Kristjan Čeh je že na začetku sezone v dobri formi. Foto: EPA
Kristjan Čeh je že na začetku sezone v dobri formi. Foto: EPA

Na drugi tekmi letos je izboljšal dosedanji izid sezone, ki je bil v lasti Jamajčana Travesa Smikleja. Ta je 68,14 m vrgel v domačem Kingstonu 11. februarja.

Čeh je državni rekord 71,27 m zmogel v Birminghamu 21. maja lani in je s tem dosežkom na desetem mestu vseh časov. Rekord evropskega pokala pa je še vedno v lasti Čehovega trenerja; Estonec Gerd Kanter je v španskem Los Realejosu vrgel 69,70 m 15. marca 2009.

"Želel sem, da bi izboljšal tudi rekord pokala. Ni mi uspelo, novo priložnost bom imel naslednje leto. Sedaj me čakajo treningi, 5. maja pa prva tekma v poletni sezoni v Dohi, kjer se bo začela diamantna liga. Moj namen je, da ponovim lansko sezono, ko sem dobil vse tekme te prestižne serije. Bo težko, ni pa nemogoče. Zdaj bom odšel v Talin, potem pa na priprave na Tenerife, od tam pa bom šel v Doho," je povedal Čeh.

Po prvi seriji je vodil Romun Alin Alexandru Firfirica, četrti na SP leta 2019 v Dohi je vrgel 63,07 m. To je nekaj več, kot je bil uvodni dosežek sezone Čeha (62,87 m) s konca februarja in zimskega državnega prvenstva v Domžalah. Firfirica, sedmi mesti je dosegel lani na SP in EP, je bil tudi na koncu drugi s 63,78 m, kar je dosegel v četrti seriji.

Čeh je bil po prvi seriji drugi z 61,43 m, prek 60 m pa so vrgli še Hrvat Martin Marković (60,90 m), Islandec Valur Gudnason (60,89 m) in Poljak Robert Urbanek (60,88 m). Marković je v drugi seriji za nekaj časa prišel na drugo mesto z 61,95 m, Čeh, ki je metal zadnji po vrsti, pa je vrgel 65,67 m in s tem prepričljivo prevzel vodstvo in prišel na peto mesto po izidih sezone.

Firfirica je v drugem metu s 63,63 m nekoliko popravil svoj dosežek, a ostal drugi precej za Čehom, ki je še stopnjeval dosežek v tretji seriji na 68,30 m. V četrtem in petem metu je ostal brez veljavnega izida, v šestem poskusu pa je tekmo končal s 67,83 m. Za Firfirico je bil tretji Marković, ki je 62,20 m vrgel v zadnji seriji.

Jan Emberšič je bil 11. v skupini B v metu kladiva (64,75 m) in skupno 28. Na dvodnevnem tekmovanju bodo za Slovenijo nastopili še Blaž Zupančič v suvanju krogle med člani ter Jakob Urbanč v metu kladiva in Anže Durjava v metu kopja med mlajšimi člani.