V zadnjih dneh se z zgodnjim vročinskim valom sooča Indija. Foto: EPA
V zadnjih dneh se z zgodnjim vročinskim valom sooča Indija. Foto: EPA

Kot piše BBC, ki se sklicuje na britanski meteorološki urad, se je verjetnost za dvig temperature v prihodnjih petih letih močno povečala. V študiji predvidevajo, da se bo temperatura v obdobju 2022–2026 dvignila med 1,1 in 1,7 stopinje. Verjetnost, da se bo v omenjenih letih temperatura dvignila za 1,5 stopinje, je 48-odstotna, kar je več kot do zdaj.

Toplogredni plini v ozračju so se v zadnjih treh desetletjih močno povečali, kar je vplivalo tudi na dvig temperatur. Leta 2015 se je prvič zgodilo, da se je svetovna povprečna temperatura dvignila za eno stopinjo v primerjavi s predindustrijsko dobo v sredini 19. stoletja. Isto leto so svetovni voditelji podpisali tudi pariški podnebni dogovor, v katerem so se zavezali, da bodo dvig svetovne temperature omejili na dve stopinji Celzija, z željo, da dvig omejijo na 1,5 stopinje. Ta cilj, torej omejitev na 1,5 stopinje Celzija, so potrdili tudi na podnebni konferenci COP26 lani v Glasgowu.

Delegati na lanski podnebni konferenci COP26. Foto: EPA
Delegati na lanski podnebni konferenci COP26. Foto: EPA

V zadnjih sedmih letih je svet uspel dvig temperature ohraniti na eni stopinji, leti 2016 in 2020 pa sta bili kljub temu najtoplejši do zdaj. Strokovnjaki opozarjajo, da že dvig temperature za eno stopinjo za ljudi in živali prinaša hude posledice, kot so obsežni gozdni požari in vročinski valovi.

"Glavna stvar, ki se spreminja, je, da se ravni ogljikovega dioksida v ozračju počasi dvigujejo," je dejal Leon Hermanson iz britanskega meteorološkega urada. "Skrb vzbujajoče je, da še naprej segrevamo planet in se približujemo pragu, ki je določen v pariškem sporazumu. Še naprej moramo delati vse, kar lahko, da zmanjšamo uporabo fosilnih goriv."

Dodal je, da bo arktična regija v primerjavi z drugimi območju verjetno najbolj občutila posledice segrevanja ozračja.