V prihodnjem tednu ali dveh lahko pričakujemo, da bodo predstavniki zunajparlamentarne Piratske stranke v postopek ob pomoči več kot 5000 zbranih podpisov vložili predlog zakona, ki bi županske mandate omejil na največ dva zaporedna. Kot je za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija opozoril politolog Miro Haček s Fakultete za družbene vede, bi s takim omejevanjem lahko prišli do še šibkejšega nabora kandidatov, kot ga imamo zdaj.
Res je, da imamo pri nas nekatere župane, natančneje jih je šest, ki županujejo že 29 let, torej so že v osmem mandatu. Bili so osemkrat izvoljeni, povečini tudi s protikandidati na volitvah, in pravo vprašanje je, zakaj volivci teh občin tri desetletja zapored izbirajo istega človeka. Kar skrbi tudi Piratsko stranko, pa je dejstvo, da na številnih občinah pravzaprav nimamo več protikandidata. Na zadnjih lokalnih volitvah je bil v kar 51 občinah en sam kandidat, ki bi lahko glasoval sam zase in bil izvoljen. Vendar pa omejitev mandatov na dva zaporedna ne bo prinesla izboljšanja na tem področju, kvečjemu obratno. Bojim se, da se bo že na naslednjih lokalnih volitvah leta 2026 zgodilo, da v kateri od občin ne bomo imeli nobenega kandidata in bomo morali volitve ponavljati.

Miro Haček Foto: BoBo
Miro Haček Foto: BoBo

Haček pravi, da omejitve mandatov sicer poznajo tudi v nekaterih drugih državah, na primer v Italiji, a le v največjih občinah. V nekaterih drugih državah, na primer na Portugalskem, ki jo omenjajo tudi v Piratski stranki, pa so mandati daljši kot pri nas. Kot opozarja Haček, je osem let, kolikor trajata dva mandata pri nas, zelo kratko obdobje za korenite premike v občinah, saj so naši birokratski postopki zelo dolgotrajni. “V bistvu nimamo razprave o tem, da bi ob morebitni omejitvi na dva zaporedna mandata razmišljali tudi o dolžini mandata v preostalih državah in ga podaljšali ravno zaradi teh pomislekov ter da je v osmih letih nekatere projekte težko izvesti ali pa sploh nemogoče, pa naj gre za graditev nove osnovne šole v občini, novega vrtca ali pa celo za kakšne projekte, ki jih financira Evropska unija in segajo čez meje občin. Če bomo omejili mandate, se župani teh stvari verjetno niti ne bodo lotili. Nisem pa prepričan, ali bodo prebivalci slovenskih krajev zelo zadovoljni, ko se nihče ne bo lotil graditve osnovne šole z zavedanjem, da tega projekta ni mogoče končati v osmih letih.

Haček ob tem opozarja na še eno past omejevanja mandatov: “Župan bo vedel, da bo na položaju zgolj dva mandata. V drugem mandatu bo neskrben za ravnanjem z občinskimi financami, zapustil bo slabo finančno stanje svojemu nasledniku in v tem vmesnem mandatu, ko bo počival, se bo brez zadržkov dal izvoliti za občinskega svetnika. Morda ga bo njegov naslednik imenoval za podžupana, kar je lahko tudi poklicno in dobili bomo na neki način strice iz ozadja še na lokalni ravni.”

Od parlamentarnih strank je kampanjo Piratske stranke podprla le Levica; stroka pa predlog v taki obliki zavrača “oziroma bi vsaj pričakovali, da se hkrati odpreta še razprava o dolžini mandata in razprava o omejitvi še katerih drugih mandatov.” A Haček tudi morebitni omejitvi mandatov poslancev ni naklonjen. “To pomeni, da na politične položaje dobimo bolj neizkušene kandidate, to pa ni nekaj, kar si želimo.”

Celotnemu pogovoru prisluhnite ob tokratni epizodi Ob osmih s Tomažem Celestino. Ob osmih je tudi podkast.

Miro Haček: Z omejevanjem županskih mandatov lahko dobimo še lokalne strice iz ozadja