Kristjan Čeh. Foto: Reuters
Kristjan Čeh. Foto: Reuters

25-letni Ptujčan je novico o koncu sodelovanja s Kanterjem sporočil 12. marca. Dva dneva pozneje je povedal ime novega trenerja Marta Olmana, ki je desetletje starejši od Čeha in je bil trikrat prvak Estonije v metu kladiva.

"Tudi moj novi trener je bil metalec, ima tudi veliko znanja v metu diska. Ima sicer manj izkušenj na velikih tekmah kot Kanter, kar pa zdaj zame ni tako bistveno, ker imam izkušnje tudi sam," je pojasnil Čeh.

Poti za napredek ni bilo več

Kanter je s Čehom začel sodelovati konec leta 2021, leta 2022 je Ptujčan postal svetovni prvak in evropski podprvak, lani pa je na SP v Budimpešti zasedel drugo mesto. "Razšla sva bolj kot ne s skupno odločitvijo. Dala sva si, kar sva si lahko, poti za napredek nisva našla. Kmalu nato sem našel novega trenerja, s katerim imava isto vizijo," je pojasnil Čeh. Povedal je tudi, da zanj odločitev ni bila nenadna.

"To je tlelo kar nekaj časa, sprva naj bi ta korak naredila po OI, ampak se je zgodilo prej. Nikoli pravzaprav ni idealen čas za zamenjavo. Toda imam samo eno kariero, ki je kratka, zato je treba sprejemati pomembne in prave odločitve."

Čeh si z novim trenerjem želi predvsem tehnične stabilnosti metov

Primerjave z letom 2021 ni

Tudi pred OI v Tokiu leta 2021 se je razšel s takratnim trenerjem Gorazdom Rajherjem in potem v japonski prestolnici kot novinec na velikih tekmah zasedel peto mesto. "To sta dve različni stvari. Leta 2021, ko sem ostal brez trenerja, sem brez njega tekmoval tudi na OI. Tokrat ne bo tako in novemu trenerju zaupam. Poleg tega je ostala moja ekipa nespremenjena tako v Sloveniji kot tudi v Estoniji, kjer opravim najpomembnejši del priprav."

Prizadevala si bosta predvsem izpopolniti itehniko

Dva metra in šest centimetrov visoki orjak je dejal, da je zdaj prepozno, da bi z novim trenerjem kaj bistvenega spreminjal. "Le kakšne malenkosti, denimo urnik vadbe, kdaj je na vrsti kaj. Pa večji je poudarek na tehniki, da bi bila ta res izpopolnjena. Priprave potekajo dobro in po načrtih. Nisem spreminjal tega, kar je bilo dobro v prejšnji sezoni."

"Letošnja sezona bo podobna predlanski, le da je med obema velikima tekmama večji premor, dva meseca. A se EP v Rimu zelo približuje, hitreje se bo začela ta sezona. Urnik bo natrpan, nekaj tekem bom izpustil, kot je diamantna liga v Stockholmu, ker je preblizu EP. Načrtujem pa dva tekmovalna vrhunca, največjega na OI."

Konkurenca bo huda

Na državnem prvenstvu v Celju konec junija se bo prvič predstavil slovenski javnosti. Aprila bo tako kot lani odšel za tri tedne na priprave na Tenerife.

"Spadam v svetovni vrh in vsako leto se zelo veselim velikih tekem, tudi letos je tako, ko bo junija evropsko prvenstvo v Rimu in nato avgusta olimpijske igre v Parizu. Lani je pet metalcev diska vrglo več kot 70 metrov, še nikoli toliko v sezoni v zgodovini. A smo le trije, ki lahko to dosežemo na vsaki tekmi, poleg mene še Šved Daniel Stahl in mladi Litovec Mykolas Alekna," je največje tekmece navedel Čeh.