Kristjan Čeh je prejel 174 glasov slovenskih športnih novinarjev. Zmagovalec Diamantne lige v metu diska je za 33 točk ugnal Tadeja Pogačarja, ki je zasedel drugo mesto na letošnjem Touru. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kristjan Čeh je prejel 174 glasov slovenskih športnih novinarjev. Zmagovalec Diamantne lige v metu diska je za 33 točk ugnal Tadeja Pogačarja, ki je zasedel drugo mesto na letošnjem Touru. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

23-letni Čeh bi v letu 2022 težko še bolj prevladoval v metu diska. Nastopil je na 21 tekmah in se veselil kar 19 zmag. Ko ni zmagal, je bil enkrat drugi in enkrat tretji. 19. julija je v Eugenu postal svetovni prvak z rekordom prvenstev z 71,13 m. Njegov državni rekord je še za 13 centimetrov boljši, dosegel ga je na mitingu Diamantne lige maja v Birminghamu. Tudi v tem tekmovanju je bil zmagovalec sezone.

Na evropskem prvenstvu v Münchnu je osvojil srebro, ugnal ga je Mikolas Alekna. To je bil njegov drugi najslabši rezultat v tej sezoni, potem je jasno, da je bil Čeh letos na popolnoma drugi ravni kot njegovi konkurenti.

Svetovni rekord je v lasti Jürgena Schulta, Nemec je 6. junija 1986 na mitingu v Neubrandenburgu disk zalučal 74,08 metra. Čeh mora najprej premagati dosežek trenerja Gerda Kanterja, ki je lastnik tretjega izida vseh časov s 73,38 m.

Silak iz Podvincev živi z Anno Mario Orel v najetem stanovanju v novejšem delu Talina ob obali in ima do atletskega centra za trening 20 minut vožnje z avtom.

V pogovoru za Val 202 je strnil vtise po sanjski sezoni in predstavil načrte za naslednjo, ko bo od 19. do 27. avgusta na sporedu svetovno prvenstvo v Budimpešti.

Čeh želi po izjemni letošnji sezoni še dvigniti konstantnost metov čez 70 metrov.

Kaj vam pomeni naziv športnik leta 2022?
Veliko mi pomeni, saj je to najvišja nagrada, ki jo lahko športnik dobi v Sloveniji. Imamo zares veliko vrhunskih športnikov in konkurenca je huda. V letošnjem letu sem postavil nove mejnike, postal sem svetovni prvak, dobil sem vse tekme Diamantne lige. Moj najboljši met sezone je med prvih deset vseh časov. Zgodil se mi je tudi manjši spodrsljaj na evropskem prvenstvu, vendar tudi drugo mesto ni tako slab dosežek. Ta nagrada mi pomeni, da je celotna ekipa dobro delala. Odločil sem se za prave poteze.

Redko se zgodi, dan športnik reče, da je imel spodrsljaj, pa je vseeno osvojil srebrno nedeljo na evropskem prvenstvu. Res visoko ste postavili letvico.
Res je. Želim doseči vse, kar je mogoče. Pri analizah metov se spuščamo v največje podrobnosti. Avgusta bo znova na sporedu svetovno prvenstvu. V Budimpešti bom branil naslov. Želim ponoviti letošnjo sezono in ubraniti naslov.

Le na dveh tekmah niste zmagali. Sliši se kar malce neverjetno.
Enkrat nisem bil pravi zaradi bolezni, nato pa sem imel v Münchnu slab dan. Vsekakor sem imel izjemno sezono.

Kateri miting Diamantne lige vam je najljubši? Kaj vam je najbolj ostalo v spominu?
Birmingham mi je najljubši, saj sem vrgel osebni rekord in absolutni rekord Diamantne lige. V Zürichu je prav poseben miting. Stadion je bil poln, vzdušje je bilo noro. Vsi mitingi Diamantne lige so zelo dobro obiskani.

Prestopili ste v trenerski štab Gerda Kanterja. Je bil to odločilen korak v pravo smer?
Zdaj delam drugače, bolj pametno. Ekipa v Sloveniji je ostala skoraj ista, dodal sem še nekaj ljudi v Estoniji. Pozna se razlika. Drugače načrtujemo treninge, tehniko sva malo spremenila. Postal sem precej bolj konstanten. Na vseh 21 tekmah v sezoni sem metal čez 68,60 metra. Na najboljši desetih tekmah sezone sem disk vrgel čez 70,02 metra. To so zelo dobre številke.

Kakšen je Kanterjev sistem dela?
Še vedno treniram dvakrat na dan. Celoten dan je bolj organiziran, več je regeneracije. Pomembno je, da se ne poškodujem.

19. julija v Eugenu postal svetovni prvak. Nihče pred njim na SP-ju ni vrgel tako daleč. Foto: Reuters
19. julija v Eugenu postal svetovni prvak. Nihče pred njim na SP-ju ni vrgel tako daleč. Foto: Reuters

Vaš trener je že javno poudaril, da je mogoče preseči tudi svetovni rekord. Kaj menite vi?
Imam to vizijo. V mislih imam številko, do katere želim priti. To je nekaj metrov nad svetovnim rekordom. Kanter mi je takoj povedal, da je to mogoče. Ne vem, kdaj mi bo to uspelo, vendar sem prepričan, da lahko presežem svetovni rekord.

Vaš glavni cilj leta 2023 bo svetovno prvenstvo v Budimpešti.
Veselim se izziva, ko bom branil naslov, a to bo tudi največje breme, ki ga bom čutil. Prvič bom v tem položaju. Želim znova izboljšati osebni rekord, čeprav ne bo šlo tako hitro. Ne bo se ga dalo popraviti za meter ali več. Enkrat se to ustavi.

Mednarodna atletska liga bo znova potekala v Sloveniji. Boste znova tekmovali tudi na domačih mitingih?
V Slovenski Bistrici ne bom tekmoval, saj je isti dan na sporedu Diamantna liga v Rabatu. Potrudil sem bom, da bom tekmoval tudi v Sloveniji.

Kako bi primerjali življenje v Sloveniji in Estoniji? Slovenci imamo verjetno celo več športnih uspehov.
Res je. Slovenija ima več športnih asov. V atletski infrastrukturi imajo Estonci prednost. V Talinu so tri dvorane za met diska, tudi fitnes in atletska steza sta zraven. Hitro sem se navadil na življenje v Estoniji. Trenutno je precej bolj mrzlo in imajo veliko več snega, kar mi zelo ustreza.

Kako je s prehrano? Morate zelo paziti?
Nimam ničesar določenega. Nimam nutricionista, saj za zdaj še ne vidim te potrebe. V Estoniji smo naredili načrt prehrane. Začel sem šteti kalorije, izgubil sem nekaj odvečne mase. Vsekakor imam še nekaj rezerve.

Kako se pripravljate na novo sezono?
Že od oktobra treniram, zdaj delamo na polno. To so bazične priprave. Konec januarja grem na Tenerife za tri tedne.

Bo vaš glavni tekmec v naslednjih sezonah Mikolas Alekna ali oba odlična Šveda Daniel Stahl in Simon Pettersson, ki sta blestela na olimpijskih igrah v Tokiu?
Alekna je mlajši od mene in ima še precej rezerve. Zares je velik talent. Oba Šveda lahko redno mečeta čez 70 metrov in konkurenca bo zares velika tudi v naslednjih letih.

Otroštvo se preživeli na kmetiji. Kakšne spomine imate?
Še vedno rad pomagam, ko sem v Sloveniji, a to je zdaj le nekaj dni na leto. Še vedno vidim tu neko željo po koncu športne kariere.

Se vam je življenje po vseh izjemnih letošnjih uspehih močno spremenilo?
Zdaj je več medijske pozornosti, druge stvari pa ostajajo enake. Še vedno zavzeto treniram in ne spreminjam ostalih stvari.

Športnik leta je Kristjan Čeh