Andrej Plenković (HDZ). Foto: Reuters
Andrej Plenković (HDZ). Foto: Reuters

Plenković je v govoru, potem ko so bili znani izidi, poudaril, da je HDZ tretjič prepričljivo zmagal na parlamentarnih volitvah. "Jutri gremo v oblikovanje parlamentarne večine, da bi sestavili svojo tretjo vlado," je napovedal.

"Želim čestitati vsem drugim strankam, ki jih je HDZ na teh volitvah premagal," je dodal in k sodelovanju pozval stranke, ki niso izključujoče, kot je SDP.

"Skrbeli bomo za interese hrvaške države, država pa ima en ključni interes – krepitev trdne politične stabilnosti, oblikovanje nove parlamentarne večine, oblikovanje nove vlade, le tako lahko zagotovimo kakovostno prihodnost za hrvaške državljane," je še dejal.

Sorodna novica Tanja Borčić Bernard: Po volitvah vsi najprej v šotor zmagovalca

"Nadaljevali bomo svojo politiko, ki je v preteklih osmih letih zaščitila hrvaške državljane pred krizami, ohranila hrvaško gospodarstvo, omogočila izpolnjevanje niza strateških ciljev bodisi na notranjem bodisi na mednarodnem prizorišču," je povedal po poročanju portala hrvaške javne radiotelevizije hrt.hr.

Glede poraženega SDP-ja in njegovih partnerjev je Plenković dejal: "Skrb vzbujajoče je, da tudi nocoj, potem ko smo jih še tretjič porazili na parlamentarnih volitvah, še naprej govorijo o nekakšni vladi kvazi nacionalne odrešitve, ki bi nas verjetno morala rešiti pred schengenom, evrom, Rafali, Pelješkim mostom, LNG-ji ali nizom drugih uspehov, ki smo jih dosegli v preteklem času."

Po preštetih skoraj vseh glasovih je HDZ prejel 61 poslanskih mandatov ter še vse tri mandate, ki prihajajo od diaspore.

Hrvaški politolog Božo Skoko o volitvah na Hrvaškem

Grbin po slabem izidu: Ni konec

Za poraženko volitev velja levosredinska koalicija s stranko SDP na čelu, ki je po teh izidih dobila 42 poslanskih mandatov. Predsednik SDP-ja Peđa Grbin je priznal, da so izidi slabši od pričakovanih.

Peđa Grbin (SDP). Foto: Reuters
Peđa Grbin (SDP). Foto: Reuters

"Ti rezultati zagotovo niso takšni, kakršne smo pričakovali, a so pokazali, da si dve tretjini državljanov želita spremembo. Mi jih ne bomo razočarali. Ni konec," je izjavil Grbin. Dodal je, da so pred njimi dnevi, meseci pogovorov, ki bodo privedli do spremembe. "Od jutri se začenjajo pogovori s tistimi, ki so do včeraj govorili, da s HDZ-jem ne bodo sodelovali," je napovedal.

Po njegovih besedah je Hrvaška lahko in bo boljša država za življenje, oni pa so zagotovilo, da se bo to tudi zgodilo, poroča hrt.hr.

Desno Domovinsko gibanje s partnerji ima glede na delne neuradne izide 14 poslanskih mandatov.

Sledita desni Most s partnerji, ki ima po teh izidih 11 mandatov, in levo-zelena platforma Zmoremo! z desetimi mandati.

Petodstotni parlamentarni prag so po dosedanjih izidih prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema mandatoma in Fokus z enim mandatom.

Še osem poslanskih mest je predvidenih za poslance narodnostnih manjšin, ki so doslej praviloma sodelovali z vladajočo večino.

Za sestavo vlade je potrebna podpora najmanj 76 poslancev in poslank v 151-članskem hrvaškem saboru.

Volilna udeležba je bila približno 62-odstotna.

Po volitvah na Hrvaškem: Največ sedežev HDZ-ju

V saboru spet pripadnica slovenske skupnosti

Slovenci bodo imeli v hrvaškem saboru znova svojo rojakinjo Barbaro Antolić Vupora, ki je bila poslanka že v tem mandatu. Izvoljena je bila kot članica SDP-ja.

"Srečna sem, da prek stranke lahko zastopam interese Slovenije. Zelo pogosto sem v stiku z Ljubljano in uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Inštitutom za narodnostna vprašanja v Ljubljani in Zvezo slovenskih društev na Hrvaškem, ki jo vodi Barbara Riman. Dobre stike imam tudi s slovenskim veleposlaništvom," je dejala.

Napovedala je, da se bo tudi v tem poslanskem mandatu zelo zavzemala za Slovence na Hrvaškem. Pri tem je poudarila, da bo njena vloga odvisna od tega, ali bo SDP v opoziciji ali vladi.

Spomnila je, da slovenski manjšini v treh desetletjih ni uspelo imeti svojega političnega predstavnika. Slovensko manjšino in še štiri manjšine bo sicer v saboru zastopal pripadnik bošnjaške manjšine Armin Hodžić, ki bo zamenjal Albanko Ermino Lekaj Prljaskaj.

Antolić Vupora upa, da bo sodelovanje s Hodžićem prineslo več rezultatov kot sodelovanje z Lekaj Prljaskaj, kjer po njeni oceni rezultatov ni bilo. "V vseh teh letih ob njenem posredovanju nismo rešili vprašanja Slovenskega doma v Zagrebu, ki je želelo odkupiti prostore, v katerih je. Mislim, da bi to lahko rešili, če bi se malo bolj zavzela za to," je dodala.

Golob čestital Plenkoviću

Slovenski premier Robert Golob je že čestital Plenkoviću za zmago. Ob tem je dejal, da verjame, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom odlični odnosi med Slovenijo in Hrvaško nadaljevali.

"Že včeraj ponoči sem čestital g. Plenkoviću, sedanjemu in – verjamem, da tudi – prihodnjemu premierju za zmago," je danes povedal Golob, ki je na izrednem zasedanju voditeljev držav članic EU-ja v Bruslju.

Golob je v sredo zaradi volitev na Hrvaškem v Bruslju zastopal tudi hrvaškega kolega, ki se bo vrhu predvidoma pridružil danes.

"Na neki način smo zadovoljni tudi v Sloveniji, ker verjamem, da smo v zadnjih dveh letih naredili velik korak naprej v odličnih odnosih, in verjamem, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom ti odlični odnosi nadaljevali," je dodal Golob.

Milanović zagotovil, da bo spoštoval ustavo

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem prvem odzivu na izide volitev zagotovil, da bo spoštoval ustavo. Sporočil je, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil tistemu, ki ima podporo 76 poslancev, in poudaril, da koalicijska pogajanja potekajo.

Milanović je bil na letošnjih parlamentarnih volitvah sicer neuradni kandidat za premierja največje opozicijske stranke SDP.

"Stranke, ki so trdno stopile na stran boja proti korupciji, ki nočejo Hrvaške, ujete v korupcijo, kriminal in neenakost pred zakonom, so prejele dve tretjini vaših glasov. Vaši glasovi so zavezujoči. Imate pravico pričakovati in zahtevati od njih – kot tudi od vseh nas, ki ste nas izbrali –, da se držijo danih obljub," je zapisal Milanović na družbenem omrežju Facebook.

Poudaril je, da je hrvaška ustava jasna in da mandat za sestavo nove vlade lahko prejme le tisti, ki dokaže, da uživa podporo najmanj 76 poslancev, izvoljenih v sabor.

Kot je še sporočil, pogajanja o oblikovanju nove parlamentarne večine potekajo. "Vsi, ki sodelujejo v teh razpravah, morajo upoštevati voljo hrvaškega naroda, ki so jo izrazili na volitvah," je dodal. Zagotovil je še, da bo tudi v tej situaciji v celoti upošteval hrvaško ustavo.

Na Hrvaškem relativno zmago osvojil HDZ