Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Podpredsednik vlade ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da z zaposlenimi na upravnih enotah poteka aktiven dialog. Danes (sreda) sprejete spremembe uredbe o upravnem poslovanju pa bodo po njegovih besedah pripomogle k temu, da se urniki upravnih enot poenotijo, da se boljše organizira delo in so obremenitve ljudi, ki delajo na upravnih enotah, pravičneje razporejene.

Kot so navedli v sporočilu po seji vlade, se s spremembo uredbe delovni čas poslovanja vseh upravnih enot in območnih enot organov poenoti. Na delovnih mestih, ki so namenjena neposrednemu poslovanju s strankami – to so tako imenovana delovna mesta, na katerih se stranke obravnavajo na okencih – se uradne ure v ponedeljek in torek začnejo ob 8. uri in končajo ob 15. uri, v sredo se začnejo ob 8. uri in končajo ob 18. uri, v petek se začnejo ob 8. uri in končajo ob 13. uri. "Sprememba uredbe bo prispevala k boljši organizaciji dela in hitrejšemu reševanju vlog in upravnih postopkov, zlasti na področju upravnih zadev tujcev, osebnih listin in gradnje objektov," so še zapisali.

Stavka na številnih upravnih enotah

Po besedah predsednika konference sindikata upravnih enot in predsednika sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragana Stankovića jim je vladna stran prejšnji petek posredovala nov predlog, ki pa zanje ni sprejemljiv in so ga v ponedeljek zavrnili. O kakšnem dodatnem predlogu ali terminu za nadaljevanje pogajanj pa za zdaj niso obveščeni, je pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo.

Stavka poteka na 54 od 58 upravnih enot. Po napovedih pa naj bi jo nadaljevali vsako sredo do sklenitve ustreznega stavkovnega sporazuma. V tem času zaposleni opravljajo nujne naloge, zaprti so krajevni uradi.

Na največji upravni enoti, Upravni enoti Ljubljana, so za STA pojasnili, da kakšnih večjih težav zaradi stavke niso zaznali. Stranke so bile o stavki predhodno obveščene. Tako je bilo recimo prejšnji teden, ko je stavka prav tako potekala v sredo, preklicanih približno 400 terminov, stranke pa so na novo naročili.

Danes (sreda) do 12. ure je upravno enoto na obeh lokacijah, torej Tobačni ulici in Linhartovi cesti, obiskalo približno 75 ljudi. Približno polovico so jih tudi sprejeli, saj so presodili, da gre za naloge, ki jih zaposleni opravljajo tudi v času stavke. Kot so ob tem ocenili na ljubljanski upravni enoti, pa bo, če se bo stavka nadaljevala, to verjetno vplivalo tudi na povečanje zaostankov in podaljšanje dolžine odločanja o zadevah.

Med stavkovnimi zahtevami zaposlenih sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Minister za javno upravo Franc Props je prejšnji teden, na prvo stavkovno sredo, dejal, da ne zanikajo težav, ki jih imajo na upravnih enotah, in da so k njihovemu reševanju pristopili zelo odgovorno. Ob tem je stavko obžaloval in dejal, da bi, glede na to, koliko dejavnosti je že bilo izpeljanih, stvari zagotovo lahko rešili tudi po drugi poti.