Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Po volitvah gredo vsi najprej v šotor zmagovalca," o sestavljanju povolilne koalicije in napovedi večine strank, z izjemo Domovinskega gibanja, da ne bodo šle v vlado s stranko HDZ Andreja Plenkovića, pravi Tanja Borčić Bernard. Pa še ta stranka ima pogoj, namreč da ne bo sodelovala v vladi, v kateri bi bili tudi predstavniki srbske manjšine, tako kot so bili v mandatu doslej. "Marsikaj se lahko zgodi, je pa že od sinoči znano, da bosta danes pogajanja za sestavo vlade začela tako HDZ kot SDP. Socialdemokrati sinoči niso priznali poraza, menim pa, da imajo manj možnosti za sestavo koalicije. Dobili so samo 42 poslanskih sedežev, poleg tega je stranka Zmoremo že pred volitvami dala vedeti, da se ne vidi v uradni koaliciji z njimi, in sinoči je to ponovila." V saboru bo v novem mandatu 8 političnih strank.

Niso izključene še ene volitve

Nekateri namigujejo tudi na manjšinsko vlado, a ta bi težko delala, meni Borčić Bernard. "To bi zahtevalo ogromno politično zrelost vseh, ki pa je v preteklem sklicu sabora nismo videli, in ne verjamem, da bi takšna vlada lahko zdržala." Če nobena stran, ne HDZ ne SDP, ne bo zbrala 76 podpisov za sestavo vlade, Borčić Bernard ne izključuje niti še enih parlamentarnih volitev.

Sorodna novica Plenković po zmagi napovedal takojšnja pogajanja o novi koaliciji. Grbin: Ni konec.

Kje je Milanović

Po porazu njegove stranke SDP na volitvah se predsednik države, ki je veljal za neformalnega premierskega kandidata, Zoran Milanović, še ni oglasil, tudi ni znano, kaj bo storil. "To je vprašanje za milijon dolarjev," pravi Borčić Bernard. "Njegov odziv še čakamo, potem bo tudi znano, kaj načrtuje. Verjetno se bo tudi sam vključil v nagovarjanje možnih partnerjev za sestavo levosredinske vlade. Vroči telefoni gotovo že zvonijo. Če mu to ne bo uspelo, pa se bo najverjetneje konec leta potegoval za nov mandat predsednika države. Ampak za takšne napovedi je še prezgodaj. V tem cirkusu je mogoče vse. Ni izključeno, da bo HDZ, če zbere večino v saboru, sprožil kakšen manever za odstavitev predsednika republike."

Hrvaška ne napreduje

Glavne težave hrvaške družbe, kot so korupcija, inflacija in demografija, ostajajo in volivci tudi v predvolilni kampanji niso dobili ustreznih odgovorov nanje, pravi Borčić Bernard. "Največja težava Hrvaške je, da preveč računa na evropski denar in ga večino porabi za javno infrastrukturo, ne pa za vlaganja v razvoj, da bi se lahko nekega dne preživljala sama. Še vedno je preveč odvisna od turizma, ta je edina gospodarska panoga, v kateri so res zelo uspešni. Ampak turizem ima tudi slabe strani, kot sta apartmajizacija in siva ekonomija, ki prav zaradi turizma cveti. In kdor bo želel narediti resne strukturne spremembe, se bo moral komu tudi zameriti. Plenkoviću to ni uspelo, odlašal je z reformo zdravstva, šolstva, predvsem pa pravosodja, kar vse čaka Hrvaško oziroma njeno novo vlado."

Slovenija ni tema

Odnosi s Slovenijo na Hrvaškem že dolgo niso več tema predvolilne kampanje. "Ne Slovenija ne druge države niso bile niti omenjene. Menim, da je bilo tako tudi zato, ker se premier Plenković bolje znajde na tujem kot doma, kjer so težave vse večje."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Borčić Bernard: Tudi velika volilna udeležba (še) ni odnesla Plenkoviča
Hrvaški politolog Božo Skoko o volitvah na Hrvaškem