Zlato jabolko bo 16. januarja dobilo novega lastnika, ki so ga izbrali poslušalci Radia Koper, gledalci  Televizije Koper in bralci primorskih novic. Foto: Organizator Foto:
Zlato jabolko bo 16. januarja dobilo novega lastnika, ki so ga izbrali poslušalci Radia Koper, gledalci Televizije Koper in bralci primorskih novic. Foto: Organizator Foto:
Laskavi naslov je lani pripadel tabornici Nini Kapelj, ki bo letos skupaj s Karin Sabadin vodila prireditev. Foto: Organizator
Laskavi naslov je lani pripadel tabornici Nini Kapelj, ki bo letos skupaj s Karin Sabadin vodila prireditev. Foto: Organizator

Poslušalci Radia Koper, gledalci Televizije Koper in bralci Primorskih novic so vsak mesec minulega leta izbrali osebnost, ki so jo prepoznali kot izjemno in častno v družbi. Vsak od njih je s svojim delom, etično držo in osebnostnim zgledom na svoj način potrjeval misel, da samo ideja ni dovolj. Z njo je treba nekaj narediti, jo spraviti v življenje. Za to pa je potreben pogum.

Na slovesni podelitvi v soboto, 16. januarja, bo zmagovalki oziroma zmagovalcu podeljena nagrada Zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Program bosta povezovali novinarka in voditeljica Televizije Koper Karin Sabadin in Nina Kapelj, Osebnost Primorske 2014. Posebno vlogo bo imel tudi znani zamejski voditelj, glasbenik in sodelavec Televizije Koper Igor Malalan. Nastopili bodo številni primorski glasbeniki: Vokalna mladinska skupina Anakrousis iz Trsta pod vodstvom zborovodje Jarija Jarca, raper Drill, Polona Furlan, Easy in Rudi Bučar.

Neposredni prenos zaključne prireditve iz Grand hotela Bernardin bo na Radiu Koper ter na spletnih mestih www.rtvslo.si in www.radiokoper.si. Posnetek prireditve si bodo gledalci lahko ogledali na Televiziji Koper v nedeljo, 17. januarja, ob 17.30.

Kdo so letošnji nominiranci, smo zapisali v spodnji fotozgodbi.

Avtor fotografij v fotozgodbi je Leo Caharija, Primorske novice.

Osebnost januarja: JOŽICA GOLOB - novogoriška učiteljica glasbe in zborovodkinja, ki je s svojim nesebičnim in ustvarjalnim delom pustila in še pušča močan pečat na Goriškem. V petih desetletjih je vzgojila in v glasbo usmerila številne mlade, ki danes pomembno zaznamujejo primorsko in tudi širšo slovensko glasbeno sceno.
Osebnost februarja: ANDREA MASSI – Goričan, ki je že od otroštva povezan s smučanjem, ob tej panogi pa sta v njegovem življenju pomembno vlogo igrali tudi atletika in odbojka. Z odbojkarskim trenerjem in prijateljem Markom Kalcem je sodeloval pri pripravi koprskih odbojkaric. Od leta 2002 do 2006 je bil kondicijski trener slovenske smučarske reprezentance, njegova zgodba o uspehu pa je dobila presežek s sodelovanjem s Tino Maze. Massi je kot šef ekipe Team to aMaze preporodil šampionko, ki je pod njegovim vodstvom osvojila naslove na vseh največjih tekmovanjih.
Osebnost marca: ANA ROTTER - mikrobiologinja z Morske biološke postaje, je ob razkritju afere z astronomskimi honorarji s peticijo opozorila na segregacijo v znanstvenem svetu. Povedala je tisto, kar se v znanstveni sferi ve že dolgo časa, vendar si o tem nihče do zdaj ni upal javno govoriti. Da se na račune nekaterih iz akademske elite stekajo visoke vsote denarja, medtem ko mnogi mladi znanstveniki leta čakajo na redno zaposlitev in se ob vsakem izteku projekta sprašujejo, ali bodo sploh še imeli delo.
Osebnost aprila: IVANA LESKOVEC - etnologinja in direktorica Mestnega muzeja Idrija, ki z znanjem in srcem vodi in usklajuje vse - od sodelavcev preko spomeniških strokovnjakov do množic ljudi, da navkljub številnim ujmam ohranjajo in upravljajo Partizansko bolnico Franja. Znak evropske dediščine, s katerim je Evropa sporočilo človečnosti Franje prepoznala kot mednarodno odmevno in pomembno, je podelila z vsemi, ki spomeniku stojijo ob strani.
Osebnost maja: MARIJA JEREB - je prostovoljka, ki je Rdečemu križu predana več kot 30 let. Vso energijo in prosti čas vlaga v delo z mladimi, jim predaja humanitarne vrednote in v njih spodbuja ljubezen do soljudi. Samo v tem šolskem letu je poučila že več kot 650 otrok v vrtcih in v osnovnih šolah. Z enakim navdušenjem ji sledijo dijaki srednjih šol. Z mladimi redno organizira dobrodelne zbiralne akcije za otroke iz socialno ogroženih družin.
Osebnost junija: SREČKO ROŽE – zbiratelj, ki že dve desetletji skrbi za vojaški muzej v Lokvi. V obrambnem stolpu iz 15. stoletja je uredil največjo zasebno zbirko v Sloveniji, pred nedavnim jo je razširil z razstavo o osvoboditvi Krasa in Brkinov leta 1945. V stolpu je tako na ogled skoraj 6000 kosov militarij, vojaške opreme, orožja, uniform, predmetov, ki so jih uporabljali vojaki ... Zbirka je bila nagrajena s številnimi priznanji, vpisana je v register kulturne dediščine in v Guinnessovo knjigo rekordov.
Osebnost julija: MATJAŽ HUMAR - raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan, ki mu je skupaj s korejskim kolegom uspel izjemen znanstveni podvig. V človeško celico sta prvič vgradila laser. Dosežek bi lahko služil pri razkrivanju procesov širjenja rakavih celic, da bi na podlagi tega lahko naredili boljša zdravila.
Osebnost avgusta: INGRID KRISTANČIČ ŠOMEN - strokovna delavka v društvu Svit, ki skupaj s prostovoljci razvija področje mladinskega uličnega dela. Že tretje leto s projektom Žoga skače deluje med mladimi tam, kjer jo najbolj potrebujejo. Na terenu, v Kopru pri markovškem igrišču, s še dvema sodelavcema, usposobljenima mladinskima uličnima delavcema iz skupine mladih prostovoljcev New Prevent, pomaga in rešuje, posluša in se smeji otrokom in najstnikom, ki so jo vzeli za svojo.
Osebnost septembra: METKA ŠORI - vsestranska ustvarjalka na področju ponovne uporabe je inkubiranka koprskega Središča Rotunda, kjer se s prirejanjem izmenjav ženskih oblačil Swap party bori proti izkoriščevalski modni industriji. Kot aktivistka skupine NOWAst3 si z ustvarjanjem unikatnih predmetov iz odsluženih materialov prizadeva zmanjšati količino odpadkov. O tem, kako premišljeno ravnati z odpadki, v sodelovanju z izolsko in koprsko komunalo, ozavešča tudi otroke.
Osebnost oktobra: MITJA GASPARINI in JANI KOVAČIČ – srebrna evropska odbojkarja. Izolan Gasparini je na sedmih tekmah prispeval 107 točk ter postal tretji najučinkovitejši igralec prvenstva. Ko je bilo kritično, se je Slovenija lahko zanesla na njegov atomski servis. Odlično je svoje delo opravil tudi kanalski libero, Kovačič. Na zelo odgovornem mestu v ekipi je vlekel prave poteze ob pravem času, lovljenje nemogočih žog pa je še vedno v spominu navijačev.
Osebnost novembra: JOŽICA LIČEN – je najbolj prepoznaven obraz Karitas na Primorskem. Je namestnica ravnatelja in voditeljica odbora za materialno pomoč pri Škofijski Karitas Koper. Sočutje in vztrajnost sta le dve lastnosti, ki opisujeta njen odnos in delo do pomoči potrebnih. S svojo nalezljivo energijo, prijaznim nasmehom in odprtim srcem je opora mnogim, ki so se znašli v hudi stiski. Pri svojem dolgoletnem delu je zagnala številne projekte.
Osebnost decembra: ANGELA LAMPE - prva, ki je v imenu staršev, kasneje združenih v Sklad Silva, pred 15-timi leti glasno opozorila na to, da imajo otroci z najtežjimi oblikami prizadetosti v duševnem in telesnem razvoju pravico ostati v bližini doma in da si starši želijo le dostojno živeti ob svojih otrocih. Ti so danes odrasli, zato je vsak kilometer poti do zavodov po vsej Sloveniji težaško delo.