Referendum poteka o zakonu o drugem tiru. Tako nasprotniki zakona kot podporniki se zavzemajo za izgradnjo drugega tira Divača-Koper, imajo pa različne poglede na izvedbo. Foto: BoBo
Referendum poteka o zakonu o drugem tiru. Tako nasprotniki zakona kot podporniki se zavzemajo za izgradnjo drugega tira Divača-Koper, imajo pa različne poglede na izvedbo. Foto: BoBo

Danes se izteče rok, do katerega morajo volivci, ki želijo glasovati na volišču, ki je dostopno invalidom, svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji. To lahko storijo, če ocenijo, da njihovo volišče, na območju katerega so vpisani v splošni volilni imenik, ni dostopno invalidom.

Isti rok velja tudi za tiste volivce, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča ter želijo glasovati na volišču v drugem okraju.

Enako velja za volivce, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik. Ti lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati na svojem domu. Te volivce bo v nedeljo obiskal t. i. leteči volilni odbor.

Prav tako morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to še danes, v sredo, sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere uresničujejo volilno pravico, ali Državni volilni komisiji (DVK).

Tisti volivci, ki bodo na dan referenduma v tujini, kjer bodisi živijo bodisi so tam začasno, pa so se že morali prijaviti za glasovanje po pošti. Tisti, ki bodo v tujini začasno, so morali sporočiti tudi, ali želijo glasovati na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev. Po podatkih DVK se je za glasovanje po pošti prijavilo 392 volivcev, za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih pa 147.

Medtem lahko volivci svoj glas do četrtka še vedno oddajo predčasno. To lahko storijo med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij. Glasovanje poteka tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

Na prvi dan predčasnega glasovanja (v torek) se je referenduma udeležilo 2.541 volivcev oziroma 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Za primerjavo: prvi dan predčasnega glasovanja o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (leta 2015) je glasovalo 6.514 volivcev, kar je 0,28 odstotka vseh volilnih upravičencev.