Zmaga na 106. Dirki po Italiji je bila verjetno ključna za nadaljevanje kariere Primoža Rogliča. Kot je za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija ocenil nekdanji poklicni kolesar, zdaj pa športni direktor Kolesarske zveze Slovenije Martin Hvastija, se je tam odločalo, ali se bo Roglič vpisal med zunajserijske šampione najvišjega kakovostnega razreda ali bo večni poraženec. "Potem ko se dvigneš iz pepela kot ptič Feniks, je vse tisto pozabljeno." Roglič, ki je po njegovem dirkal razumno in zrelo, je sicer rožnato majico oblekel šele zadnji dan dirke: "Vedelo se je, da mora biti, kdor želi osvojiti dirko, v zadnjem tednu vrhunski. Primožu je uspelo. Ne verjamem, da bi šlo za vnaprej predviden scenarij, saj so odločale sekunde. Je pa preskočil ta rubikon. Ko je šlo za biti ali ne biti, je bil."

Martin Hvastija. Foto: Radio Prvi
Martin Hvastija. Foto: Radio Prvi

Nedokončana zgodba Dirke po Franciji

Roglič ima zdaj štiri zmage na tritedenskih dirkah: trikrat je osvojil špansko, zdaj še italijansko. Po sobotnem kronometru je dejal: "Saj vsi veste, kaj mi še manjka." Dirka po Franciji je zanj velika nedokončana zgodba, sploh po letu 2020, ko ga je na odločilnem kronometru premagal Tadej Pogačar. Po mnenjih nekaterih poznavalcev, med drugimi dvakratnega zmagovalca Toura, Španca Alberta Contadorja, bi moral Roglič, če želi osvojiti tudi Tour, zamenjati ekipo. "Podobno smo razmišljali lani, ko je zmagal Primožev klubski kolega iz Jumba Visme Jonas Vingegaard. Primožev menedžer mi je dejal, da Primož še vedno sam izbira dirke in letos je sam izbral Giro. Če to drži, potem tudi v ekipi še vedno resno računajo nanj. Je pa res, da je ključno tudi to, kako bo potekal letošnji Tour. Če Vingegaard vnovič izpolni pričakovanja, bo za Primoža tu zelo težko najti prostor," pravi Hvastija. Karte na letošnjem Touru, ki se bo 1. julija začel v Bilbau v Španiji, lahko premeša tudi Pogačar, za katerega ni jasno, kako pripravljen bo prišel na start. "Če bo Pogačar osvojil Tour, v Jumbu Vismi pa ne bodo izpolnili pričakovanj oziroma ubranili zmage, potem je za Primoža - tu gledamo seveda s sebičnega stališča - več možnosti."

Tadej Pogačar in Primož Roglič. Foto: AP
Tadej Pogačar in Primož Roglič. Foto: AP

Roglič, Pogačar in razdeljeni navijači

Slovenski navijači se radi opredeljujejo bodisi za Rogliča ali Pogačarja, sploh če tekmujeta na isti dirki. Srečo imamo, poudarja Hvastija, da imamo v istem obdobju dva taka šampiona. "Ko imaš možnost izbire, se moraš opredeliti. Tudi sam raje vidim, da nastopata na različnih dirkah, tako lahko neomejeno navijam za oba (smeh). Na istih dirkah sta podobna kolesarja, pa hkrati osebnostno različna. Primož je sedel v srca Slovencev tudi s svojimi prvimi zmagami, z zgodbo, ki jo ima za seboj. Privabil je tudi tiste, ki jih ne zanima šport na splošno, kaj šele kolesarstvo. V šali pravim, da se moram o njem pogovarjati celo pri frizerju. Ima takšne lastnosti, da ljudem polepša dan."

Tadej Pogačar pa je po besedah Hvastije zanimiv tudi zaradi načina, kako se na dirkah v njem zbudi želja po zmagi. "Zunaj dirk je povsem običajen, dostopen fant. Potem pa se na dirki prelevi v "kanibala". Če Eddy Merckx pravi, da je Pogačar njegov naslednik, bo že nekaj na tem."

Celotnemu pogovoru prisluhnite v tokratni epizodi Ob osmih, ki jo povezuje Tomaž Celestina. Naročite se na podkast.

Martin Hvastija: O Rogliču se moram pogovarjati celo pri frizerju