Anita Horvat (fotografija je simbolična). Foto: www.alesfevzer.com
Anita Horvat (fotografija je simbolična). Foto: www.alesfevzer.com

"Veliko nas je bilo na startu, zato je bila težka in agresivna tekma. Tekla sem drugi izid v karieri, dosegla normo za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu in to sta bila cilja danes. Pričakovala sem višjo uvrstitev, a sem se med tekmo dvakrat spotaknila in desetkrat zamenjala ritem. Glede na to sem dosegla zelo dober izid in sem v dobri formi. Še dve tekmi me čakata naslednji teden in zagotovo bom do svetovnega prvenstva v Budimpešti še napredovala," je povedala 26-letna Horvat.

Slovenska rekorderka na 400 m je bila srebrna na marčevskem dvoranskem EP v Istanbulu na še enkrat daljši progi. Med 13 tekmovalkami na dva stadionska kroga je tokrat začela odločno in bila kmalu po začetku na četrtem mestu. Po prvem krogu je izgubila stik z vodilnimi na šestem mestu, ko je trojica zelo pospešila.

Horvat je na šestem mestu tudi končala, bila je najhitrejša Evropejka, se krepko spustila pod mejo dveh minut ter le za 21 stotink zaostala za svojim letošnjim osebnim rekordom (1:58,73). Z rekordom mitinga je zmagala Kenijka Mary Moraa (1:56,85), rekord Ugande je za drugo mesto postavila Halimah Nakaayi (1:57,78).

Lukan: Nastop mi ni najbolj uspel
Na 3000 m je z rekordom memoriala Kamile Skolimowske slavila Etiopijka Freweyni Hailu (8:26,61). Dvaindvajsetletna Lukan je bila z letošnjim osebnim rekordom, 8:47,17, nekako v sredini med 17 tekačicami na mitingu na 3000 m. Njen najboljši čas je le dobre pol sekunde počasneje od tri leta starega slovenskega rekorda (8:46,44) Maruše Mišmaš Zrimšek.
V svojem prvem nastopu na diamantni ligi je Šentjernejčanka nekoliko popustila na koncu in zaostala za svojim najboljšim dosežkom ter tudi za prvimi osmimi mesti, ki bi ji prinesli točke v diamantni seriji.

"Nastop mi ni najbolj uspel, sem pa vesela, da sem lahko sploh nastopila. Zame je bila prva diamantna tekma v karieri zelo posebna izkušnja. Nisem pa imela prave moči v nogah za pospeševanje, da bi bila z najboljšimi. Sedaj se bom posvetila zadnjim pripravam na svetovno prvenstvo, šla bom tudi na višinske priprave na Pokljuko, nastopila pa bom še na kakšnem Diamantnem mitingu, če bom dobila priložnost," je povedala Lukan.

Na šlezijskem stadionu je Venezuelka Yulimar Rojas, olimpijska zmagovalka in trikratna svetovna prvakinja, v troskoku dosegla najboljši izid sezone na svetu. Namerili so ji 15,18 m. Sedemindvajsetletnica je edina presegla 15 m in gladko ugnala Ukrajinko Marino Beh Romančuk (14,70 m) in Kubanko Leyanis Perez Hernandez (14,67 m).

Tudi Norvežan Jakoba Ingebrigtsen je tekel izid leta, na 1500 m je s 3:27,14 popravil tudi svoj evropski rekord. Vse bližje je tudi četrt stoletja star svetovni rekord Maročana Hichama El Guerrouja (3:26,00). Najvišje v skoku v višino pa je letos skočil Katarec Mutaz Essa Barshim, olimpijskemu prvaku je tokrat uspelo preseči letvico na 2,36 m.

Svetovni prvak na 100 m Fred Kerley iz ZDA je doživel prvi poraz v sezoni. Južnoafričan Akani Simbine je slavil z 9,97 sekunde, Kerley je na drugem mestu zaostal za stotinko. Američanka Sha'Carri Richardson pa je bila prva med atletinjami na najkrajšem sprintu, z 10,76 je za dve stotinki ugnala Jamajčanko Shericko Jackson (10,78), obe pa sta bili tokrat razred zase.

V vse boljši formi je Južnoafričan Wayde van Niekerk, na 400 m je z s 44,08 za več kot pol sekunde ugnal vase tekmece. Olimpijski zmagovalec iz Ria de Janeira, ki so ga kar dolgo pestile poškodbe, bi si lahko v Budimpešti po zlatih medaljah leta 2015 (Peking) in leta 2017 (London) priboril še tretji naslov svetovnega prvaka. Šved Armand Duplantis je v skoku s palico edini preskočil šest metrov, s je bil s 6,01 daleč od svojih rekordnih višin.

Konec naslednjega tedna bosta pred SP v madžarski prestolnici v zadnjem delu avgusta še dve tekmi Diamantne serije, naprej v petek v Monaku, nato pa še v nedeljo v Londonu.