Avrora avstralis je podoben pojav kot bolj znana avrora borealis na severni polobli. Južni sij je bil letos še posebej izrazit na avstralskem otoku Tasmanija, od koder so opazovalci na družbena omrežja naložili več spektakularnih fotografij.

Tako južni kot severni sij nastaneta blizu Zemljinih magnetnih polov, ko z elektriko nabiti delci trčijo s plini v ozračju Zemlje in pri tem zasvetijo.

Barvne odtenke severnega in južnega sija določa sestava ozračja. Več kisika v zraku ustvari odtenke, ki jih človeško oko zazna kot zelene in rumene, medtem ko več dušika povzroči, da je polarni sij videti temnordeč ali moder, navaja BBC.

Letošnji južni sij je še posebej živahen, zato so ga lahko videli tudi v severnejših delih Avstralije in Nove Zelandije. Opazovalci vzdolž južne obale Avstralije in Nove Zelandije navajajo, da je bil prejšnji petek eden izmed bolj "divjih".

Polarni sij običajno lepši na fotografiji kot s prostim očesom

Ljubiteljski astronom David Finlay je za avstralsko radiotelevizijo ABC News povedal, da je prejšnji konec tedna videl najlepši južni sij v 20 letih opazovanja neba.

Običajno so avrore videti lepše na fotografijah, saj človeško oko ponoči ni zmožno tako dobro razločevati barv, vendar je letošnji sij tudi v živo zelo živahen.

Poudaril je še intenzivno utripanje. "Tega na fotografiji ne morete videti, toda s prostim očesom sem videl to hitro utripanje. Bilo je skoraj nasilno, vendar je tako spektakularno in lepo, da je dodalo dodatno energijo tej noči," je povedal.

Vidljivost avrore odvisna tudi od Sončeve dejavnosti

Čeprav se polarni sij lahko zgodi kadar koli, se najpogosteje pojavlja marca in septembra, saj je takrat zaradi Zemljine orientacije večja verjetnost za interakcijo s sončnimi nevihtami, navaja Avstralski vesoljski center za napovedovanje vremena.

Astrofizik Andrew Cole pojasnjuje, da je vidljivost sija odvisna tudi od Sončeve dejavnosti. "Sonce ima cikle magnetne aktivnosti. Včasih je veliko sončnih peg in je sončno ozračje zelo turbulentno. Lahko traja od osem do 13 let, torej v povprečju 11 let, da se cikel ponovi," je dejal za ABC.

Sonce trenutno prihaja iz najnižje stopnje v ciklu in se usmerja proti povečani dejavnosti. Sončna dejavnost naj bi vrhunec dosegla do leta 2025, zato bodo lahko Avstralci in Novozelandci v naslednjih nekaj letih znova uživali v spektakularnem južnem siju.