetih mikronov pridejo do manjših pljučnih delov. Nato imamo prašne delce v velikosti 2,5, ki prodrejo daleč v pljuča in jih naš dihalni sistem ne zazna in teh se zelo bojimo. Imenujemo jih "ubijalci" in so običajno razlog za huda poslabšanja srčnih bolezni in bolezni dihal. Imamo pa še nanodelce, ki gladko prehajajo v krvne žile in prehajajo t. i. možgansko žilno bariero. To so delci, ki so odgovorni za težke posledice pri gasilcih," je opozorila Dodič Fikfak.

Onesnažen zrak pa je obremenjujoč tudi za okoliške prebivalce "Vem, da so ljudje izjemno zaskrbljeni za svoja življenja in svoje imetje. A predvsem otroci, starejši in tisti s težavami s srčno-žilnim sistemom, naj ostajajo znotraj, če prostorov niso pretirano zračili," svetuje Dodič Fikfak. Nošenje mask na prostem v krajih blizu požara je smiselno le, če gre vsaj za masko tipa FFP2, ki zadržuje majhne delce, je pojasnila.

Zrak onesnažen po celi Sloveniji

Oblak dima se je že sinoči razširil tudi do Gorenjske in osrednje Slovenije. Kot so sporočili z Agencije RS za okolje, so zaradi požarov na Krasu danes zaznali povišane vrednosti delcev na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika so povišane ravni delcev tudi na merilnih mestih v Zasavju, Celju in na Ptuju.

"Tam kjer je večja stopnja onesnaženosti zraka, naj se prostori ne zračijo," je opozorila Dodič Fikfak in obenem odsvetovala kuhanje na plin, saj naj bi plin proizvajal podobne delce.

Foto: Arso
Foto: Arso

V Kopru so zaznali tudi preseženo opozorilno vrednost ozona, a podatki veljajo za širšo okolico. "Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla," so zapisali na Arsu.

Opozorili so tudi, da vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja.

Celoten pogovor Aleša Smrekarja z Metodo Dodič Fikfak lahko poslušate v spodnjem posnetku!

Posledice požara na Krasu na zdravje ljudi