Bo Matjaž Han prevzel vodenje SD-ja? Foto: BoBo
Bo Matjaž Han prevzel vodenje SD-ja? Foto: BoBo

Po eni strani se zdi, da SD oportunistično izpolnjuje vse, kar zahteva predsednik vlade Robert Golob, še bolj verjetno pa je, da je Matjaž Han privolil v kandidaturo na kongresu, ker ga potiska v ospredje kapitalistični lobi, je v oddaji Ob osmih ocenil Boris Vizjak. "Premier prakticira neke vrste avtoritarnost," je dejal. Neenakopravnost koalicijskih partneric se je po njegovem pokazala tudi pri napovedi Gibanja Svobode, da bo vlada za evropskega komisarja predlagala Tomaža Vesela.

Socialna demokracija izgubila identiteto, zato pragmatični rešitelji

"Han je znan po tem, da dobro sodeluje z Janezom Janšo, da lahko sodeluje s komer koli; znan je tudi po tem, da je bolj glasnik antisocialne demokratske vizije stranke in da ima žilico za posle," pravi Vezjak. Hanova kandidatura v zadnjem hipu, če bo zbral potrebno število podpisov, je po njegovem delo lobijev iz ozadja. "Socialna demokracija je že veliko let v krizi identitete; že pred leti je odgnala svoje intelektualno krilo in zdaj ravna vse bolj pragmatično."

Boris Vezjak. Foto: BoBo
Boris Vezjak. Foto: BoBo

To pragmatičnost po njegovem pooseblja nepremičninski čut njihovega nekdanjega tajnika Klemna Žiberta, ki je pripeljal stranko v zdajšnjo krizo, in eden od pragmatičnih rešiteljev je očitno Han, meni Vezjak. Han mora do jutrišnjega kongresa zbrati 137 podpisov delegatov. "Če jih zbere, potem je zelo verjetno tudi že zmagal." Vezjak sicer meni, da stranka dokaj spretno krmari v škodi, ki jo je povzročila sama.

Kongres SD-ja kot posredno odločanje o prihodnji Janševi vladi

Idealna postava prihodnje vlade kapitalskih krogov iz ozadja bi bil trojček Janša-Tonin-Han, morda še Logar, meni Vezjak. "Dejansko se mi zdi, da se bo na tem kongresu Socialnih demokratov posredno odločalo o tej novi koaliciji, hote ali nehote." Ankete javnega mnenja namreč najbolje kažejo Janezu Janši, zelo dobro tudi Anžetu Logarju. "Če se na čelo Socialnih demokratov zdaj zavihti Han, dobimo nekako to idealno postavo kapitalskih krogov."

Sorodna novica Bo za predsednika stranke SD kandidiral tudi Han?

Golob ne skriva, da skuša disciplinirati koalicijski partnerici

Po mnenju Vezjaka je težava te koalicije ponižnost Socialnih demokratov in Levice v odnosu do vladajoče stranke. O napovedi Gibanja Svoboda, da bi za evropskega komisarja predlagalo Tomaža Vesela, koalicijski partnerici nista vedeli nič. "Zdi se, da so ob Veselu vsi veseli, tudi Aleksander Čeferin. Edini, ki niso veseli ob omembi tega imena, so najbrž prav v Levici in Socialnih demokratih." Avtonomija posamičnih koalicijskih strank za premierja Goloba res ni ravno visoko na lestvici vrednot, ugotavlja Vezjak. V zvezi s tem, da se je na evropski listi Svobode pojavilo ime Marte Kos, ki je Golobu takoj dala košarico, se Vezjak sprašuje, ali je o tem Golob sploh vprašal koga znotraj svoje stranke ali njene organe. "Od kod mu licenca, da licitira ta imena, kdo mu je dal dovoljenje za to?" Soliranje predsednika vlade je po mnenju Vezjaka škodljivo in spominja na ravnanje Janeza Janše. Tudi ta bi bil odločen gospodar, ki koalicijskih partnerjev ne sprašuje ničesar. "Odločni gospodarji pa potrebujejo ponižnost in očitno jo v tej koaliciji tudi dobivajo."

Pogovor v celoti lahko poslušate v oddaji Ob osmih.

Boris Vezjak: Hana na čelo SD-ja potiska kapitalistični lobi