Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po aferi "sodna stavba", ki je močno zamajala po velikosti drugo stranko v vladni koaliciji Socialne demokrate, politolog Marko Hočevar meni, da je veliko ljudem v interesu obstanek stranke v vladi in na splošno na političnem prizorišču. "SD je stranka, ki ima enega od najmočnejših terenov, ima izjemno dolgo tradicijo v slovenski politiki in tudi zelo veliko interesov je še vedno vezanih nanjo. Problem, ki ga ima, je širši problem evropske socialne demokracije v zadnjih desetletjih. Težava je, da se nikakor ne znajo vsebinsko umestiti kot resna alternativa obstoječemu stanju. SD je bil v večini vlad v preteklih 15 letih, zelo malo pa je bilo ukrepov in politik, ki bi izhajali iz tradicionalnega bazena socialne demokracije. Vse več se stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino."

Znotraj SD-ja vre, igro pa vodi premier

Marko Hočevar. Foto: Radio Slovenija
Marko Hočevar. Foto: Radio Slovenija

Kadrovanje znotraj stranke SD in na ministrstvih je bilo ali napačno ali namerno tako usmerjeno, meni Hočevar. "Vse to je eksplodiralo z nakupom sodne stavbe. Jasno je, da so znotraj stranke različne struje, zato bomo po mojem prepričanju spremljali frakcijske boje do aprila, ko bo izredni volilni kongres stranke, ali pa ob morebitnem slabem izidu na evropskih volitvah." Začasno imenovanje Matevža Frangeža za glavnega tajnika stranke Hočevar označuje za gasilsko vajo. "Frangež je sam povedal, da si ne želi tega položaja in da namerava ostati državni sekretar na gospodarskem ministrstvu. S tem torej niso rešili ničesar, samo podaljšali so takšno stanje. Izbor Frangeža za človeka, ki naj poskuša do aprila umiriti zadeve, pa kaže, katera frakcija si želi vplivati na volilni kongres." Za odnose v koaliciji je po besedah Hočevarja predsednik vlade Robert Golob zadevo izpeljal uspešno. "Pokazal je, kdo vodi igro na ravni vlade oziroma koalicije. Če bi on odstavil ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ko so v SD-ju to zahtevali, bi bila razsežnost zgodbe drugačna."

Švarc Pipan eden od močnejših političnih obrazov, a brez vsebine

Sorodna novica SD bo sredi aprila odločal o novem vodstvu. Švarc Pipan stranki poslala izstopno izjavo.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je izstopila iz SD-ja, je bila nekoliko naivna glede svoje prihodnosti, saj je upala, da znotraj stranke ostaja prostor zanjo, hkrati pa je okrepila svoj politični kapital, je dejal Hočevar. "Po odločitvi, da je ne povabijo na sejo konference in na sejo predsedstva, je postalo zelo jasno, da svoje politične poti ne more nadaljevati v SD-ju. Odločitev za izstop iz stranke, preden bi organi stranke začeli obravnavati pobudo za njeno izključitev, je bila zato logična." Na drugi strani pa je po oceni Hočevarja Švarc Pipan zdaj eden izmed močnejših obrazov na slovenskem političnem parketu. "Nima vsebine, je pa neka moralno-pravičniška figura, ki skuša razkriti, kaj se je zgodilo na njenem lastnem ministrstvu. Objektivna neuspešnost in nekompetentnost se znova zakrivata in nadomeščata z neko moralno avtoriteto, brez jasne ideje in vsebine." Glede njene politične prihodnosti pa Hočevar meni, da je vse odvisno od razmerij in podpore vladnim strankam. "Če bo v prihodnje prostor za neki nov politični projekt, bi ona morda lahko postala zanimiva za nove poskuse političnih strank."

Koalicija nima političnega kompasa, ima pa močan skupen interes

Premier je precej uspešno discipliniral koalicijo, pravi Hočevar, po drugi strani pa je težava, da koalicija nima jasne ideje, kaj bi počela na oblasti. "Pri obveznem dopolnilnem zavarovanju se je na koncu zgodilo, da bodo najbogatejši plačevali zgolj 17,5 evra namesto 35 evrov, ker se jim bo to štelo v olajšave. To ni poteza socialne demokracije. Ampak to je težava tudi za Levico, ki bo morala to politično upravičiti." Zelo jasen pa je skupen interes koalicije, še meni Marko Hočevar. "Ta interes je izogniti se predčasnim volitvam. SD ne bi prišel v parlament, Gibanje Svoboda pa bi ogromno izgubilo v primerjavi s prejšnjimi volitvami. Mislim, da je to zelo močna povezava ne glede na vso užaljenost in trenja, ki obstajajo bodisi na osebnih bodisi na strankarskih ravneh."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Marko Hočevar: SD samo z gasilsko vajo, problemi ostajajo