Slovenska energetika je na prelomnici. Z odločitvijo o razogljičenju slovenske energije in zaprtjem Teša, pri čemer še nimamo konsenza o graditvi drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, se postavlja vprašanje, s kakšnimi koraki naprej. Kot je za oddajo Ob osmih povedal dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru Sebastijan Seme, so osnovni trije koraki: "Prvi je jasna odločitev o graditvi drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, drugi korak je v dveh do treh letih odločiti, kako nadomestiti energijo iz Teša, tretji korak pa so obnovljivi viri energije, ne le sončna in vetrna, temveč tudi hidroelektrarne." Svoj delež bodo morali opraviti tudi odjemalci, predvsem podjetja, ki lahko veliko storijo v smeri razogljičenja.

Premier Robert Golob je v petek jasno pokazal, da bodo skušali pospešiti postopke za graditev drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. Seme je prepričan, da je Slovenija jedrska država in mora to tudi ostati. "Moramo narediti korake naprej do drugega jedrskega bloka. Zavedati pa se je treba, da je to dolgotrajen proces, ki lahko traja 10 let, po pesimističnem scenariju pa tudi 20."

Jedrska elektrarna Krško. Foto: EPA
Jedrska elektrarna Krško. Foto: EPA

Medtem pa so Tešu šteta leta, zaprli naj bi ga najpozneje do leta 2033. "Ko premoga ne bo, bo elektrika vsekakor dražja, če hočemo v zeleno energijo, se to nekje mora poznati. Po drugi strani pa bomo dobili čistejši zrak, bolj zdravo okolje, to so druge prioritete. Pri Tešu pa je tako: najti moramo nadomestni energent, lokacijo imamo, dobro je povezana. Obnovljivi viri energije so le del celotne proizvodnje elektrike. Sam sem doktoriral iz sončnih elektrarn in že moj profesor je govoril, da so kot gobe po dežju: dobre so, ampak od njih ne moremo živeti. Sem zagovornik tega, da jih uporabljamo na infrastrukturi, ki jo že imamo: na strehah, degradiranih območjih … Ne na jezerih, ki jih lahko uporabimo za turizem, na primer. Hkrati moramo vedeti, da pri sončnih in vetrnih elektrarnah potrebujemo hranilnike. Tu se pojavlja priložnost v TEŠ-u, kjer bi lahko skladiščili energijo."
Na kritike, da zelenih obnovljivih virov ni, Seme odgovarja: "Od trenutka, ko so nameščeni, ti viri ne izpuščajo ničesar in so zeleni, podobno velja za jedrsko elektrarno."

Voditeljica Ob osmih Metka Pirc in Sebastijan Seme. Foto: Radio Prvi
Voditeljica Ob osmih Metka Pirc in Sebastijan Seme. Foto: Radio Prvi

Celotnemu pogovoru, tudi o domačih sončnih elektrarnah, prisluhnite v tokratni epizodi Ob osmih z Metko Pirc.

Sebastijan Seme: Sončne elektrarne so dobre, a od njih ne moremo živeti