Tokratno ekspresno, že štirinajsto epizodo podkasta o politiki Umetnost možnega smo posneli med interpelacijo zoper Vaska Simonitija. Razprava o delu ministra za kulturo je lahko za razumevanje političnih razmer zelo koristna, menita novinarja, ki spremljata politiko iz prve vrste, Žana Vertačnik (Večer) in Gregor Drnovšek (TV Slovenija).

Premiki, z zamudo - Gregor Drnovšek in Žana Vertačnik

Tokrat celo obstajajo, sicer majhne, možnosti za uspeh interpelacije, katere razplet spremljamo danes, ker jo utegnejo podpreti nekateri poslanci SMC-ja in ker je podporo napovedala stranka DeSUS. "A pri DeSUS-u smo se že navadili, da stališče stranke pomeni dvoje; na eni strani mnenje vodstva, na drugi strani pa mnenje samosvoje poslanske skupine z izjemo Jurija Lepa, ki je napovedal podporo interpelaciji in odhodu na samostojno poslansko pot ter morebitno povezovanje s SMC-jevo poslansko trojico. Na drugi strani pa se v SMC že dalj časa napenja lok. Predsednik stranke Zdravko Počivalšek nima ključnih zaveznikov v podpredsedniku stranke Igorju Zorčiču, ki je hkrati še predsednik državnega zbora, in v vodji poslanske skupine Janji Sluga," orisuje napetosti Žana Vertačnik.

Počivalšek se dobro zaveda, da ob morebitni izgubi vseh treh poslancev nadaljnje delovanje vlade ni bistveno ogroženo, hkrati pa bi mu to dalo proste roke, da stranko ukroji po svoji meri, saj bi se na ta način znebil opozicije znotraj stranke.

Žana Vertačnik

Zadrega in jeza v SMC-ju

Po ponedeljkovem besednem dvoboju med Slugo in Janšo v državnem zboru, ko je predsednik vlade odvrnil, da je "mimo" poslušati nasvete vodje poslancev iz stranke, ki ima enoodstotno podporo javnosti, je bilo po besedah Drnovška očitno, da je to zmotilo tudi Počivalška. "V odgovoru na naše vprašanje, kako to komentira, se je zdelo, da je sicer nastopila zadrega, a je skušal zadevo malce relativizirati in jo prezreti. Dan pozneje, ko se je očitno odzvalo užaljeno članstvo SMC-ja, je sledil pisni odgovor ministra Počivalška, da od Janše pričakuje več discipline in samokontrole," pojasnjuje novinar naše televizije. Kolegica z Večera pa dodaja: "Počivalšek se dobro zaveda, da ob morebitni izgubi vseh treh poslancev nadaljnje delovanje vlade ni bistveno ogroženo, hkrati pa bi mu to dalo proste roke, da stranko ukroji po svoji meri, saj bi se na ta način znebil opozicije znotraj stranke, kar mu bo olajšalo uresničevanje načrtov, s katerimi že nekaj časa na organih stranke opogumlja članstvo, da bodo preživeli."

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Opozicija in zapozneli "prebežniki"

Poteze, ki jih utegnejo vsak hip povleči trije nezadovoljni poslanci SMC-ja, še torej ne bodo ogrozile obstoja manjšinske vlade. Brez dvoma pa napoveduje tak razplet zanimivo dogajanje tudi v opoziciji, kjer "zamudnikov" po neuspešni konstruktivni nezaupnici morda ne bodo sprejemali odprtih rok. Bo nastala nova samostojna poslanska skupina? Skoraj gotovo, pogovori potekajo, vendarle pa sogovornika pričakujeta, da bodo "ubežniki" v nadaljevanju iskali svoj prostor pod soncem v obstoječih parlamentarnih strankah leve sredine.

Sprva se je zdelo, da je Počivalšek skušal zadevo (Janšev odgovor Janji Sluga, op. p.) malce relativizirati in jo prezreti. Dan pozneje, ko se je očitno odzvalo užaljeno članstvo SMC-ja, je sledil pisni odgovor ministra Počivalška, da od Janše pričakuje več discipline in samokontrole.

Gregor Drnovšek

V tokratni epizodi govorimo tudi o povezovanjih, ki utegnejo zaznamovati predvolilno obdobje, ko se bodo številne stranke skušale otresti ideoloških predznakov in iskale svoje mesto ne levo ne desno, ampak na sredini. Predvsem pa bodo obljubljale, da bodo delale – "za ljudi". Počivalšek govori o prenovi stranke, vsi pričakujejo povezave z iniciativami desno od sredine. To je tudi glavna tema sveta stranke, ki bo danes, čeprav sta to razpravo v senco postavila notranje vrenje v stranki in pričakovan odhod nekaterih poslancev. Drnovšek v primeru SMC-ja ne bi izključil tesnejšega povezovanja z gibanjem Povežimo Slovenijo, od koder prihaja tudi Andrej Čuš, ki se je znašel v vlogi sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. "Načrt, kot mi je bil predstavljen, se za te majhne stranke niti ne zdi slab, saj same prav gotovo nimajo skoraj nobenih možnosti za uvrstitev v parlament," še doda Drnovšek.