Od sobote bo dovoljeno obdelovanje njiv, sadovnjakov in vinogradov v drugih občinah. Foto: BoBo
Od sobote bo dovoljeno obdelovanje njiv, sadovnjakov in vinogradov v drugih občinah. Foto: BoBo

Vlada je v sredo sprejela nov odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin. Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da novi odlok sledi priporočilom zdravstvene stroke, "v kakšnih rokih bomo sproščali tisto, kar bo sledilo v naslednjih dneh in tednih". "Sprememba odloka je narejena v treh ključnih sklopih. Kar je veljalo doslej, bo veljajo še naprej z nekaterimi izjemami," je dejal.

Odlok po njegovih besedah sledi sproščanjem, ki jih bosta v naslednjih dneh pripravila ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za zdravje. Bistvena sprememba prepovedi omejitve gibanja v druge občine je pomembna za vse, ki imajo ali upravljajo nepremičnine ali premičnine v drugih občinah.

"Od polnoči tako ne bo več omejitve gibanja za vse, ki želijo kaj postoriti v počitniških hišah ali obdelati njivo ali sadovnjak. "Za vse tiste, ki želite kaj postoriti na svojem vikendu. Za vse tiste, ki imate njivo, ki bi jo bilo treba obdelati v drugi občini, sadovnjak ali kar koli drugega, kar morate nujno postoriti v sosednji občini. V ta namen smo skupaj z odlokom pripravili tudi ustrezno izjavo. Ta izjava bo objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve in na spletnih straneh informacijskega centra in bo zelo preprosta. Na njej boste zapisali svoje ime in priimek, napisali boste, od kod in kam potujete in v treh štirih alinejah napisali tudi to, kakšen je namen vašega potovanja. Želimo, da v izjavo zapiše tudi to, koliko dni se nameravate zadrževati na svoji novi lokaciji. Tu gre predvsem zato, da sami presodite, koliko časa boste potrebovali za vaše bivanje na novi lokaciji," je navedel Hojs.

Ob prehodu v drugo občino še vedno ne bo dovoljen dostop do trgovin in drugih izjem, ki so dovoljene v občini prebivanja. "Ravno zaradi tega, da populacije znotraj občin ne mešamo. Želimo si namreč in zdravstvena stroka stoji za tem, da v primeru prehoda s točke A na točko B ne povzročamo novih potencialnih žarišč. Da sami nismo potencialni prejemniki novega koronavirusa in da seveda ostajamo v tistih območjih, ki so naša zasebna lastnina," je opozoril.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Skupaj z odlokom smo pripravili tudi ustrezno izjavo. Ta izjava bo objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve in na spletnih straneh informacijskega centra in bo zelo preprosta. Na njej boste zapisali svoje ime in priimek, napisali boste, od kod in kam potujete, in v treh štirih alinejah napisali tudi to, kakšen je namen vašega potovanja. Želimo, da v izjavo zapiše tudi to, koliko dni se nameravate zadrževati na svoji novi lokaciji. Tu gre predvsem zato, da sami ocenite, koliko časa boste potrebovali za bivanje na novi lokaciji."
Aleš Hojs o posebni izjavi za medobčinsko potovanje

Spet bo dovoljeno igranje tenisa, golfa in balinanje

Tretje sproščanje vladnega odloka se nanaša na športne dejavnosti, ki so za zdaj dovoljene le v občini prebivanja. Sproščanje odloka dovoljuje izvajanje športnih dejavnosti, ki niso samostojne.

"Lahko izvajate športne dejavnosti, kjer ste drug drugemu vsaksebi, kar pomeni, da še vedno ne izvajamo kolektivnih športov, kot so nogomet, košarka, rokomet ali kaj podobnega. Odprti pa so vsi drugi športi. Ob tem bi rad posebej izpostavil eno dejstvo. Glede na to, da je v večini teh športov, ki se bodo začeli izvajati ali pa so se izvajali, spremljevalni del teh športnih parkov ali pa teh igrišč tudi gostinska ponudba, torej običajno je tako ob prostoru za balinanje ali pa ob teniškem igrišču ali pa ob igrišču za golf tudi ponudba gostinstva, torej pijače in jedače, se ta ponudba ne odpira. Ponudba gostinstva se, čeprav se športne dejavnosti dovoljujejo, ne odpira. Ta ponudba za zdaj ostaja zaprta," je bil jasen minister Hojs.

Kako je mogoče, da je prišlo do ustavne pobude?

Notranji minister se je tudi odzval na začetek presoje ustavnosti odloka prepovedi gibanja med občinami na ustavnem sodišču. Pobudo za presojo ustavnosti so, kot je povedal, dobili v anonimizirani obliki, tako da to, kdo je dal pobudo, vedo samo ustavni sodniki.

"Pričakujem, da bomo to, kdo je dal pobudo, na koncu izvedeli tudi državljani. Pa ne zaradi tega, da bi nasprotovali takšni pobudi. Živimo v demokraciji, živimo v ustavni republiki, torej v republiki, ki je nekako konstituirana z ustavo in je seveda mogoče uporabljati vsa ustavna sredstva. Vendarle pa tudi mene kot državljana, ne samo kot ministra, nekako zanima, kako je mogoče, da je do takšne pobude v tem trenutku sploh prišlo," je poudaril Hojs.

Omejevanje stikov in posledično odločitev, da se omeji gibanje iz občine v občino, je Hojs tudi opravičeval z analizo, ki so jo po njegovih besedah "pripravili iz svetovnih virov kolegi zdravniki".

"Statistično okuženi v petih dneh približno okuži 2,5 človeka oziroma z drugimi besedami, taisti človek nam bo v tridesetih dneh okužil 406 ljudi. Če omejitve izvedemo tako, kot smo jih mi, torej morda resda malce pozno, nam ta človek z omejitvijo stikov okuži v petih dneh samo 1,25 človeka. V 30 dneh se ta okužba prenese zgolj na 15 ljudi. Razlika je enormna. Torej razlika je 15 proti 406. Torej lahko si sami predstavljate, več kot 20-kratna razlika. Upam, da so to tudi številke, ki vas bodo na neki način prepričale, da smo v preteklem tednu, v preteklih desetih dneh, v celotnem obdobju, odkar smo v vlogi, da moramo omejitve predpisovati, te predpisovali zgolj in izključno za vaše zdravje, za naše zdravje in pa seveda zato, da se čim hitreje in čim prej zopet vrnemo v normalno delovanje, v normalne razmere in da zopet živimo kot družba brez epidemije," je končal Hojs.

Levica: Represija nad prebivalstvom

V Levici zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ-ja za zdravstvo in za notranje zadeve glede določil o omejevanju gibanja med občinami. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je dejal, da je ukrep omejitve gibanja med občinami tudi strokovno neutemeljen in v določenih delih zelo verjetno ustavno sporen. Po mnenju Vatovca krši predvsem del ustave, ki pravi, da je svoboda gibanja zagotovljena vsem. Ob tem pa je ukrep tudi nesorazmeren oz. ne zajema v ustrezni meri določbe, ki tako gibanje po ustavi lahko omeji, to je v primeru zajezitve epidemije, je prepričan Vatovec.

Če že, bi se tak ukrep moral po njegovih besedah osredotočati na večja žarišča oz. bi minister za zdravje lahko omejil zgolj prehod med določenimi območji, ne pa tako arbitrarno za vseh 212 občin. Ob tem je Vatovec spomnil na velike razlike med občinami glede na površino in število prebivalcev.

Zato v Levici zahtevajo sklic nujne seje dveh parlamentarnih odborov z dvema sklepoma. Predlagajo, da vlada po morebitni takšni odločitvi odborov v dveh dneh nemudoma prekliče ukrep. Z drugim sklepom pa predlagajo, da se vlada pri nadaljnjem sprejemanju podobnih ukrepov vzdrži "nestrokovnih prijemov, predvsem pa takih ukrepov, ki povečujejo represijo".

Vatovec opozarja, da se je z omenjenim ukrepom povečal pritisk na delo policistov. Prav tako je bil ukrep po njegovem mnenju verjetno sprejet tudi z določeno težnjo, kako povečati občutek izrednega stanja v državi "in represijo, ki jo izvaja trenutna vlada nad prebivalci". "Zdaj že vsi počasi ocenjujejo in čutijo, da je bil tak ukrep nepotreben," je prepričan.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.