Referenduma bi se zagotovo udeležilo 45 odstotkov vprašanih, verjetno pa 23 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Referenduma bi se zagotovo udeležilo 45 odstotkov vprašanih, verjetno pa 23 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Rezultati ankete Dela razkrivajo, da bi zakon o drugem tiru podprlo 51 odstotkov sodelujočih v anketi, proti bi jih bilo 31 odstotkov. Referenduma bi se zagotovo udeležilo 45 odstotkov vprašanih, verjetno pa 23 odstotkov. Da se zagotovo ne bodo udeležili referenduma, je odgovorilo 12 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov se jih verjetno ne bo udeležilo referenduma, neodločenih je še pet odstotkov.

Gradnjo drugega tira sicer podpira 73 odstotkov vprašanih, nasprotuje ji 10 odstotkov, drugi so neopredeljeni. Predreferendumsko kampanjo pozorno spremlja 14 odstotkov vprašanih, 56 odstotkov vprašanih jo spremlja bežno, 30 odstotkov pa je ne spremlja.

Na vprašanje, kdo od sodelujočih v kampanji vzbuja več zaupanja, je 39 odstotkov anketirancev odgovorilo, da nobeden. 20 odstotkov anketirancev je prepričala skupina nasprotnikov zakona, 25 odstotkov skupina podpornikov, 16 odstotkov je neopredeljenih.

V anketi jih je zanimalo tudi, kateri datum bi bil najrimernejši za začetek novega šolskega leta. Skoraj polovica anketirancev meni, da ponedeljek, 4. septembra, 35 odstotkov pa da petek, 1. septembra, neopredeljenih je bilo 16 odstotkov vprašanih. Da so šolske poti varne, je odgovorilo 59 odstotkov vprašanih, da so zelo varne, pa pet odstotkov. Prav toliko jih meni, da sploh niso varne, da šolske poti niso varne, pa meni 26 odstotkov vprašanih.

Spletno anketo je za uredništvo Dela med 30. avgustom in 1. septembrom na vzorcu 542 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave delo Stik.