Peter Bol je dobil zeleno luč za nastop na bližajočem SP-ju v Budimpešti. Foto: AP
Peter Bol je dobil zeleno luč za nastop na bližajočem SP-ju v Budimpešti. Foto: AP

"Nihče ne bi smel doživeti tega, kar sem jaz preživel letos," je Peter Bol zapisal na družbenih omrežjih. Zdaj se želi osredotočiti na prihajajoče svetovno prvenstvo, ki bo v Budimpešti od 19. do 27. avgusta.

Lažno pozitiven vzorec A?

V dopinškem vzorcu četrtouvrščenega tekača na 800 metrov v Tokiu 2021 so januarja odkrili sledi krvnega dopinga Epo, zato je Bol prejel začasen suspenz. Analiza vzorca B pa sledi ni potrdila.

"Rezultat nadaljnje analize so bila različna strokovna mnenja glede pozitivnega ali negativnega poročanja o vzorcu, vzorec A pa je bil opredeljen kot negativen," je pojasnila avstralska protidopinška agencija (SIA) in s tem nakazala, da je prišlo ali do lažnega pozitivnega vzorca A ali do okužbe. "Zaradi tega se je Sport Integrity Australia odločil, da za ta vzorec ne bo ugotavljal kršitve protidopinških pravil. Preiskava tega vzorca je zaključena."

Svetovna protidopinška agencija Wada je sporočila, da ni nobenega razloga za dvom o metodi analize, vendar želi Wada iz primera Bol potegniti zaključke, da se to ne bi več dogajalo. Bol je to pozdravil in izrazil upanje, da se bodo lažno pozitivnim vzorcem v prihodnje izognili.