Le nekaj ur po potrditvi v DZ je nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić prevzela posle od dosedanjega začasnega vodje resorja Marjana Šarca. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Le nekaj ur po potrditvi v DZ je nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić prevzela posle od dosedanjega začasnega vodje resorja Marjana Šarca. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo

Obrambni minister Marjan Šarec, ki je začasno vodil resor od razrešitve tedanje ministrice Irene Šinko oktobra lani, je novi ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateji Čalušić posle predal v prostorih ministrstva. Ob izrečenih čestitkah ob imenovanju ji je v roke predal še fascikel s papirji. "Ukvarjali smo se s kar široko problematiko in z veseljem predajam tole v tvoje roke," ji je pojasnil.

Čalušić se mu je zahvalila za opravljeno delo in zagotovila, da se bo na novem položaju maksimalno trudila, da bo opravljala svoje delo po najboljših močeh.

V njeni najožji ekipi ostajata dosedanja državna sekretarja Eva Knez in Blaž Germšek. Vlada je popoldne na dopisni seji sklenila, da z današnjim dnem preneha veljati njuna funkcija, nato pa je izdala odločbo o njunem ponovnem imenovanju. Ta začne veljati v soboto.

Čalušić je v DZ-ju podprlo 45 od skupno prisotnih 74 poslank in poslancev, proti njenemu imenovanju pa jih je glasovalo 29. Da bodo kandidatko podprli, so sicer že v predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedali v vseh treh koalicijskih strankah, v obeh opozicijskih pa so sporočili, da njihove podpore kandidatka nima.

Novoizvoljeno ministrico v resorju čakajo številni izzivi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Novoizvoljeno ministrico v resorju čakajo številni izzivi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

S potrditvijo nove ministrice, ki je bila doslej poslanka Gibanja Svoboda, je ministrska ekipa premierja Roberta Goloba po več menjavah v vladnih vrstah prvič od oktobra lani znova popolnjena. Golob je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal, potem ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra lani predlagal razrešitev tedanje ministrice Irene Šinko.

Nova kmetijska ministrica prevzela posle

Bo v poslanske klopi sedel nekdanji minister Brežan?

Čalušić se bo zdaj iz poslanskih klopi preselila v vladne vrste. Glede na izide državnozborskih volitev pravica do nadomeščanja poslanskega mandata najprej pripada Danijelu Bešiču Loredanu. Po sestopu s funkcije zdravstvenega ministra se je sicer tej možnosti kot nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona odrekel, a se bo zdaj po pojasnilih Državne volilne komisije (DVK) o tem moral znova izreči.

Naslednji v vrsti za prevzem poslanskega sedeža pa je še en nekdanji minister v Golobovi vladi, in sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki pa je že izrazil pripravljenost, da sede v poslanske klopi.

Ohranjanje družinskih kmetij, trajnostno obdelovanje in razvoj turizma

Matejo Čalušić sicer ob prevzemu funkcije čakajo številni izzivi. Med njimi so ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti ob nedavnem primeru odvzema živali in več primerov odpoklicev živil. Novo ministrico čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, ki si želijo stabilnega okolja in dialoga, pri čemer pa bo žgoča tematika verjetno tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Mateja Čalušić je bila rojena 5. septembra 1987 v Kopru. Je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Čeprav na položaj prihaja z izobrazbo iz sektorja, gre vseeno za v veliki meri neznano ime brez bogatih izkušenj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Mateja Čalušić je bila rojena 5. septembra 1987 v Kopru. Je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Čeprav na položaj prihaja z izobrazbo iz sektorja, gre vseeno za v veliki meri neznano ime brez bogatih izkušenj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pred odborom DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sredo je Čalušić zagotovila, da se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja in za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal privlačnejši, predvsem za mlade. Predsednica odbora Vida Čadonić Špelič je dejala, da je kandidatka na predstavitvi, ki so jo članice in člani odbora ocenili kot ustrezno, med svojimi prioritetami poudarila "ohranjanje družinskih kmetij na hribovskih območjih, boljše usmerjanje spodbud za perspektivne in aktivne ter razvojno naravnane kmetije, usmerjanje spodbud za prehod na trajnostne oblike obdelovanja zemlje ter spodbujanje nastavitvenega in kulinaričnega turizma".

Ob podnebnih spremembah in drugih kriznih dogodkih je opozorila tudi na to, da je treba kmetijstvo okrepiti in usmerjati tako, da bo odpornejše. Poudarila je, da kmetijstvo in prehransko varnost razume kot temelj obstoja vsake države, in opozorila, da mora biti poklic kmeta in kmetice v Sloveniji bolj cenjen, je še povzela njeno predstavitev Čadonić Špelič.

DZ potrdil novo kmetijsko ministrico

Predstavniki kmetov pri ocenah nove ministrice previdni

Predstavniki kmetov so sicer glede nove ministrice, četrte ženske na čelu kmetijskega resorja po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko, previdni, saj je, kot pravijo, ne poznajo dobro. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je poudaril, da je imenovanje ministrov stvar predsednika vlade, ki mora tudi prevzeti to odgovornost.

Tako v Sindikatu kmetov Slovenije, na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in na Zadružni zvezi Slovenije so prepričani, da novo ministrico čaka veliko izzivov, pri čemer si želijo stabilnega okolja in čimprejšnjega dialoga. Nova ministrica sicer načrtuje, da se bo s predstavniki kmetov sešla že v prihodnjem tednu.

Premier Golob: Kandidatka za ministrico spada v novo generacijo politikov

Čalušić je do izvolitve v DZ-ju delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin.

"Za slovensko kmetijstvo je mogoče atipična. Ne samo zato, ker je mlajša generacija, ne samo zato, ker se je po študiju agronomije ukvarjala predvsem z delom v družinskem podjetju, ampak tudi zato, ker je zame nova generacija politikov. Politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost," je v uvodnem nagovoru ob začetku izredne seje DZ-ja dejal premier Robert Golob.

Premier Golob je v DZ-ju izrazil prepričanje, da bo Mateja Čalušić v vlogi kmetijske ministrice znala pokazati svoje odlike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Premier Golob je v DZ-ju izrazil prepričanje, da bo Mateja Čalušić v vlogi kmetijske ministrice znala pokazati svoje odlike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pojasnil je, da je Čalušić vse svoje življenje profesionalno in tudi osebno namenila povezovanju podeželskih skupnosti. "Povezovanju, ki pravi, da kmetijstvo ne more biti samo sebi namen in da je bogato takrat, ko je povezano tudi z vsemi drugimi spremljajočimi dejavnostmi – od turizma do tega, da spravimo hrano neposredno z njive, iz sadovnjaka, oljčnika ali vinograda do potrošnika," je poudaril premier.

Dodal je, da je v svoji kratki politični karieri, v kateri je delovala kot podpredsednica odbora za kmetijstvo, že pokazala, "da je odprta, pozitivna in zagnana". Ob tem je imela pomembno vlogo tudi pri zakonu o zaščiti živali, kjer je delovala "povezovalno in usklajevalno". "Mislim, da ravno zato, ker je v imenu poslanske skupine Svoboda prevzela usklajevanje med tako zahtevnimi in tako različnimi interesi na področju zaščite živali, se je pokazalo, da je več kot primerna in da bo to znala tudi na drugih področjih kmetijstva, gozdarstva in prehrane – zato sem prepričan, da je odlična izbira za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," je še poudaril Golob.

Koalicija meni, da se bo kandidatka znala spopasti s številnimi izzivi

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je poslanec SD-ja Damjan Zrim poudaril, da kmetijske politike niso postranskega pomena, čeprav imamo velikokrat občutek, da je resor kmetijstva, gozdarstva in prehrane potisnjen na rob. "Kmetijsko ministrstvo je po mnenju SD-ja eno najpomembnejših ministrstev – politike in ukrepi, ki jih pripravljajo in oblikujejo na tem ministrstvu, se lahko dotikajo vsakega od nas," je dejal Zrim in dodal, da je kmetijstvo tudi del gospodarstva, kulture in naravovarstva.

Spomnil je, da so kmetje svoje nezadovoljstvo aprila lani izrazili tudi s protestnimi shodi, in poudaril, da v SD-ju od nove ministrice pričakujejo, da bo slovenskim kmetom znova prisluhnila. "To naj se ne odraža le z besedami, ampak s skupno pripravo zakonov in ukrepov, ki bodo slovensko kmetijstvo podprli," je dejal in napovedal, da bodo v SD-ju pri iskanju in oblikovanju rešitev za kmetijstvo še naprej tvorno sodelovali.

Sorodna novica Kandidatka za ministrico za kmetijstvo Mateja Čalušić uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ-ja

Poslanka Levice Tatjana Greif je opozorila, da nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na položaj prihaja v turbulentnem času, ki je kritičen za predelavo hrane, kmete, kmetovanje, živali in okolje. "Glavni izziv, s katerim se bo srečala nova ministrica, je prilagajanje na podnebne spremembe, predvsem pri rastlinski pridelavi," je dejala in opozorila na napovedi o vse bolj ekstremnih vremenskih pojavih. "Kandidatka za ministrico je v svoji predstavitvi dokazala, da se vseh teh dramatičnih dejavnikov dobro zaveda in zaveda se nuje prilagoditev v načinih pridelave hrane v prihodnje," je dejala poslanka Levice.

Dodala je, da se v kmetijstvu vsako leto pojavljajo milijonske škode, in poudarila, da rešitev ni le v izplačevanju višjih odškodnin in subvencij, temveč v samozaščitnem kmetovanju. Ob tem je pojasnila, da v Levici pričakujejo, da se bo kmetijska politika ravnala po načelih podnebno pametnega kmetovanja – z optimizacijo rabe vode, z manj gnojili in pesticidi, z razvojem zaprtih sistemov pridelave v rastlinjakih, z uporabo novih tehnologij in umetne inteligence v kmetijstvu.

"Slovensko kmetijstvo že 30 let in več politiziramo," je v imenu poslanske skupine Svobode povzel njen vodja Borut Sajovic. Trenutni opoziciji je očital, da je po njihovem mnenju v času, ko so na oblasti, na področju kmetijstva vse v redu, ko niso, pa je vse narobe, da so vedno za to krivi drugi. "Zato slovensko kmetijstvo potrebuje depolitizacijo, svežino, mladost, energijo in napredek," je dejal in dodal, da so vse to lastnosti, ki jih kandidatka za ministrico pooseblja. Napovedal je, da jo bodo kolegi iz poslanske skupine Svobode podprli, ker vedo, da ne bo "človek pisarne in svinčnika, ampak bo oseba, ki bo šla med kmete". Izrazil je prepričanje, da bo nova ministrica "človek dialoga in terena".

Opozicijski stranki kandidatki odrekli podporo

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je dejal, da se je "težko resno pogovarjati o reševanju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, če imamo prvič v zgodovini vlado, ki za to področje niti v koalicijski pogodbi nima svojega posebnega poglavja". Koaliciji z največjo stranko Gibanje Svoboda na čelu je ob tem očital, da ima na tem področju zelo nedodelane načrte in cilje.

Naštel je ukrepe prejšnje vlade, ki je po njegovih besedah kmetijstvo poleg gospodarstva postavljala med svoja prioritetna področja. "Ampak ljudje so aprila 2022 odločili, da jih takšna politika ne zanima, da je pomoč kmetijstvu očitna prevelika, in izvolili so vlado, kjer je bila med zadnjimi predlagana ministrica za kmetijstvo," je dejal Lisec.

Dodal je tudi, da je prejšnja kmetijska ministrica nato s položaja odšla zaradi zadev, kjer si je "upala izraziti svoje mnenje na področju kmetijstva". Spomnil je tudi, da je premier kot najboljšega kandidata za novega ministra najprej predstavljal Vojka Adamiča, nato pa se je pojavilo ime aktualne kandidatke. "Ko so ustavni in zakonski roki skoraj padli v vodo, vam je v vašem plitkem kadrovskem bazenu uspelo najti najboljšo izbiro izmed poslancev, ki sedijo pred nami," je dejal in dodal, da je s tem Mateja Čalušić postala "že tretja najboljša izbira v tem mandatu vlade". Lisec je ob tem napovedal, da v SDS-u kandidatke ne bodo podprli tudi zaradi njene podpore novelam zakona o zaščiti živali in zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Da kandidatka nima njihove podpore, je v imenu druge opozicijske stranke NSi povedala tudi Vida Čadonič Špelič. Kot je dodala, se namreč v NSi-ju bojijo, da bo nova ministrica težko kos tej zahtevni funkciji. "Če njeno ministrovanje ne bo uspešno, bodo posledice za kmete, prehransko industrijo in seveda za nas potrošnike," je dejala. Po njihovem mnenju mora biti kmetijski minister močan politik, ki bo v Evropi zagovarjal slovenska stališča, obdan pa mora biti z ekipo strokovnjakov, ki bodo kos lobiranju v tujini in doma. Izrazila je še pričakovanje, da se bo Čalušić zavedala, da samooskrba brez aktivnih kmetij ni mogoča in da je kmetom zato treba omogočiti, da kmetujejo.