SDS je sicer zahtevo s to vsebino vložil že na začetku meseca, ocenili so namreč, da nezakonito prehajanje meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo in za druge članice EU-ja. Kolegij predsednice DZ-ja je v torek določil, da bo DZ predlog priporočil vladi obravnaval v četrtek. Poslanske skupine koalicije pa so bile uspešne s predlogom, naj ta 54. izredna seja poteka po 55. izredni seji DZ-ja na temo boja proti korupciji, kar je SDS razburilo.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec je tako na kolegiju dejala, da sklicu seje ne nasprotujejo vsebinsko, ampak terminsko. Sklic 54. izredne seje so v SDS-u zahtevali 3. novembra, koalicija pa je zahtevo za sklic 55. seje vložila 10. novembra. Koaliciji je Godec očitala, da izkorišča moč 53 glasov za to, da prestavlja že sklicane seje. "Če se vam mudi s preprečevanjem korupcije v Republiki Sloveniji, bi to lahko naredili že takoj, ko ste bili imenovani s 53 glasovi in sprejeli že vse sistemske zakone," je dejala. Glavni vzrok je po njenem mnenju ta, da po sedmih urah obravnave priporočil nihče več ne bo spremljal seje, ki jo zahteva SDS.

Poslanska skupina SDS-a je v sredo zahtevo umaknila in navedla, da se je za to odločila "zaradi nekaterih spremenjenih okoliščin, povezanih s to tematiko". Zaradi umika predloga priporočil je bila na to temo odpovedana tudi seja odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Že ob umiku zahteve pa so v SDS-u napovedali, da bodo sklic seje z dodatnimi priporočili in izpostavljenimi dejstvi v prihodnjih tednih znova zahtevali.

Ob današnji vnovični vložitvi zahteve je poslanska skupina SDS-a spomnila, da je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi po srečanju s hrvaškim in slovenskim kolegom v Trstu, ocenil, da je najbolj prepustna italijanska vzhodna kopenska meja s Slovenijo, ki potencialnim teroristom omogoča lažji prehod. Zato bo nadzor na italijansko-slovenski meji trajal, dokler bodo obstajali razlogi za to, so njegove besede povzeli v SDS-u.

Nezakonito prehajanje schengenske meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo, pa tudi za preostale države članice EU-ja, so prepričani. Ob tem so spomnili, da se število nezakonitih prehodov meje povečuje, od začetka leta do 31. oktobra je policija tako zaznala 50.622 nezakonitih vstopov, v istem obdobju prejšnjega leta pa 24.662 nezakonitih vstopov. Po navedbah SDS-a policija poroča tudi o povečanem številu kaznivih dejanj zoper premoženje in telo ter spolno nedotakljivost.

Poslanska skupina SDS-a zato DZ-ju predlaga, naj vlado pozove k okrepitvi policijske prisotnosti na meji s Hrvaško, posebej na delih, kjer je število prehodov največje, v nadzor meje pa naj vlada vključi tudi pripadnike Slovenske vojske. SDS predlaga tudi sestanek več držav članic EU-ja, ki so prizadete zaradi povečanega števila nezakonitih migracij na balkanski poti, z namenom organizirati močne mejne sile za pomoč Hrvaški pri varovanju zunanjih meja EU-ja.

Vlado bi SDS prek DZ-ja pozval še k sprejemu dodatnih ukrepov za učinkovitejše varovanje državljanov in njihovega premoženja ter k odpravi lanskega sklepa vlade, na podlagi katerega je Slovenija sprejela 50 državljanov Turčije ali Afganistana.