Foto: Radio Prvi/Aleš Uršej/MO SG
Foto: Radio Prvi/Aleš Uršej/MO SG

O težavah pri obnovi se je predsednik vlade prepričal v sredo na terenu. Za Radio Slovenija je napovedal, da bodo postopke kar se da pospešili. S premierjem se je pogovarjala Metka Pirc.

Glede varčevanja v proračunu navaja, da so časi hudi, denar ne raste na drevesu in davkoplačevalska sredstva je treba porabiti gospodarno. "Kakšno pravico bomo komu morali vzeti," napoveduje pred današnjo proračunsko sejo vlade.

Skoraj dva meseca po poplavah na Koroškem se je pokazalo, da so visoke vode le še dodatno razgalile že sicer žgoče težave s povezanostjo. Regija upa, da z ujmo ni odšlo še zadnje upanje za nujen gospodarski preboj. Tako bi lahko strnili pobude Korošcev po prvem regijskem obisku te vlade, ki je takoj po poplavah obljubila daleč največjo pomoč v zgodovini. Kot pravi Golob, so ga ogled terena in sestanki znova pretresli in prepričali o tem, da je obnova gromozanska naloga, izzivi pa še večji, kot je kazalo pred mesecem in pol.

Premierja je na terenu presenetilo sporočilo koroških občin, da še niso dobile obljubljenega denarja. "Dejstvo je, da državni mlini meljejo počasi, pa to ni izgovor, in zdaj smo se o tem lahko prepričali neposredno. Vlada je naredila vse, kar je bilo treba, na regulatorni ravni: sprejela je zakon, pripravila ustrezne sklepe, denar nakazala na ustrezna ministrstva. Zdaj pa smo prišli v neke vrste likvidnostno zanko zaradi postopkovnih zapletov, ki so namenjeni predvsem preglednosti porabe." Kot je zagotovil, bodo konkretne operativne rešitve na mizi prihodnji teden.

Kaj se bo zgodilo na današnji proračunski seji vlade?
Vlada naj bi danes potrdila proračunske dokumente. Ministrstva naj bi imela nalogo zmanjšati odhodke za štiri odstotke. Kot pravi Golob, ne bo šlo za 4-odstotno znižanje po vseh ministrstvih. "To je neki cilj, ki smo si ga postavili predvsem zato, da del sredstev za obnovo po poplavah dejansko najdemo tudi znotraj zdaj predvidene porabe. To pomeni, da bomo komu morali tudi vzeti kakšno pravico. Nič zato, ker vemo, da vlagamo v prave stvari, v pomoč prizadetim ljudem, in tudi v razvoj tistih regij, ki to najbolj potrebujejo. Mogoče bomo pa prav zaradi tega, ker bomo zdaj bolj pregledno nadzorovali porabo davkoplačevalskih sredstev, našli tudi kakšno učinkovitost tam, kjer bi jo sicer spregledali." Pri tem računa, da politika ne bo izkoriščala postopkovnih mehanizmov za zavlačevanje – tudi, ko bo vlada predvidoma oktobra v državni zbor vložila zakon o obnovi in razvoju.

Solidarnostni prispevek ali solidarnostne delovne sobote
Po hvalevredni solidarnosti s prizadetimi v prvih tednih po ujmi premier opaža, da ta v preostalih delih Slovenije počasi izzveneva. "Sploh pri drugih interesnih skupinah, ki bi se morale odpovedati nečemu, že narašča odpor. Kljub temu vlada ostaja enako odločena, da bo vsem štirim prizadetim regijam pomagala spet postaviti se na noge."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v podkastu Ob osmih.

Robert Golob: Na račun obnove bomo morali kakšno pravico tudi odvzeti