Premier Miro Cerar je opozoril, da se bliža čas za razmislek o tem, ali bomo obstali na mestu ali pa glasovali za zakon o 2. tiru in s tem za razvoj. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je opozoril, da se bliža čas za razmislek o tem, ali bomo obstali na mestu ali pa glasovali za zakon o 2. tiru in s tem za razvoj. Foto: BoBo
Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek je opomnil, da se vladi "s projektom kar naenkrat mudi". Foto: MMC RTV SLO
Minister Peter Gašperšič med sejo Državnega zbora, na kateri so obravnavali interpelacijo o ministrovem delu. Foto: BoBo
Gradnja 2. tira je ključna za slovensko gospodarstvo, Luko Koper in Slovenske železnice, je opozoril infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Foto: BoBo
false
Novinarsko konferenco nasprotnikov projekta je sklical pobudnik referenduma Vili Kovačič. Foto: BoBo

Slovenski premier Miro Cerar je ob tej priložnosti izpostavil, da se začenja čas za razmislek o tem, ali bomo obstali na mestu ali pa glasovali za zakon in s tem za razvoj. Po ogledu gradbišča izvlečnega tira je slovenski premier izrazil veselje, da njegova gradnja poteka v skladu s časovnim in finančnim načrtom. Dela bodo jeseni po njegovih besedah zaključena. Še posebej ga veseli, da pri gradnji sodelujejo slovenska podjetja, kar je po njegovih besedah zelo pomembno, saj s tem povečujejo zaposlenost. Drugi tir naj bi sčasoma sicer ustvaril 9 tisoč delovnih mest.

Da je gradnja ključna za razvoj gospodarstva, Slovenskih železnic (SŽ) in Luke Koper, je poudaril tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič. "Za projekt smo dobili široko podporo zalednih držav, Evropske komisije, Evropske investicijske banke, in verjamem, da bodo tudi državljani prepoznali pomen razvojnega projekta in bo na referendumu zmagal glas za," je dejal.

Medtem ko se je vladi na terenu pridružil prvi mož SŽ-ja Dušan Mes, predstavnikov Luke Koper ni bilo. "Vemo, da imamo v upravi v samem vrhu vsaj eno osebo, ki kaže zadržanost do tega projekta, kar me izredno čudi. Vemo, da Luka Koper, nadzorni svet in uprava, načelno podpira gradnjo, in pričakujem, da bo s strani uprave v prihodnjih dneh in tednih izkazana bolj odločna podpora projektu, ki je ne nazadnje prav v veliko podporo Luki," je njihovo odsotnost komentiral Cerar.

Pomen drugega tira za gospodarstvo sta poudarila tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup.

Razpis za pripravljalna dela že zunaj
Državni sekretar in vodja projekta drugi tir Jure Leben je dodal, da je bil danes objavljen razpis za pripravljalna dela pri drugem tiru. "Vrednosti so vrednotene na 20 milijonov evrov brez DDV-ja. Gre za projekt sedanjosti in ne smemo več čakati, da nas prehitijo," je dejal.

Razpis za izbiro izvajalca pripravljalnih del, in sicer za gradnjo dostopnih cest, je Direkcija RS za infrastrukturo danes objavila na svojih spletnih straneh. Prijave zbirajo do 10. oktobra, ko bo v prostorih direkcije v Mariboru tudi javno odpiranje ponudb. Izbrani izvajalec bo moral ceste zgraditi v 12 mesecih od uvedbe v delo.

Nasprotniki projekta prepričani, da vlada zavaja
Sestali so se tudi nasprotniki vladnega projekta, ki so v Ljubljani pripravili novinarsko konferenco. Kot so opozorili, trasa drugega tira z obratom proti Trstu, kot si ga je zamislila vlada, ne varuje vodonosnikov in ne zmanjša naklona. Vlado so ob tem obtožili, da zavaja. Ob tem so bili kritični tudi do objavljenega razpisa za pripravljalna dela, še preden je vlada podpisala pogodbo za geološka dela.

"V tej trasi je močan vodotok vodonosnikov, med 80 in 260 litri na sekundo," je na novinarski konferenci dejal profesor na ljubljanski strojni fakulteti in avtor ene od različic projekta drugi tir Jože Duhovnik. Zavrnil je tudi po njegovem mnenju zavajajoče podatke vlade, da bo s projektom zagotovila 3000 delovnih mest. Po njegovi oceni je zaradi predrage investicije dejansko pričakovati 300 novih delovnih mest z nizko dodano vrednostjo.

Jazbinšek: "Vladi se kar naenkrat mudi"
"Vladi se s projektom drugega tira kar naenkrat mudi," je opomnil tudi Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega načrtovanja in izvajanja projektov z zakonodajo. V objavljenem razpisu za izbiro izvajalca pripravljalnih del za drugi tir ne vidi logike. Napovedal je, da bo vlado, ki do danes ni potrdila izvajalca za geološka dela, prijavil zaradi zlorabe javnih sredstev.

Pobudnik referenduma in vodja gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič, ki je sklical današnjo novinarsko konferenco, se je sicer znova obrnil na ustavno sodišče, tokrat v zvezi s telekomunikacijskimi operaterji in donacijami po SMS-ih. Kot je pojasnil, jim le T-2 od štirih telekomunikacijskih operaterjev omogoča prejemanje donacij prek SMS-ov.

Zahteva za sklic izredne seje DZ-ja
Poslanski skupini SDS in Nove Slovenije, dva nepovezana poslanca ter samostojni poslanec Andrej Čuš pa so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o enakosti položaja v referendumski kampanji. Menijo namreč, da je vlada s tem, ko si lahko zagotovi sredstva za financiranje referendumske kampanje, v nepošteni prednosti pred pobudniki referenduma, ki te zakonske možnosti nimajo.

Vlada je namreč sprejela sklep, da bo sodelovala v referendumski kampanji v podporo uveljavitvi zakona o drugem tiru in si v ta namen iz tekoče proračunske rezerve zagotovila sredstva v višini 97.000 evrov.

Poslanci so opozorili tudi, da so za svoje referendumske kampanje posebne račune odprla tri državna podjetja, in sicer Slovenske železnice, Dars in 2TDK. Kot so poudarili, je na podlagi zakona o volilni in referendumski kampanji financiranje s strani državnih podjetij prepovedano.