Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zaposleni v večini upravnih enot so znova stavkali, saj z vlado niso dosegli dogovora o odpravi svojih težav, povezanih s plačami in kadrovsko podhranjenostjo upravnih enot

Predstavnikom sindikatov upravnih enot je vladna pogajalska skupina pred dnevi posredovala predlog za rešitev stavkovnih zahtev, ki pa za sindikate ni bil sprejemljiv. Njihove zahteve sicer ostajajo enake – višje plače, več zaposlitev in posledično razbremenitev zaposlenih, je na novinarski konferenci sindikatov javnega sektorja poudaril predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk.

"Gre za reševanje ekonomsko-socialnega položaja uslužbencev upravnih enot, ki so najslabše plačani javni uslužbenci, kar se tiče upravnih organov," je opozoril. Dodal je, da na upravnih enotah zaradi nizkih plač – številni zaposleni prejemajo tudi nižje plače od minimalne – že dolgo primanjkuje kadra, pogosto so neustrezne tudi delovne razmere, ob tem pa se obseg dela veča. "Upravne enote so že pet let oblegane tudi s tujci. Trenutno jih je v Sloveniji za bivanje prijavljenih 400 tisoč," je dejal Verk in opozoril, da to pomeni velik dodatni pritisk na upravne enote, ki jim morajo izdajati dokumente, potrdila in drugo dokumentacijo.

V svoj predlog, ki so ga posredovali ministrstvu, so sindikati vključili tudi izplačilo dodatka vsem zaposlenim. To so storili zato, ker je vlada napovedala, da se bodo vsi dvigi plač urejali z reformo plačnega sistema, ta dodatni denar pa bi zaposlenim na upravnih enotah po pojasnilih sindikatov omogočil "lažje premoščanje časa do konca pogajanj".

"Ne stavkamo zaradi dolgčasa, ampak zato, ker nimamo druge možnosti"

Kot je v torek pojasnil predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković, pogovori z vlado za zdaj še niso tako daleč, da bi stavko lahko odpovedali. Potem ko so ministrstvu posredovali svoj predlog, zdaj v skladu z dogovorom čakajo izračune vladne strani.

Na novinarski konferenci je ob tem opozoril, od vlade pričakujejo resnost. Opozoril je, da so se sindikati novembra lani z ministrom Klemnom Boštjančičem, ki je začasno vodil tudi ministrstvo za javno upravo, določene stvari dogovorili, a je vlada nato te dogovore ignorirala. "Ne stavkamo zaradi stavke kot take ali zaradi dolgčasa. Stavkamo zato, ker nimamo druge možnosti," je opozoril. "Če bo treba, bomo stavkovne aktivnosti še zaostrovali. Že podatek števila sodelujočih v stavki je kazalnik nezadovoljstva skoraj 2400 ljudi, zaposlenih v tem delu javne uprave. Če se bo tako nadaljevalo, se bo to zadovoljstvo samo še krepilo," je še dodal Stanković.

Stanković je dejal tudi, da ves čas poslušajo, da ni denarja, da je treba počakati na zaključek centralnih in stebrnih pogajanj v javnem sektorju, po drugi strani pa se brez težav najde denar za "neko podrtijo" na Litijski cesti, za različne infrastrukturne projekte, ki stanejo več milijonov evrov. Poleg tega slišijo, kako se na ministrstvih imenujejo novi sekretarji, podsekretarji. "Tukaj nam res poide vse potrpljenje," je poudaril.

Sindikati napovedujejo, da bodo v primeru, da vlada k reševanju trenutne situacije ne bo pristopila resno, stopnjevali svoje aktivnosti. Foto: Zajem zaslona
Sindikati napovedujejo, da bodo v primeru, da vlada k reševanju trenutne situacije ne bo pristopila resno, stopnjevali svoje aktivnosti. Foto: Zajem zaslona

Predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Linhartovi Slobodan Vuk je podplačanost uslužbencev upravnih enot ponazoril z nekaj konkretnimi primeri. Izpostavil je zaposleno z 38 leti delovne dobe, ki na mesec prejme plačo v višini 928 evrov neto, država pa ji mora doplačati razliko do minimalne plače, zaposleno s 23 leti delovne dobe, ki je ob upoštevanju dodatka zaradi povečanega obsega dela prejela 1032 evrov neto, ter pravnico, katere neto plača znaša 1026 evra. Kot je opozoril, ob takšnih plačah zaposleni odhajajo na druga delovna mesta. "Ne nazadnje tudi trgovske verige ponujajo višje plače," je opozoril. Dodal je, da ob posledičnem kadrovskem pomanjkanju ljudje ne morejo pričakovati, da bodo vsa dovoljenja in dokumente dobili v predvidenih rokih.

Zaposleni na upravnih enotah bodo sicer med stavko izvajali nujne naloge, ki jih določijo načelniki upravnih enot. Med temi so po Stankovićevih navedbah vročitev dovoljenj za prebivanje tujcem, ki so vozniki v mednarodnem prometu, in novorojencem, prav tako je med temi nalogami izdajanje vozniških dovoljenj, osebnih izkaznic in potnih listin v primerih nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja in smrti sorodnikov v tujini. Opravljali bodo tudi vpise smrti v matični register, postopke glede hrambe orožja in v zvezi s prireditvami. Omogočeno bo potrjevanje podpore kandidatnim listam pred evropskimi volitvami.

Stavka na upravnih enotah

Na vladni strani optimistični, da bi lahko kmalu našli skupni jezik s sindikatom

Minister za javno upravo Franc Props je v uvodu dejal, da je njegov resor odgovoren za delovne razmere upravnih enot na splošno, sicer pa so upravne enote samostojni organi države uprave, zato na dejanske delovne procese ne more neposredno vplivati. "Ne glede na to se zavedamo, da so upravne enote ključne, da so prvi stik državljanov z državo, in vemo, da je treba zagotoviti, da imajo zaposleni primerne delovne razmere in da so za delo ustrezno plačani," je dejal minister in priznal, da lahko samo ob takšnih razmerah pričakujemo učinkovito delovanje upravnih enot.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da je prišlo do stavke, saj bi se, kot je prepričan, zadeve lahko "reševale po drugi poti". Stavkovna aktivnost namreč po njegovem mnenju dogovarjanj ne olajša, kvečjemu jih morda lahko oteži. Ne glede na vse sicer ostaja optimističen, da bosta obe strani relativno hitro našli skupni jezik in da bodo stavkovne zahteve razrešene.

Dodal je, da si ministrstvo stanje prizadeva reševati že dalj časa, po njegovih besedah so se s predstavniki sindikatov samo letos srečali najmanj trikrat. V lanskem in letošnjem letu so po njegovih navedbah tudi povečali kadrovski načrt in omogočili, da načelniki upravnih enot zapolnijo delovna mesta brez soglasja ministrstva za javno upravo.

Minister za javno upravo Franc Props (desno) stavko na upravnih enotah obžaluje. Kljub temu meni, da bi lahko sindikati in vlada kmalu našli rešitev za trenutno situacijo. Foto: Zajem zaslona
Minister za javno upravo Franc Props (desno) stavko na upravnih enotah obžaluje. Kljub temu meni, da bi lahko sindikati in vlada kmalu našli rešitev za trenutno situacijo. Foto: Zajem zaslona

Upravna enota Ljubljana je bila deležna pomoči drugih upravnih enot, je dejal Props. Po njegovih besedah so poskrbeli, da je bila v najbolj obremenjenih delih, predvsem na področju tujcev in tudi drugih upravnih zadev, kjer so bili največji zaostanki, zagotovljena pomoč drugih upravnih enot, del nalog pa je s svojimi zaposlenimi prevzelo tudi ministrstvo za javno upravo.

"Pripravljenost na sodelovanja med upravnimi enotami mi daje pozitiven vtis, da znamo stvari prijeti na pravem koncu in jih seveda tudi učinkovito reševati," je dejal minister. Povedal je še, da se je marca sestal z vsemi načelniki upravnih enot. Govorili so o tem, kaj so prioritete dela, pa tudi o primerih dobrih praks, učinkovitih rešitvah, ki jih je našla katera od upravnih enot in bi jih lahko uporabile tudi druge.

Da bi dogovor s sindikatom lahko sklenili v kratkem času, je dejal tudi vodja vladne pogajalske skupine Mirko Stopar. Pojasnil je, da sta si obe strani na torkovem srečanju izmenjali stališča in predloge za stavkovni sporazum. "Kar se tiče same vsebine oziroma problematike, smo si relativno blizu, vemo, kaj je dejanski problem, potrebujemo pa še nekaj časa, da uskladimo možne rešitve," je dejal. Dodal je, da so se s sindikati dogovorili, da se bodo pogajanja nadaljevala v čim krajšem možnem času, čeprav točnega datuma še niso določili.

Props in Stopar sta ob tem sicer opozorila, da vseh zahtev in pričakovanj, ki jih imajo sindikati, vlada ne more rešiti v okviru stavkovnih pogajanj. "Trenutno smo v fazi, kjer delamo reformo plačnega sistema, in ta ključna vprašanja o tem, kam bodo uvrščena posamezna delovna mesta, se rešujejo v okviru pogajanj za prenovo plačnega sistema," je dejal Stopar. Na vprašanju, kakšno je stališče vladne strani do sindikalnega predloga, da bi zaposleni na upravnih enotah za premostitev do zaključka pogajanj o reformi plačnega sistema prejemali poseben dodatek, pa je odgovoril, da konkretnih zadev do dogovora s sindikati ne komentirajo.

Na nekaterih upravnih enotah stavkali že novembra in januarja

Zaposleni na upravnih enotah so sicer stavkali tudi konec januarja, ko je od ponedeljka do srede potekala stavka vsaj en dan na 41 od 58 upravnih enot. Še predtem so sredi lanskega novembra enodnevno stavko izvedli na sedmih upravnih enotah.

Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Prav tako zahtevajo takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje.

Sužnji za okenci