Rudi Vouk meni, da je avstrijsko omejevanje potovanj v Slovenijo tudi kršitev manjšinske zakonodaje. Foto: Reuters
Rudi Vouk meni, da je avstrijsko omejevanje potovanj v Slovenijo tudi kršitev manjšinske zakonodaje. Foto: Reuters

Predsednik Društva slovenskih koroških pravnikov (DKSP) Rudi Vouk je na avstrijsko vlado naslovil poziv, da nemudoma revidira "kratkovidno, protekcionistično in protievropsko držo do Slovenije". V pozivu je poudaril še, da načelo enakosti zapoveduje enakopravno obravnavo, nestvarne diferenciacije pa pomenijo kršitev prepovedi samovolje in so protiustavne.

Sorodna novica Hrvaška se odpira za turiste, nič več navedbe razloga za vstop v državo

"Če Slovenija, ki ima boljše pogoje glede odprtja meja v primerjavi z drugimi sosednjimi državami, dobi slabšo obravnavo, so s tem kršene ustavnopravno zagotovljene pravice oseb, ki želijo potovati v Slovenijo," je opozoril Vouk. Ocenil je, da ima vsak, ki potuje v Slovenijo, ob vrnitvi v Avstrijo pa naleti na omejitve, dobre možnosti, da doseže pravico v postopku pred ustavnim sodiščem.

Koroški Slovenec in odvetnik Vouk je še menil, da je "neupravičena omejitev potovanj v Slovenijo tudi kršitev manjšinske zakonodaje", konkretno 17. člena okvirne konvencije Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin, ki jo je Avstrija ratificirala in jo tudi izvaja. 17. člen omenjene konvencije namreč pogodbenice obvezuje, da ne bodo posegale v pravico pripadnikov narodnih manjšin, da navezujejo in vzdržujejo proste in miroljubne čezmejne stike z osebami, ki zakonito bivajo v drugih državah, predvsem s tistimi, s katerimi imajo skupno etnično, kulturno, jezikovno ali versko identiteto ali kulturno dediščino.

Pogodbenice se obvezujejo tudi, da ne bodo posegale v pravico pripadnikov narodnih manjšin, da sodelujejo v dejavnostih nevladnih organizacij tako na državni kot na mednarodni ravni.

K odprtju meja pozvali tudi gospodarstveniki

V četrtek sta avstrijsko vlado k takojšnjemu odprtju meje med Avstrijo in Slovenijo v Celovcu pozvala predsednik gospodarske zbornice avstrijske Koroške (WK) Jürgen Mandl in predsednik Slovenske gospodarske zveze (SGZ) Benjamin Wakounig. Poudarila sta, da ni več razlogov, zaradi katerih je Avstrija za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom sredi marca zaprla meje, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Zavzela sta se za ponovno vzpostavitev svobodnega pretoka blaga, oseb, kapitala in storitev, ki je temeljna pravica EU-ja. Dodala sta, da ne gre samo za gospodarske vidike in podprla tudi "normalizacijo" na meji z Italijo.

Protestno pismo evropskih poslancev iz Slovenije in Hrvaške

Poslanci iz politične skupine liberalcev (Renew), Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba LMŠ) iz Slovenije ter Valter Flego (IDS) iz Hrvaške, so predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvali, naj se odzove na napoved Avstrije, da za Slovenijo in Hrvaško ne bo odprla meje.

Napoved Avstrije, da bo sredi junija za nekatere evropske države odprla meje, na tem seznamu pa ni Slovenije in Hrvaške, ni v skladu z evropskim načrtom za okrevanje po pandemiji covida-19 in s temeljnimi vrednotami EU-ja, so zapisali trije evropski poslanci iz Slovenije in Hrvaške.

V priporočilih Bruslja za odpravo potovanj v Uniji je namreč jasno zapisano, da je "treba zagotoviti postopno odpravljanje omejitev prostega pretoka ter notranjih meja, sorazmernosti in nediskriminacije med državljani EU-ja". Prosti pretok in čezmejna potovanja so ključnega pomena za turistični sektor, zato vladna priporočila, kot je odlog počitnic zunaj matične države, lahko bistveno škodijo evropskim gospodarstvom, kjer turizem predstavlja znaten delež BDP-ja, opozarjajo.

Večina držav upošteva priporočila, nekatere pa so jih zaobšle. "Tako je avstrijska vlada izjavila, da ne bo odprla svojih meja državam, ki še ne nadzorujejo koronavirusne situacije, in dodala, da bodo meje za nekatere evropske države odprli v sredini junija. Kljub izpostavljenemu merilu epidemiološke slike na tem seznamu ni niti Hrvaške niti Slovenije," opozarjajo trije poslanci.