Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Odvzem 24 glav goveda rejcu blizu Krškega razburja javnost. Tudi strokovno javnost namreč preseneča, da se je odvzem zgodil le dva tedna po uveljavitvi novega zakona o zaščiti živali. Že pred tem je bilo namreč jasno, da so bile razmere pri rejcu za živali nevzdržne, je v oddaji Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija povedal Ožbalt Podpečan, predsednik veterinarske zbornice Slovenije in vodja nacionalnega centra za dobrobit živali pri veterinarski fakulteti v Ljubljani.

"Čeprav nimamo vseh podatkov o konkretnem primeru, je slikovnega materiala več kot dovolj. Popolnoma jasno je, da živali niso živele v primernih razmerah. Ni pa nujno, da je bil v tem primeru nujen odvzem." V takih primerih je treba vedno pretehtati dobrobit živali. In kot pravi, bi lahko drugače bolje poskrbeli zanje, kot pa da so se odločili za nalaganje živali in razvoz po različnih krajih. "Imam podatke vsaj za eno žival, da se je pri prevozu poškodovala na področju prsnega koša. Razselili so jih, in to brez oznak, potnih listov. Vprašajmo se, kakšna je bila dobrobit živali v takšnem primeru. Da ne govorimo o tem, da so bili kršeni tudi postopki v zvezi z avtentifikacijo in prevozom živali," je dejal.

"Nisem srečen, da so se naše bojazni izkazale za upravičene," je ocenil Podpečan in poudaril, "... da je v tem primeru šlo narobe vse, kar je lahko šlo. Razmere na kmetiji so bile nemogoče že nekaj tednov prej. Težko ocenjujem, ali je bil odvzem ravno v tem času nameren ali ne, a dogodki ne gredo v korist izvajanja zakona. Učinek, ki so ga z odvzemom dosegli, je ravno nasproten".

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Je v igri res denar?

Ne gre spregledati bistvene novosti, ki jo je glede financiranja uvedel nov zakon. Po prejšnji ureditvi je del denarja od prodaje odvzetih živali dobil rejec. Po novem pa gre denar tudi društvom za zaščito živali. "Mi smo na to opozarjali že mesece. Do zdaj je bila praksa, da se je z delom izkupička poplačal strošek odvzema, preostanek je dobil rejec. Živali so čuteča bitja, a so po materialnem pravu še vedno opredeljena kot lastnina. Tako novi zakon popolnoma jasno pove, da gre ta denar zdaj nevladnim organizacijam za zaščito živali. Vsak si lahko ustvari svojo sliko," razlaga Podpečan.

Sorodna novica Po ostrem odzivu zbornice in sindikata kmetov Šarec napovedal notranji nadzor nad odvzemom krav

Nekateri opozarjajo na sporno vlogo veterinarske inšpektorice, ki je tudi aktivistka. "Težko komentiram te povezave. Lahko pa povem, da se nam nikoli ni zdelo primerno, da so postopke vodili nevladniki. Gre namreč za odgovorne postopke, ki jih morajo opraviti državni organi. Ti so pooblaščeni in izšolani," pojasnjuje Podpečan in dodaja, da so se odvzemi do zdaj dogajali z najmanj dvema inšpektorjeva, enim strokovnjakom – veterinarjem, ki pa ga v tem primeru tudi ni bilo, in nekom, ki je pri rejnih živali ocenil njihovo vrednost.

Dvom vzbuja tudi prisotnost aktivistke pri odvzemu. "Zakaj je gospa aktivno sodelovala, ne vem, je pa vsekakor imela nekaj težav s postopki," komentira Podpečan.

Možni so trije scenariji

Inšpektorica bi se lahko odločila za popravljalne ukrepe. Te običajno naložijo, da bi izboljšali življenje živali na obstoječem posestvu. "Običajno se postopki začnejo s korektivnimi ukrepi, ki morajo biti preventivne narave. Šele, če ne dajo rezultatov, se odloča naprej. Ta odvzem je živalim povzročil več stresa kot če bi odredila premik znotraj lokacije. Pretehtati bi morala, ali te živali dejansko razvoziti po celi Sloveniji. To je drastična odločitev, ki zahteva dober premislek," pravi Podpečan.

Glede zdravstvenega stanja živali pa pravi: "navajale so se diagnoze, za katere se zahteva klinični pregled. Predvsem pri mastitisu je potrebno zdravljenje. Če je bilo uvedeno, bi o tem morala obstajati evidenca. Na lokacijah, kjer so živali zdaj, pa nimamo podatka, da bi se temu sledilo," Podpečan pravi, da so v tej zgodbi mogoči trije scenariji. "Ali inšpektorica ne govori resnice, ali so bile živali zdravljene, pa imamo težavo, ker nimamo podatkov o antibiotikih v mesu, ali pa niso bile zdravljenje. Skratka, v nobenem primeru se stvar ne izide, in ne razumem, kako je lahko kaj takega mogoče."

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Ožbalt Podpečan: Pretiran aktivizem lahko tudi škoduje živalim