Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odbor za notranje zadeve se je popoldne sestal na seji, na kateri je na zahtevo strank LMŠ, SD in SAB razpravljal o odgovornosti za nasilni protest 5. novembra. Seja je potekala za zaprtimi vrati, kar pa je zmotilo predlagatelje, zato so jo skupaj z Levico obstruirali.

Kot je v izjavi za javnost povedal Jani Möderndorfer (LMŠ), se je Grims za zaprtje seje odločil, ker je na podlagi predloženega gradiva presodil, da so v njem tajni podatki. A takšnih podatkov po njegovih besedah v gradivu ni.

Po besedah Matjaža Nemca (SD) so sklic seje zahtevali v želji, da se javnost seznani s podrobnostmi o dogajanju na nasilnem protestu 5. novembra v Ljubljani, vse zato, da v prihodnje, ko bi morda znova prišlo do takih izgredov, ne bi ponavljali istih napak.

Opozoril je, da so na izgredih prvič v zgodovini države uporabili sredstva, kot so vodni top in gumijasti naboji, zato so na seji želeli dobiti določene odgovore. "Naša odgovornost je, da se zoperstavimo vsakršnim poskusom podrejanja policije in implementacije represije, zato je pomembno, da je javnost seznanjena z vsemi podrobnostmi dogajanja," je dejal.

"Potem ko je klavrno propadel poskus, da se nasilni protest 5. novembra izenači s petkovimi miroljubnimi protesti, smo zdaj priča nekim skrivalnicam in poskusom izgona demokracije tudi iz DZ-ja. Kajti, če poskušaš onemogočiti javno razpravo in jo zaklepati v klet pod pretvezo, da gre za tajne in občutljive podatke, ni to nič drugega kot omejevanje demokratične razprave v DZ-ju," je dejala Nataša Sukič (Levica).

Maša Kociper pa je dejala, da jih v SAB-u motijo predvsem dvojna merila. Kot je spomnila, je bila prva seja odbora, ki jo je na temo omenjenega protesta sklical predsednik odbora Grims in jo je odbor končal danes, le delno zaprta za javnost, da so se lahko člani odbora seznanili tudi z nekaterimi tajnimi podatki policije in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Pri tej seji, sklicani na zahtevo opozicije, pa je Grims po njenih besedah merila nenadoma spremenil in za javnost zaprl celotno sejo.

Opozicija obstruirala sejo odbora

Grims: Podatki imajo stopno tajnosti 'tajno'

Na očitke se je že odzval predsednik odbora Branko Grims in izjavi zapisal, da je pri zaprtju seje za javnost ravnal v skladu s poslovnikom DZ-ja in z zakonom o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb.

"Osrednja tema seje je bil nadzor komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je v celoti potekal v stopnji tajnosti 'tajno', na kar je opozoril tudi direktor Sove. V skladu s tem podatkom je dolžnost predsednika odbora, da sejo zapre in na zaprti seji sprejme sklep o celotnem zaprtju seje za javnost," je navedel.

"Ker je namreč sam nadzor potekal v stopnji 'tajno', to pomeni, da ni mogoče govoriti niti o tem, kdo, kdaj in kje je opravil nadzor in zakaj je bil nadzor opravljen. Vsi podatki, ki so povezani z nadzorom, imajo stopnjo tajnosti 'tajno'," je navedel. Odbor je zato po njegovih navedbah razpravo opravil pod ustreznimi pogoji.

Predlagatelji seje so sicer danes napovedali, da bodo vztrajali, dokler resnica ne pride na dan. "Zato že danes napovedujemo, da bomo, če bo treba, ukrepali s sklicem vedno novih in novih sej," je dejal Nemec.

Grims ovadil Kordiša

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Po zaprtem delu seje prejšnji teden je pred medije stopil poslanec Levice Miha Kordiš in dejal, da počasi kapljajo informacije Sove do poslancev, pri čemer se je izrecno skliceval na informacije slovenskih obveščevalnih služb, je opozoril poslanec SDS-a.

Kordiš je tedaj navedel, da je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in da bi stopnjevanje nasilja "na marsikateri točki lahko preprečili". Namesto tega pa so uporabili represivna sredstva, kar naj bi ustrezalo političnemu vrhu oz. premierju Janezu Janši in njegovemu krogu. Z dogodkom pa so po besedah poslanca Levice povezane tudi "skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS".

Sova je zanikala Kordiševe navedbe

V Sovi so odločno zanikali interpretacije poslanca Levice in zatrdili, da so neresnične in netočne ter ne odražajo dejanskega stanja.

Grims je nato javnost opozoril, da Kordiš nima nobenega pooblastila, da bi lahko javnosti dajal izjave, o čem je tekla beseda na zaprti seji odbora. Kot je Grims pojasnil tokrat, je tudi sam odklonil pozive, da bi po zaprti seji dal izjavo.

"Gre za odnos do varovanja tajnih podatkov in da se z njimi ne manipulira. Tudi manipuliranje s tajnimi podatki je zloraba le-teh. Poleg tega gre v takem primeru tudi za zlorabo funkcije," je opozoril.

Iz Sove so se po Grimsovih navedbah takoj odzvali in povedali, da utemeljeno pričakujejo, da s tajnimi podatki agencije vsi, ki se z njimi seznanijo v okviru opravljanja svojih nalog, ravnajo zakonito in odgovorno, zavedajoč se škodljivih posledic njihove zlorabe za ozke interese posameznikov ali skupin. Po njegovem mnenju tako obstaja sum, da je Kordiš storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in izdaje tajnih podatkov.

Kordiš: Grimsove pravljice

Kordiš se je na kazensko ovadbo odzval z besedami, da Grims s pravljicami preusmerja pozornost od težav v državi, ker "je vlada Janeza Janše v osmih mesecih vladanja pustila ljudi popolnoma na cedilu". Po njegovem mnenju se ni ustrezno odzvala na epidemijo, "ljudje umirajo in trpijo, poleg tega pa so nervozni tudi zato, ker se jim trese stolček".

"Ne smemo si dovoliti, da nas kakor koli speljejo na led s svojimi pritlehnimi političnimi napadi in pravljicami ter teorijami zarot, ne glede na to, ali so te v obliki parlamentarnih razprav, tvitov predsednika vlade ali kazenskih ovadb," je dodal poslanec.