Ptujčan Kristjan Čeh je v Birminghamu izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu ter je zdaj deseti na lestvici vseh časov. Prejšnji slovenski in mlajši članski evropski rekord (70,35 m) je dosegel 26. junija lani v Kuortaneju na Finskem. Foto: Reuters
Ptujčan Kristjan Čeh je v Birminghamu izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu ter je zdaj deseti na lestvici vseh časov. Prejšnji slovenski in mlajši članski evropski rekord (70,35 m) je dosegel 26. junija lani v Kuortaneju na Finskem. Foto: Reuters

23-letni Čeh je bil v Birminghamu razred zase. Že v prvi seriji, ko so mu namerili 67,77 m, je prevzel vodstvo, te njegove daljave pa potem nihče izmed tekmecev ni presegel.

Svetovni rekord je pa še kar daleč, do 74 m je še kar dolga pot. A sem s tem nastopom, če ne prej, pokazal, da lahko veliko dosežem na obeh največjih tekmah leta. To je dodatna spodbuda.

Kristjan Čeh

Slovenski rekorder je nato nadaljeval tekmo sam s seboj z 69,10 m, 71,27 m je zmogel v tretji seriji, izjemno predstavo pa končal s 63,11, 69,33 in 65,28 m.

"Noro je bilo, nisem si mogel predstavljati tako dobrega meta. Čutil sem ga že ob izmetu, a le, da bo dober. Ko pa sem videl na zaslonu daljavo, najprej nisem mogel verjeti. Sledilo je navdušenje, vsi tekmeci so mi čestitali. Bili so presenečeni, kot sem bil tudi sam," je uspeh komentiral Čeh. "Že s svojim prvim metom na tekmi bi zmagal, čeprav je bilo ogrevanje pred tekmo malo slabše kot običajno. Potem sem po prvi seriji le še stopnjeval. Dvakrat sem presegel še 69 m, ampak ta met prek 71 m je bil res poseben. Deseti izid vseh časov, to res veliko pomeni."

Čeh je konec prejšnjega tedna v Mariboru na svoji prvi tekmi v poletni sezoni zmagal s 67,40 metra in je bil do Birminghama peti na letošnji lestvici izidov na svetu. Vodil je olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je 69,11 m vrgel v Chuli Visti (ZDA) 7. aprila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ptujčan je izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v Leirii na Portugalskem zmagal ter s 66,11 m prvič v karieri ugnal tudi Stahla. Pred tem je 27. februarja na Ptuju dosegel 67,27 m.

Stahl je bil tokrat tretji, 65,97 m, drugi je bil Litovec Andrius Gudžius, aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak, ki je vrgel 66,40 m.

Čeh od lani sodeluje z novim trenerjem Gerdom Kanterjem. Estonec, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, je lastnik tretjega izida vseh časov (73,28 m). Svetovni rekord, 74,08 m, je Nemec Jürgen Schult v domačem Beubrandenburgu dosegel 6. junija leta 1986.

V tej sezoni sta dve veliki atletski tekmovanji, na obeh je Čeh z izidi v tem letu napovedal boj za sam vrh. SP na prostem v Eugenu v ZDA bo med 15. in 24. julijem, EP v Münchnu pa med 15. in 21. avgustom.

Pred tem bo nastopil tudi na sredozemskih igrah v Oranu (Alžirija), kjer bo med 25. junijem in 5. julijem branil srebro s prejšnjega tekmovanja v Tarragoni leta 2018.

Čeh postavil svetovni izid sezone

Slovenski uspeh dopolnila Tina Šutej
Tina Šutej
, bronasta marca na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, je v skoku s palico z evropsko in nekdanjo svetovno prvakinjo iz Londona 2017, Grkinjo Katerino Stefanidi, delila drugo mesto s 4,65 metra.

Enega najboljših dosežkov celotnega mitinga je z drugim mestom v skoku s palico dopolnila Tina Šutej. (Fotografija je arhivska). Foto: AP
Enega najboljših dosežkov celotnega mitinga je z drugim mestom v skoku s palico dopolnila Tina Šutej. (Fotografija je arhivska). Foto: AP

V skoku s palico je s 4,73 m, izidom sezone na svetu, zmagala Američanka Sandi Morris. Slednja je v Beogradu ubranila dvoranski naslov, ima pa še dve srebrni medalji s SP-ja na prostem in drugo mesto z OI leta 2016.

Šutej je začela na 4,30 m in delila prvo mesto po uspešno preskočeni višini v prvem poskusu. Naslednjič je bila letvica na 4,45 m, tudi na njej je bil dovolj prva serija za uspešen skok Ljubljančanke, ki zadnja leta živi in trenira v Celju.

Na tej višini je letvico v prvem skoku zmogla le Stefanidi. Četrta z lanskih OI v Tokiu je prejšnjo višino izpustila in nato delila prvo mesto s Šutej.

Tretja višina tekmovanja je bila deset centimetrov višje. Na 4,55 m pa že ni bilo več olimpijske zmagovalke iz Tokia 2020. Srebrna na marčevskem dvoranskem SP-ju v Beogradu Katie Nageotte iz ZDA je namreč letvico na 4,45 m pred tem trikrat podrla.

V konkurenci za zmago je ostala le še šesterica, nobeni si v prvem skoku ni uspelo zagotoviti nadaljevanja, še trojica pa je nato tekmovanje tudi že končala. Šutej je bila uspešna v drugem skoku na 4,55 m, kot tudi Stefanidijeva, s katero je delila prvo mesto, in Morris.

Na višini 4,65 m je bila med preostalo trojico prva uspešna Šutej, sledila ji je Stefanidi, Morris pa je bila uspešna drugič. Na 4,73 m je bila trojica v prvih dveh serijah neuspešna, v tretjem pa le Morris, ki je s tem zmagala ter končala tekmovanje po neuspešnih skokih na 5,01 m.

Drugi zmagovalci so ...
Olimpijska zmagovalka Malaika Mihambo iz Nemčije je v skoku v daljino v brezvetrju presegla sedem metrov (7,09 m).

Kanadčan Aaron Brown je na 100 m zmagal, a le z 10,13 sekunde. Bila sta dva neuspešna starta, pred tretjim sta bila diskvalificirana glavni favorit Američan Trayvon Bromell in Zharnel Hughes.

 Daryll Neita. Foto: Reuters
Daryll Neita. Foto: Reuters

Nekdanji svetovni prvak Yohan Blake z Jamajke je bil drugi (10,18). Britanka in svetovna prvakinja na 200 m Dina Asher-Smith je prav tako na 100 m končala na prvem mestu, z 11,11 sekunde je ugnala Jamajčanko Shericko Jackson, ki je zaostala le za stotinko.

Tudi tretje mesto na najkrajši razdalji je ostalo doma, Britanka Daryll Neita je tekla 11,14. Olimpijska zmagovalka Elaine Thompson-Herah je pred nekaj dnevi odpovedala nastop zaradi slabšega počutja.

Na 1500 m je srebrna z OI in domačinka Laura Muir odprla svojo sezono in z zmago nakazala, da so njene težave s hrbtom preteklost. Svetovna prvakinja Dalilah Muhammad iz ZDA je 400 m ovire zanesljivo dobila s 54,54 sekunde.

Kanadčan Django Lovett je pripravil presenečenje v skoku v višino in z 2,28 m ugnal italijanskega olimpijskega zmagovalca Gianmarca Tamberija (2,25 m).

Naslednja Diamantna liga bo prihodnjo soboto v ZDA, v mestu Eugene, kjer bo julija svetovno prvenstvo.