Zasnežena Mežica v nedeljo. Foto: MMC-jev uporabnik/Maja Skutnik
Zasnežena Mežica v nedeljo. Foto: MMC-jev uporabnik/Maja Skutnik

Po besedah dežurne meteorologinje na Agenciji RS za okolje Veronike Hladnik Zakotnik so se jutranje temperature v večjem delu države gibale med minus tri in minus 10. Tudi ob morju je bilo minus tri stopinje, "kar se zgodi redko", je povedala za STA. Zelo nizke temperature so poleg Nove vasi izmerili še na Jezerskem in v Zadlogu, kjer je bilo okoli minus 15 stopinj Celzija. Arso je danes zjutraj za vso državo izdal tudi rumeno opozorilo zaradi nizkih temperatur.

Konec preteklega tedna je ponekod v državi snežilo. Največ snega je zapadlo na Notranjskem, med 10 do 20 centimetri, do 30 centimetrov snega je zapadlo v hribih. Na Kredarici se je od četrtka do sobote snežna odeja povečala za več kot meter.

S torka na sredo bi lahko znova zapadlo nekaj snega, nato kaže na suho vreme

V prvem delu noči z danes na torek bodo zahod države zajele rahle padavine, ki se bodo sredi noči začele širiti nad Notranjsko, v torek čez dan pa se bodo preselile na vzhod države. Večinoma bo šlo za mešanico dežja in snega. Ker bo ponekod temperatura nižja od nič stopinj Celzija, lahko kje, predvsem v torek zjutraj in čez dan, nastaneta poledica in žled, a tega ne bo veliko.

V torek zvečer se bo meja sneženja na skrajnem vzhodu države, predvsem ob meji s Hrvaško, spustila, tako da lahko v noči s torka na sredo ponekod pade do pet centimetrov snega.

Od četrtka naprej za zdaj kaže v glavnem na suho vreme. Tega, ali lahko pričakujemo, da bo božič bel, pa po besedah meteorologinje še ni mogoče napovedati. "Za zdaj pa vsaj do 18. decembra ne kaže nekih velikih količin padavin," je povedala.

Sorodna novica Prvi sneg: ponekod le nekaj milimetrov, v gorah skoraj dva metra

Dodatna previdnost na cestah

Ker so se temperature spustile pod ledišče, je potrebna dodatna previdnost tudi na cestah. Policija je napovedala poostren nadzor hitrosti in varnostne razdalje.

Na Prometnoinformacijskem centru poudarjajo, da se na pot odpravimo le z očiščenim vozilom, saj vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli zmanjša varnost voznika in ogroža druge v prometu.

Nizke temperature poleg zahtevnih voznih razmer na cesti s seboj prinesejo tudi druge nevarnosti, ki jim nekateri vozniki predvsem tovornih vozil posvečajo premalo pozornosti. "Med njimi je brez dvoma led na strehah vozil in prikolic," so pojasnili in pozvali k skrbnosti in previdnosti.

V višjih predelih so tudi na cestah snežne razmere, zato voznike opozarjajo, da morajo imeti v primeru snega na vozišču na prelazih in drugih višje ležečih cestah na vozilu nameščene verige, če tako določajo prometni znaki.

Sneg v nedeljo zjutraj na Kureščku. Foto: MMC-jev uporabnik
Sneg v nedeljo zjutraj na Kureščku. Foto: MMC-jev uporabnik