Zdenka Bakalar in Jolanda Lebar Foto: Radio Prvi
Zdenka Bakalar in Jolanda Lebar Foto: Radio Prvi

Državni zbor danes odloča o rebalansu letošnjega proračuna, ki prinaša nižje izdatke in nižje prihodke. Premier Robert Golob je bil ob včerajšnji obravnavi proračunskih dokumentov zelo optimističen, saj da se primanjkljaj znižuje, ukrepi za obvladovanje energetske krize so prijeli, recesije ni nikjer. Zdenka Bakalar, ki kot novinarka informativnega programa Radia Slovenija dolga leta spremlja področje javnih financ in davkov, je za oddajo Ob osmih na Prvem dejala, da podatki pritrjujejo premierju, a je tu pomemben kontekst: "Lani jeseni, ko je bil proračun v pripravi, je vladal strah, da ne bo elektrike, da bo zmanjkalo plina, cene so divjale, negotovost je bila izjemna in recesija skoraj gotova. Zdaj smo dobili podatke za prvo četrtletje in recesije res ni. Ukrepi za obvladovanje energetske krize so prijeli, imeli smo 0,7-odstotno rast in visoko zaposlenost. To zagotovo vliva optimizem."

Ključna skrb pa je po njenih besedah dolgoročna finančna nestabilnost, predvsem glede tega, da bo prihodnje leto spet veljalo fiskalno pravilo. "To bo velik problem, čeprav tako premier kot minister Boštjančič govorita, da je vse pod nadzorom. Da, na papirju je vse pod nadzorom, v praksi pa bomo videli. Dolgoročno imamo nestabilnost zaradi demografije, prebivalstvo se stara, dlje živimo, rodnost je nižja, in to bo z leti velik problem, če se sproti ne bomo prilagajali. Fiskalno pravilo pa bo težko breme za Slovenijo. Doslej smo vse ukrepe financirali z zadolževanjem, zdaj pa bo treba to zniževati. Vlada ima načrt zniževanja, a gre to prihodnje leto na račun tega, da ne bo več ukrepov za blažitev energetske draginje. Kaj pa vse ostalo, kar je še odprto?"

Med ključnimi pastmi Zdenka Bakalar omenja reformo plač v javnem sektorju, ki naj bi po ocenah stala najmanj 800 milijonov evrov, če ne celo milijardo. "To je ogromna vsota, 1,5 odstotka BDP-ja, tolikšna, za kolikor je treba znižati primanjkljaj. Če se to ne bo raztegnilo za več let, bo to eden večjih problemov." Tu je še nujna pokojninska reforma, za katero vlada še noče povedati, kako se je bo lotila. "Glede na to, da se zdaj vse, kar zmanjka pokojninski blagajni, financira iz proračuna, se z reformo odlaša, češ – saj bo ... Zdaj gre po tej poti še zdravstvena blagajna." Včerajšnja napoved premierja Goloba o minimalni zajamčeni pokojnini v znesku 700 evrov in božičnici za upokojence, je po oceni Zdenke Bakalar prava odločitev, saj gre za najbolj ranljivo skupino.

Več o tem, kaj bo s kritjem za dolgotrajno oskrbo, z davčno reformo in z nepremičninskim davkom, pa v spodnjem pogovoru z Jolando Lebar. Naročite se na podkast.

Na papirju je vse pod nadzorom - komentar Zdenke Bakalar na rebalans proračuna