32-letni Kenenisa Bekele bo izpustil nastop v Londonu. Bekele bi moral v angleški prestolnici nastopiti prvič po lanskem septembru, ko je v Berlinu slavil z 2:01:41. Foto: EPA
32-letni Kenenisa Bekele bo izpustil nastop v Londonu. Bekele bi moral v angleški prestolnici nastopiti prvič po lanskem septembru, ko je v Berlinu slavil z 2:01:41. Foto: EPA

Njegov nastop in pričakovan obračun s še enim od najboljših maratoncev na svetu Kenijcem Eliudom Kipchogejem so številni imeli za enega izmed vrhuncev letošnje okrnjene maratonske sezone.

Bekele razočaran
"Zelo sem razočaran, ker ne bom mogel nastopiti. Bil sem dobro pripravljen, toda v zadnjem času me je začenjala mučiti poškodba leve mečne mišice po dveh hitrih odsekih na treningu,"
je pojasnil Bekele.

"Vsak dan sem imel terapije in resnično sem verjel, da bom pripravljen, toda danes se je vse skupaj poslabšalo in zdaj vem, da ne bom mogel teči," je sporočil Etiopijec in izrazil obžalovanje, ker ga ne bo na velikem dogodku: "Ta tekma je bila zame zelo pomembna. Lanski čas v Berlinu mi je vlil samozaupanje, prepričan sem bil, da to lahko ponovim. Vem, da sem tudi razočaral številne navijače, sotekmovalce in prireditelje. Upam, da se bom pozdravil in bom nared do naslednjega londonskega maratona."

V Londonu tudi rekorder Ljubljanskega maratona

Svet čakal na dvoboj Bekeleja in Kipchogeja
Razočaran pa je bil tudi direktor tekme Hugh Brasher, ki si je obetal vrhunski spektakel in dvoboj dveh najboljših maratoncev na svetu, a je poudaril, da ostali tekmovalci bodo nastopili: "Ves svet je čakal na boj med Keneniso Bekelejem in Eliudom Kipchogejem, a v nedeljo ga ne bo. Vem, da je Bekele zelo razočaran, želim mu hitro okrevanje. Ni pa bil maraton načrtovan le kot tekma dveh maratoncev. Na startu imamo štiri od desetih najhitrejših vseh časov in šest, ki so že presegli čas 2:05."

Kipchoge prvi na svetu pod dvema urama
Kipchoge, lastnik uradnega svetovnega rekorda (2:01:39) in prvi človek, ki se je lani na Dunaju v sicer popolnoma nadzorovanih in prilagojenih razmerah na maratonski razdalji spustil pod magično mejo dveh ur, tako že pred startom ostaja glavni favorit za zmago. A čeprav dvoboja z Bekelejem (njegov najboljši izid je le dve sekundi slabši) ne bo, bo imel močno konkurenco, saj bosta na startu tudi Etiopijec Mosinet Geremew in njegov rojak Mule Wasihun, nastopil pa bo tudi zmagovalec ljubljanskega maratona leta 2018 Sisay Lemma. V ženski konkurenci je v Londonu prva favoritinja Kenijka Brigid Kosgei, ki je lani v Chicagu dosegla svetovni rekord 2:14:04.

Zaradi pandemije novega koronavirusa bo londonski maraton, na sporedu bo v nedeljo, tokrat potekal pet mesecev pozneje kot običajno in na prilagojeni trasi.