Ekipa Radia Ga-Ga; Foto: Radio Slovenija
Ekipa Radia Ga-Ga; Foto: Radio Slovenija

Kot je za oddajo Ob osmih povedal Tilen Artač, ki je s Sašom Hribarjem skoraj 20 let soustvarjal oddajo Radio Ga-Ga, je bil Hribar prvi, ki mu je dal priložnost, da se je predstavil širši javnosti na Prvem programu Radia Slovenija. "Najbolj zanimivo mi je bilo, ko je imel tiste neke svoje momente, ko je res bil nadzemeljski s svojimi imitacijami in idejami. Ko se je zgodil tak moment, je bilo to zame kot neka absolutno neškodljiva droga." Pred oddajo so sodelavci poznali le okviren scenarij, a je Hribar znal skozi improvizacijo pripeljati do cilja. "On te je kot voditelj oddaje, tudi če ni bilo nič dogovorjeno, nekako spraševal, da ti je hkrati vprašanju dajal odgovore - če si ga poznal in videl, kaj ti hoče povedati. Bil je čarodej z besedami, pa tudi zelo dober pedagog. Znal je preceniti in človeku dati toliko materiala, kolikor ga je potreboval, potem pa je pustil, da je ta zelo uporaben material še nadgradil."

Sorodna novica "Sašo Hribar je bil in ostaja legenda RTV Slovenija"

Tako kot je sam v eter povedal, kar je čutil, da mora povedati, je to dovolil tudi drugim. In ko je nekaterim uspelo s svojimi oddajami - Artač poleg ekipe Kaj dogaja med drugim izpostavlja Jureta Godlerja, pri Hribarju ni bilo zavisti. "Zato, ker je bil tako dober. Seveda pa po drugi strani tudi zato, ker so ga zanimale dobre imitacije." Artač je prepričan, da je v Sloveniji kar nekaj dobrih satitikov in satire, prostora pa tudi še veliko. "Roko na srce, tudi s tistim materialom, ki nam ga daje politika, smo zelo zadovoljni."

Da je politična komunikacija danes skoraj na nivoju satirične izpred 20-ih let, pravi Artačev sodelavec pri oddaji Kaj dogaja Igor Bračič (znan tudi kot del dua Slon in sadež). "Včasih se sprašujemo, kaj nam je sploh še ostalo, ampak Sašo je vedno znal kaj najti." Satira brez Hribarja ne bi bila tam, kjer je danes; pravi, da tudi sam stvari brez njega ne bi počel tako, kot jih - nenazadnje zadnjih nekaj let deluje s Hribarjevo ekipo. "Sašo je satiro postavil v programsko shemo RTV kot nekaj, kar pač mora biti, tako kot mora biti šport, mladinski program... v zavest ljudi, ki delajo in gledajo televizijo, je vsadil to idejo, da gre za nujni sestavni del nacionalnega medija."

Televizijski urednik Bojan Krajnc Hribarja opisuje kot "komičnega mnogobojca", ki je znal združevati različne žanre humorja. "Z njim je odšla ogromna gora in nastala je praznina, ki jo bo treba zapolniti na vsak način, ker živimo v takšnem času, da je satira neobhodna za mentalno zdravje ljudi. Kdo bo to napravil? Sašo je vzgojil celo vrsto mladih novih komikov in mislim, da se za satiro ni treba bati."

V novi epizodi Ob osmih se s Tilnom Artačem, Srečom Katono, Mišo Molk, Bojanom Krajncem in Igorjem Bračičem pogovarjamo o vplivu Saša Hribarja, in o tem, kaj ostaja po njem. Prisluhnite podkastu.

Zaradi Saša Hribarja satira obvezen del nacionalke, dobrih satirikov pa ne manjka