Kristjan Čeh je že na začetku sezone v odlični formi. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je že na začetku sezone v odlični formi. Foto: Reuters

24-letnik je kljub mokremu krogu za izmet dosegel nov vrhunski izid. Tekmovanje se je začelo v toplem in sončnem vremenu, a se je vreme vse bolj oblačilo in v drugi seriji meta diska je začelo deževati. Po četrti je dež ponehal, kljub temu je bil krog vse prej kot v idealnem stanju.

Čeh je začel s 65,74 m, v drugi se ni zavrtel do konca v krogu za izmet, 66,97 m so mu namerili v tretji seriji, v četrti je orodje pristalo zunaj sektorja. V peti seriji je vrgel 65,90 in končal z 68,67 metra.

"Drselo je, nisem mogel izkoristiti moči, kot bi jo lahko. Kljub dobremu izidu so še velike rezerve. Bal sem se poškodbe, zato sem nastopil zelo pazljivo, a še vedno povsem tekmovalno. Pred domačimi navijači, družino in prijatelji, ki so bili na tribuni, redko nastopam," je povedal Čeh.

Podrobneje je nato opisal razmere. "Krog ni bil oskrbovan, bil je prah v njem in po dežju je bil sluzast. Zato nisem imel oprijema. V ogrevanju je bilo pred dežjem odlično, vrgel sem 71 m. Ampak tako je, ni povsod lepo vreme, je tudi deževno, vetrovno. Iz meta v met sem se vse bolj navadil na take razmere, ki se lahko zgodijo tudi na SP-ju v Budimpešti, in lepo je, da sem danes izkoristil tudi take razmere," je dodal Čeh.

Čeh, Čurin Praprotnik in Filipič zadovoljni z izidi na Ptuju

Neja Filipič je v skoku v daljino 6,61 metra izboljšala osebni rekord in se približala državnemu (6,78) ter je zdaj tretja najboljša Slovenka do zdaj.

"Sanjski začetek sezone, že dolgo na prostem nisem tako dobro skakala, osebni rekord sem imela doslej v dvorani. To je lepa motivacija, sem pa letos poleg troskoka malo trenirala tudi daljino, to se pozna na rezultatu. Čeprav še nisem spočita, sem zelo dobro pripravljena. Moje psihično stanje se je izboljševalo z boljšimi vetrovnimi razmerami. Zadnji skok je bil tehnično najbolje izveden, v prejšnjih sem imela težave s položajem telesa na odrivni deski. Ko bom to popravila, bom še uspešnejša," je povedala Filipič.

Za tretji vrhunec dneva je poskrbel Anej Čurin Prapotnik, ki je na svoj dvajseti rojstni dan na 100 m tekel 10,29 sekunde in je zdaj četrti najhitrejši Slovenec vseh časov. Zaostal je le za časi rekorderja Matica Osovnikarja, 10,13 je dosegel na SP-ju leta 2007 v Osaki, kjer je tekel v finalu, ter za izidom 10,21 sekunde, kar sta osebna rekorda Urbana Acmana (leta 1998) in Jana Žumra (leta 2006).

"Domač teren, malo pomoči vetra, vse se je 'poklopilo' na moj rojstni dan. Lahko pa bi bilo še hitreje. Moj glavni cilj sezone je EP za mlajše člane na Finskem, zagotovo pa si želim najmanj približati Osovnikarju, imam še precej rezerve," je povedal Čurin Prapotnik.

Čeh na Ptuju v zadnji seriji izvlekel maksimum