Poslanec Jurij Lep je potrdil, da se z vodjo poslancev SMC-ja Janjo Sluga pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev. Foto: BoBo
Poslanec Jurij Lep je potrdil, da se z vodjo poslancev SMC-ja Janjo Sluga pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev. Foto: BoBo

Poslanec Jurij Lep, ki ima zlasti v zadnjem obdobju večkrat različna stališča od poslanskih kolegov v DeSUS-u, v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ-ja ni natančno opredelil, kdaj bo izstopil iz poslanske skupine. To je sicer napovedal 15. marca. Že tedaj je izrazil željo, da bi se mu pridružil še kdo od poslancev. "Zdaj vidim, da se mi pridružujejo. Če se bodo, bom toliko bolj vesel," je danes dejal Lep.

Sorodna novica Napetosti znotraj SMC-ja in med Janjo Sluga ter premierjem Janšo

Kdo se mu bo pridružil, še ne ve, pričakuje pa, da bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, v kateri bodo "razmišljali sredinsko". Kaj se bo zgodilo, torej ali bodo začeli ta postopek ali ne, bo po njegovih besedah jasno v roku enega tedna. Sam verjame, da je za to več kot 80 odstotkov možnosti.

Ali se bosta nepovezanim poslancem pridružila tudi Zorčič in Rajić?

Lep sicer ni pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali se o tem pogovarja s tremi poslanci SMC-ja. Potrdil pa je, da se o tem pogovarja z vodjo poslanske skupine SMC-ja Janjo Sluga.

Sorodna novica Zorčič: Verjetno bom moral tudi sam narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki

Vsak ima po njegovih besedah svojo nalogo. "Jaz se pogovarjam z enim, ona se z enim ...," je pojasnil. A po njegovih besedah s Slugo nista dorekla, kdaj bi lahko to naredili.

V javnosti so zlasti zadnje dni glasna ugibanja o tem, da utegnejo trije poslanci zapustiti poslansko skupino SMC-ja, in sicer morda še pred četrtkovo sejo sveta SMC-ja. Pri tem se poleg Sluge omenja predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča in Branislava Rajića. Če Sluga in Zorčič teh ugibanj za zdaj še nista javno komentirala, pa se je Rajić med razpravo o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki jo bo podprl, dotaknil tudi odnosov v koaliciji.

"Začela so se z javnimi napadi na medije in razvpitim člankom predsednika vlade o vojni z mediji. Kulturni minister, ki v svojem resorju pokriva ravno medije, ni niti pomislil, da bi jim stopil v bran," je dejal Rajić in ob tem ugotavljal tudi, da SMC-ja koalicijski partnerji ne jemljejo resno, "kaj šele, da bi jih videli kot enakopravne partnerje".