Glasovanje po pošti bo sicer mogoče tudi iz Slovenije. Foto: BoBo
Glasovanje po pošti bo sicer mogoče tudi iz Slovenije. Foto: BoBo

Tisti volivci, ki stalno prebivajo v tujini, lahko glasujejo na enem izmed 32 diplomatsko-konzularnih predstavništev, kjer bo na dan referenduma odprto volišče, ali po pošti. Za glasovanje po pošti pa morajo svojo glasovnico za razliko od državnozborskih volitev sporočiti Državni volilni komisiji, kar lahko storijo še danes. Ni pa se jim treba prijaviti za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Po pošti ali na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev bodo lahko glasovali tudi volivci, ki bodo na dan referenduma v tujini začasno. Tudi oni morajo svojo namero še danes sporočiti Državni volilni komisiji, in sicer za oba načina glasovanja.

Glasovanje po pošti bo sicer mogoče tudi iz Slovenije. Na takšen način lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, tisti, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih oziroma so v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Ti volivci morajo Državno volilno komisijo o tem, da želijo glasovati po pošti, obvestiti do 13. septembra.