Kot so sporočili iz največje opozicijske stranke, sta se po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, SD in Levice finančni in socialni položaj upokojencev drastično poslabšala tudi zaradi neizpolnjenih obljub oziroma zavez, ki so jih koalicijske stranke dale upokojencem.

Vlada oziroma koalicija se po njihovem mnenju sicer hvali s podatkom o "zgodovinskem" dvigu pokojnin, pri čemer pa ostaja zamolčano pomembno dejstvo, da je ta posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin.

V SDS-u menijo, da glede na drastične podražitve hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin veljavna redna uskladitev pokojnin kot zakonska zaveza ne zadošča za pokritje dejanskih potreb za preživetje upokojencev. Vladi še očitajo, da prikriva tudi realno nižje pokojnine, ki so jih zaradi neizpolnjenih obljub prejeli upokojenci.

Kot trdijo, je bila redna uskladitev pokojnin februarja izvedena v vrednosti 0,6 odstotka, kar je skupaj sicer 8,8 odstotka, a ob pogledu zgolj položnic za električno energijo so bili zneski na teh januarja letos v primerjavi z lanskim letom znova višji, in to za kar 12 odstotkov. Ob tem morajo z letom 2024 tako zaposleni kot upokojenci plačevati še obvezni zdravstveni davek oziroma prispevek, ki so ga lani uzakonili poslanci koalicije.

"T. i. ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je torej zdaj izkazala kot še ena izmed prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila predvsem državljane z najnižjimi dohodki, kamor sodijo tudi upokojenci," so dodali v SDS-u.

Vladi očitajo še zavajanje s predčasnim dvigom pokojnin konec leta 2022, ki ga po njihovem mnenju v praksi ni bilo, saj je bil upokojencem izplačan zgolj dvakratni draginjski dodatek. "Če bi takrat zavajajoče obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin tudi držale, bi bile pokojnine lani z redno uskladitvijo višje za 9,7, ne zgolj za 5,2 odstotka," so še zapisali ob vložitvi zahteve.

V SDS-u so prepričani, da so upokojenci pod aktualno vlado vseskozi prikrajšani, zato tudi vsak dan revnejši, zato parlamentarnemu odboru predlagajo, da po opravljeni razpravi vlado pozove, naj najpozneje v mesecu dni zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v vrednosti 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023, in s tem izpolni svoje obljube. Ob tem predlagajo tudi poziv vladi, da v mesecu izredno uskladi pokojnine v vrednosti 4,5 odstotka.