Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V združenju za dostojno starost Srebrna nit želijo ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, ki ga vsako leto zaznamujemo15. junija, opozoriti na trenutno neurejeni področji zdravstvene in socialnovarstvene oskrbe. Nezagotavljanje izboljšav na teh področjih v širšem smislu obravnavajo kot obliko nasilja nad starejšimi.

Po njihovih besedah težavo predstavlja že samo pomanjkanje namestitvenih zmogljivosti v domovih starejših in drugje in pa visoke cene oskrbe v domovih. Kljub ukrepom ministrstva za zdravje se dostopnost do zdravstvene oskrbe poslabšuje.

Ker starejši v digitalizaciji sistema težje poiščejo zdravstveno pomoč, so v združenju predlagali ohranitev analogne dostopnosti do javnih storitev. Zavzemajo se tudi za hitrejši razvoj paliativne oskrbe na sistemski ravni in za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj si ga veliko starejših zaradi nizkih pokojnin težko privošči.

V sporočilu za javnost so opomnili, da je združenje pristopilo h kampanji za sprejetje zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja: "Starejši imamo pravico do dostojanstva, samoodločanja, avtonomije pri sprejemanju odločitev o sebi, svojem življenju, tudi pravico do dostojnega in ne trpečega umiranja."

Da bi morali nasilju nad starejšimi v družbi namenjati več pozornosti, se zavedajo tudi v delovni skupini za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Pojasnili so, da se družbeni, kulturni in osebnostni vidiki ter dejavniki tveganja za pojav nasilja nad starejšimi v zadnjih letih vse bolj zaostrujejo, število nasilnih dejanj nad ranljivo skupino starejših pa se vse bolj povečuje.

Vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar je poudarila, da moramo kot družba postati bolj občutljivi do trpljenja drugih, zlasti ranljivih skupin. Dodala je, da se žrtve nasilja po pomoč lahko obrnejo tudi na zdravstvene delavce: "Pomembno je, da o tem spregovorijo – bodisi v ambulanti osebnega zdravnika, ob obisku patronažne medicinske sestre, bodisi v referenčni ambulanti, zdravstvenovzgojnem centru ali drugje".

Darinka Rozman, SOS telefon, o nasilju nad starejšimi: Vedno gre za zlorabo moči

Varuh: Starejši si zaslužijo posebno pozornost

Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da tudi institucija Varuha zaznava več nestrpnosti do starejših.

"Potrebujemo večjo ozaveščenost starejših tako glede njihovih pravic kot glede preprečevanja nasilja, diskriminacije, pomena finančne avtonomije in podobno. Starejši pogosto ne zaznajo, da se jim dogajata starizem in diskriminacija. Zato je nujno okrepiti ozaveščanje za prepoznavo stereotipov tudi med njimi. Podpiramo tudi prizadevanja v Združenih narodih za pripravo Konvencije za zaščito starejših, žal pa se, po moji oceni, pogovori odvijajo prepočasi. Pozdravljamo delovanje Slovenije, ki je v pogajanjih med dejavnejšimi podporniki konvencije, vendar ob tem poudarjamo in pričakujemo, da naj se ta podpora odraža tudi s sprejemanjem konkretnih ukrepov doma. Ne nazadnje dajemo tudi pri Varuhu v zvezi s starejšimi več priporočil, številna med njimi pa žal še čakajo na realizacijo," je ob dnevu boja proti nasilju nad starejšimi opozoril varuh človekovih pravic, ki je še dodal, da je prepričan, da si prav starejši, zaslužijo posebno pozornost: "Ne zgolj zato, ker jih ne ščiti nobena mednarodna konvencija ali naša zakonodaja, temveč zato, ker je to naša skupna civilizacijska dolžnost."

Staranje in starost morata biti in ostati pravična, častna, bogata, živa …

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v poslanici ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi navedel, da "ugotavljajo, da se kljub družbenemu in civilizacijskemu napredku ter deklarativnemu družbenemu dogovoru o vzajemnem spoštovanju starejši še vedno prevečkrat srečujejo z nasiljem doma in v javnem prostoru".

"Starizem oziroma diskriminacija na podlagi starosti nas spremlja že vrsto let, v času pospešenega staranja družbe pa je toliko bolj pomembno s prstom pokazati na njeno odločno in škodljivo vztrajanje – in razmisliti o njeni popolni odpravi. Starejši ste izpostavljeni tudi sistemskemu starizmu, še posebej v silovitem vrtincu nagle digitalizacije sveta, delovnih procesov, institucij in vsakdana," je izpostavil.

Staranje in starost pa morata, po njegovih besedah, biti in ostati pravična, častna, bogata, živa in polna, družba pa dolgoživa.

"Družba, potopljena v globoki kapitalizem, nas res sili stran od solidarnosti in v imenu tržnih svoboščin odvzema osnovno življenjsko pravico do varne starosti, v kateri lahko uživajo le tisti, ki si jo lahko privoščijo. A tega kot krepostna družba ne smemo dopustiti. Zagotavljanje kakovostne, žive in varne starosti za vse je dolžnost vseh. Vse ostalo je nasilje in vsak dan naj bo dan boja proti nasilju nad starejšimi," je še med drugim navedel.