Maruša Mišmaš Zrimšek (levo) bo na evropskem dvoranskem prvenstvu nastopila na 3000 metrov, Anita Horvat (desno) pa na 400 in 800 m. Foto: Instagram Maruše Mišmaš
Maruša Mišmaš Zrimšek (levo) bo na evropskem dvoranskem prvenstvu nastopila na 3000 metrov, Anita Horvat (desno) pa na 400 in 800 m. Foto: Instagram Maruše Mišmaš

Boji za evropske naslove v kraljici športov bodo med 5. in 7. marcem, prve kvalifikacijske tekme pa že v četrtek, 4. marca. Vodstvo Atletske zveze Slovenije upa na eno medaljo. Maruša Mišmaš Zrimšek je tudi sama napovedala boj za vrh: "Imam najboljši izid med udeleženkami. To je res dober občutek, a še nič ne pomeni. Ta status moram upravičiti na EP-ju. Prvenstva se veselim, bo zanimiva tekma, imam že dovolj izkušenj, tudi kako priti v nadaljevanje iz kvalifikacij. Na prvenstvo potujem z večjim samozaupanjem, ker sem pripravljena z dobrim izidom."

Tina Šutej brez kvalifikacij
Tina Šutej je v skoku s palico že pred zimsko sezono napovedala lov na svoje prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih. Od tega ne beži: "Glede na moje izide v tej sezoni in pripravljenost je ta cilj realen. Se veselim tekme, imeli bomo le finalni nastop, ne bo treba skakati dva dneva zaporedoma, ker so kvalifikacije odpadle. Pripravljena sem na dobre skoke in upam na najboljše."

Torun bo ta konec tedna gostil najboljše evropske atlete. Na dvoranskem evropskem prvenstvu bo nastopilo 14 slovenskih atletinj in atletov. Na prejšnjem EP-ju v Glasgowu 2019 jih je bilo skupaj deset, leta 2017 v Beogradu pa le pet. Foto: EPA
Torun bo ta konec tedna gostil najboljše evropske atlete. Na dvoranskem evropskem prvenstvu bo nastopilo 14 slovenskih atletinj in atletov. Na prejšnjem EP-ju v Glasgowu 2019 jih je bilo skupaj deset, leta 2017 v Beogradu pa le pet. Foto: EPA

Maja Mihalinec spet v formi z začetka sezone
Maja Mihalinec Zidar, ki je bila na prejšnjem dvoranskem EP v Glasgowu leta 2019 na 60 m v finalu šesta, je dobro začela sezono, vseeno pa bi si želela še kakšen boljši rezultat: "Upala sem, da bom do EP-ja še malo hitrejša. A sem to zimo veliko tekmovala in potovala in posledica je bila utrujenost, česar nisem pričakovala. Po zadnjih treningih sodeč, se vračam in kaže, da sem pripravljena tako kot na začetku sezone. Sestaviti moram le še dober tek in upam, da mi bo to v Torunu uspelo."

Kdo so atleti, ki so dosegli normo?
Mednarodne norme je sicer izpolnilo po sedem atletinj in atletov, dosegli so jih še v teku na 400 m Luka Janežič (Kladivar), Lovro Mesec Košir (Mass), Jure Grkman (Kamnik) in Gregor Grahovac (Mass), Tilen Ovniček (Krka) na 60 m, na 800 m Žan Rudolf (Mass), Filip Jakob Demšar (Mass) na 60 m ovire, Agata Zupin (Velenje) na 400 m, Klara Lukan (Kladivar) na 1500 in 3000 m, Jerneja Smonkar (Velenje) na 800 m in Anita Horvat (Velenje) na 400 in 800 m.

Trije so se nastopu odpovedali, trije prišli skozi stranska vrata
Filip Jakob Demšar je na študiju v ZDA in se je uvrstil v finale ameriškega študentskega prvenstva, na Poljskem pa ne bo nastopil tudi zaradi potovalnih omejitev v času pandemije novega koronavirusa. Agata Zupin je odpovedala udeležbo zaradi poškodbe roke, prav tako je tekmo v Torunu s svojega seznama črtal Grkman. Evropska atletika (EA) je 25. februarja dala zeleno luč za nastop še trem slovenskim atletom, ki sicer niso dosegli norme. To so člani ljubljanskega Massa Lia Apostolovski v skoku v višino in v troskoku Neja Filipič in Jan Luxa.

Zlato medaljo osvojila le Jolanda Čeplak

Zlato odličje je doslej na 35 dvoranskih evropskih prvenstvih za Slovenijo osvojila le Jolanda Čeplak, ki je na 800 metrov 3. marca leta 2002 na Dunaju dosegla še sedaj veljaven svetovni rekord (1:55,82).

Imamo odlično generacijo atletov
"Moje mnenje je, da se naša atletika dviga in imamo nov rod, ki bo prav tak ali še boljši kot tisti pred 10 ali 15 leti. Nastopi v letošnji zimski sezoni to potrjujejo. Osebno pričakujem tudi kakšno medaljo ali celo dve, saj to napovedujejo tudi naši atleti in atletinje, ne le zgolj z besedami, ampak tudi na tekmovališčih," je na videokonferenčni novinarski konferenci izpostavil novi predsednik strokovnega sveta AZS-ja Albert Šoba, prvič v tej vlogi pred velikim tekmovanjem.

Geslo ne predstavlja pritiska
"Vsako leto je ekipa večja, dajemo priložnost mladim, a obenem ne izpuščam priložnosti za uveljavljene atlete. To seveda vpliva na večje stroške zveze, ampak to je tudi naše delo. Naše novo geslo 'Gremo po kolajne' ni pritisk na tekmovalce, saj si uspehov sami najbolj srčno želijo, ampak kaže na to, da naša atletika ni povprečna," pa je dodal predsednik AZS-ja Roman Dobnikar, ob koncu lanskega leta ponovno izvoljen za štiriletni mandat.

Šutejeva in Mišmaševa kandidatki za odličje na EP-ju v Torunu
Konec tedna na Poljskem atletsko evropsko prvenstvo v dvorani