Zaradi odpovedi seje odbora je odpovedana tudi za četrtek napovedana izredna seja DZ-ja, kjer bi prav tako obravnavali omenjena priporočila. Foto: Radio Koper/DZ
Zaradi odpovedi seje odbora je odpovedana tudi za četrtek napovedana izredna seja DZ-ja, kjer bi prav tako obravnavali omenjena priporočila. Foto: Radio Koper/DZ

Predsednica odbora DZ-ja za notranje zadeve Tereza Novak je odpovedala sejo odbora, saj je SDS umaknil predlog priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejše ukrepe za zaščito meja Slovenije ter krepitev varnosti državljanov Slovenije, je razvidno s spletne strani DZ-ja.

"V PS SDS smo se za predlog umika točke odločili zaradi nekaterih spremenjenih okoliščin, povezanih s to tematiko. Ker pa se, za razliko od vlade zavedamo, da je tematika izjemno pereča in ne bo izginila sama od sebe, bomo sklic seje z dodatnimi priporočili in izpostavljenimi dejstvi, seveda v prihodnjih tednih zahtevali ponovno," so zapisali.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja, na kateri naj bi po odločitvi kolegija predsednice DZ-ja v četrtek obravnavali predlog priporočila vladi za ustavitev nezakonitih migracij in krepitev varnosti državljanov Slovenije ter njihovega premoženja, so vložili v SDS-u.

V sprejem so predlagali pet sklepov. Med drugim so predlagali, naj vlada okrepi prisotnost policije na kritičnih mejnih točkah, zagotovi varnost ljudi in premoženja, v kar naj vključi tudi Slovensko vojsko.

Po predlogu SDS-a bi moral DZ vlado tudi pozvati k aktivnostim za sestanek z odgovornimi v vladah držav članic EU-ja, ki so prizadete zaradi povečanega števila nezakonitih migracij na balkanski poti z namenom organizirati močne mejne sile za pomoč Hrvaški pri varovanju zunanjih meja EU-ja.

Danes pa je poslanska skupina SDS-a predlog priporočil in zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja umaknila.