Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Predsedstvo je predlog o tem, da se za vršilca dolžnosti glavnega tajnika postavi Matevža Frangeža, potrdilo soglasno. Foto: Jessica Davis Plüss
Predsedstvo je predlog o tem, da se za vršilca dolžnosti glavnega tajnika postavi Matevža Frangeža, potrdilo soglasno. Foto: Jessica Davis Plüss

Stranka SD je v Ljubljani izvedla konferenco, nato je sejo opravilo tudi predsedstvo stranke. Tam sta bili sprejeti dve pomembni odločitvi: za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja stranke je bil soglasno potrjen Matevž Frangež, ki je tudi predsednik konference SD-ja, najvišjega organa med dvema kongresoma; aprila pa ne bo izveden statutarni, temveč volilni kongres, je zvečer za medije povedala predsednica stranke Tanja Fajon.

Stranka ni v zavidljivem položaju, dosegla je dno, ki ga še pred 14 dnevi ni nihče pričakoval, je dejala. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, ampak čas je, da gremo naprej, je nadaljevala. Obiskanost konference in "energija v dvorani" sta jo prepričali, da "je socialna demokracija še kako živa".

Na tem mestu smo mogoče dosegli tisto dno, ki si ga pred nekaj tedni ni nihče ne želel ne pričakoval, ker smo pravzaprav bili v nasprotni situaciji. Ministrske ekipe so delale dobro, poslanska ekipa je delala dobro, tudi naš teren. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, ampak danes smo pokazali res energijo, ambicijo, da gremo naprej povezani.

Tanja Fajon

Pogovor je bil po njenih besedah iskren. Na mizo je dala predlog, s katerim se niso vsi strinjali in okoli katerega je bilo največ razprave: naj stranka izpelje volilni kongres, in to še pred evropskimi volitvami. Prepričana je, da bo stranka na volilnem kongresu lahko postavila trdne temelje za naprej.

Na vprašanje, ali bo na volilnem kongresu kandidirala, je Tanja Fajon odgovorila, da ni nekdo, ki si natakne rešilni jopič in skoči z barke, ki se maje. Ostaja predsednica stranke, do naslednjega kongresa bo čas za vse preostale odločitve, je poudarila. Volilni kongres pa bo namenjen ravno temu, da če bo potrebna menjava, bo opravljena še prej, kot stranka vstopi v predvolilno tekmo.

Žibertu je na konferenci – kjer sicer ni bil prisoten, fotografija je stara –, šlo veliko zahval za opravljeno delo, je navedla Fajon. Foto: BoBo
Žibertu je na konferenci – kjer sicer ni bil prisoten, fotografija je stara –, šlo veliko zahval za opravljeno delo, je navedla Fajon. Foto: BoBo

Še enkrat se je dotaknila spornega nakupa stavbe na Litijski cesti za novo sodno palačo, ki ga je izpeljalo pravosodno ministrstvo pod vodstvom Dominike Švarc Pipan. Stališče stranke do tega se ni spremenilo, je poudarila. Dejala je, da ni preiskovalka, prav tako to ni Dominika Švarc Pipan, niti ne predsednik vlade Robert Golob. Spomnila je, da bi morala pravosodna ministrica zaradi objektivne odgovornosti odstopiti oziroma je ta odločitev o menjavi še vedno v rokah predsednika vlade. Medtem morajo svoje delo opraviti organi pregona.

V večernih Odmevih je na vprašanje voditelja Igorja E. Berganta dodatno pojasnila, da je na konferenci padel predlog za izključitev Dominike Švarc Pipan iz stranke, predlog pa da je zdaj na nadzornem odboru. V dvorani je na račun ministrice in njenih "žalitev in manipulacij" padlo tudi precej težkih besed, je dodala.

V Odmevih je nekaj več povedala o stanju koalicije. Na konferenci je bilo slišati precej besed o tem, da stranka ni dovolj odločna pri izpolnjevanju koalicijskih zavez, da nam gre slabše in da vlada ne izpolnjuje pričakovanj. Zato bo volilni kongres priložnost, da se v stranki pogovorijo, kako naprej v programskem smislu. SD bo v koaliciji vztrajal, je pa zaupanje načeto. "Upam, da nam ga bo uspelo obnoviti," je sklenila Tanja Fajon.

Dominika Švarc Pipan stranki poslala izstopno izjavo

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je na spletu zapisala, da ni bila vabljena na konferenco in predsedstvo SD-ja, čeprav je članica obojega, prav tako vodstvo stranke z njo zadnja dva tedna ne komunicira.

Za STA je potrdila, da je stranki v ponedeljek poslala izstopno izjavo.

"Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks," je zapisala.

"Z izključevanjem se stranke SD ne da rešiti. Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več. Hvala za rože in srečno SD," je sklenila zapis.

Pogovor s Tanjo Fajon v Odmevih

Frangež: Negujemo visok standard politične odgovornosti

Novi v. d. generalnega tajnika Matevž Frangež je predstavil nekaj sprejetih stališč. SD zaupa organom odkrivanja in pregona kaznivih dejanj, da raziščejo vse okoliščine v povezavi z nakupom sodne palače in preganjajo tiste, ki so za storjeno odgovorni – če je v zadevi kar koli narobe. "Mi smo kot stranka sprejeli stališča, kot smo jih, ravno zato, da negujemo visok standard politične odgovornosti," je izjavil. Stranka ne želi ne prikrivati ne preprečiti skrbnega preiskovanja storjenih dejanj, pa naj bodo znotraj ministrstva ali znotraj stranke.

Razprava je po Frangeževih besedah pokazala, da je ljudem za prihodnost socialne demokracije mar.

Konferenca je razpravljala o delovanju koalicije. Frangež je povedal, da so Socialni demokrati vanjo vstopili dobronamerno in dobroverno, a se okoliščine spreminjajo. Politične agende namreč ne nujno določa zgolj vladajoča koalicija, ampak potrebe in izzivi družbe v času, ti pa narekujejo, da bo SD še dejavneje poudarjal predloge rešitev tako na svojih resorjih kot za resorje pod okriljem drugih strank.

"Želimo si, da se delo vlade uspešno konča, sami smo odločeni, da k temu aktivno prispevamo, seveda pa to prinaša tudi določene predpogoje, ki se navezujejo na odnos med koalicijskimi partnerji in nujno potrebo, da se vzpostavijo resnično partnerske osnove tega sodelovanja," je povedal Frangež.

Dejal je še, da si funkcije ni želel, da je na njej začasno in da namerava ostati državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, če se bo minister Matjaž Han s tem strinjal.

Kaj so sklenili na konferenci SD-ja?

Bo Nemec kandidiral?

Sorodna novica Frangež: Reakciji v stranki SD sta dve – poglejte, kaj so nam storili, in poglejte, kaj smo storili

Evropski poslanec Matjaž Nemec, ki je bil v preteklih tednih kritičen do vodstva stranke, je na vprašanje, ali bo kandidiral za predsednika SD-ja, odgovoril: "Težko rečem." Dejal je, da v "tem trenutku" ne razmišlja o predsedniški funkciji, da pa bi rad bil del vodstvene ekipe, ki je sposobna stopiti skupaj, ko gredo stvari narobe.

Ozadje

Stranka SD išče izhod iz krize, v kateri se je znašla po aferi v povezavi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, v središču katere sta se znašla ministrica iz vrst SD-ja Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD-ja.

Napeto dogajanje v stranki SD. Foto: BoBo/Borut Živulović
Napeto dogajanje v stranki SD. Foto: BoBo/Borut Živulović

Javnomnenjska anketa kaže najnižjo podporo SD-ju po letu 2005

Tudi rezultati javnomnenjske ankete Barometer, ki jo je inštitut Mediana izvedel za Delo, kažejo, da afera ne vpliva samo na rezultat priljubljenosti stranke SD (podpora je s 7,5 odstotka v januarju zdrsnila na 2,6 odstotka, kar je najnižje od leta 2005), ampak tudi na oceno dela vlade. Ta je najnižja v tem mandatu – negativno ga vidi več kot 55 odstotkov vprašanih, pozitivno manj kot 15 odstotkov sodelujočih v poizvedbi.

Povzetek celotne javnomnenjske raziskave lahko preberete tukaj.

Za Tanjo Fajon zdrs ob aferi ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski ni presenečenje. Vse od nakupa se namreč izvajajo "zelo hudi pritiski na našo stranko", je dopoldne dejala v izjavi za medije.

Tudi gospodarski minister Han je ob prihodu na sejo kolegija priznal, da so to na neki način pričakovali. "Ampak verjamem, da se lahko, ko enkrat padeš, tudi dvigneš, seveda če imaš pravo vizijo," je poudaril. Dejal je, da je bil zadnje dni veliko na terenu in je "sam začutil utrip terena, ki pa ni tako slab, je predvsem zaskrbljen".

Da je zdrs v podpori posledica enega dogodka, v katerem so bili "vsi člani SD-ja, vključujoč z vodstvom, neutemeljeno obremenjeni in kriminalizirani", je dopoldne dejal tudi minister za kohezijo iz vrst SD-ja Aleksander Jevšek. "Na to smo že večkrat opozarjali in nato bomo opozorili tudi na konferenci, kjer se bomo srečali v zelo velikem številu in se zelo temeljito pogovorili, kaj je tisto, kar je bilo narobe v preteklosti od naših koalicijskih partnerjev in kaj je bilo tisto, kar je narobe z nami samimi," je dejal. Ko si bodo odgovorili na to, bo znan tudi odgovor, kako naprej, je ocenil.

"Javnomnenjske raziskave se objavljajo vsaka dva tedna, mediji takrat o tem pišejo in to je pritisk na odločevalce, da se takrat morajo sprejemati všečne poteze," pa je padec podpore vlade ob robu vpisa ljudskih obveznic komentiral podpredsednik vlade, finančni minister iz kvote Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.