Armand Duplantis je že pri 20 letih postavil svetovni rekord. Številni strokovnjaki mu napovedujejo, da bo imel sijajno kariero. Foto: EPA
Armand Duplantis je že pri 20 letih postavil svetovni rekord. Številni strokovnjaki mu napovedujejo, da bo imel sijajno kariero. Foto: EPA

Duplantis je s sijajnim dosežkom že na uvodu v sezono potrdil tudi visoke cilje, ki jih bo imel poleti na olimpijskih igrah v Tokiu. Zanj je bil to šele drugi letošnji miting, rekordno višino pa je zmogel v drugem poskusu.

"To sem si želel doseči od svojega tretjega leta," je po tekmi povedal novi svetovni rekorder, ki je rekord napadal že prejšnjo sredo v Düsseldorfu, a tam letvico na rekordni višini trikrat podrl.

"Vsekakor imam dober štart v zelo pomembno leto," je še dejal mladi atlet, ki je vse življenje posvetil skoku s palico. Prvi rekord v svoji starostni kategoriji je postavil že, ko je bil star sedem let. Njegov veliki cilj je tudi svetovni rekord na prostem, ki ga že vse od 31. julija 1994 drži legendarni Ukrajinec Sergej Bubka.

181 cm visoki Šved je pred dvema letoma osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Berlinu, lani pa je osvojil srebro na svetovnem prvenstvu v Dohi. Premagal ga je Američan Sam Kendricks.

Mihalinčeva druga na 60 metrov
Maja Mihalinec, ki je bila ob koncu lanskega leta izbrana za najboljšo slovensko atletinjo sezone, je v Torunju v teku na 60 m osvojila drugo mesto s 7,26 sekunde. Prehitela jo je le lanska ameriška dvoranska prvakinja Shania Collins (7,24), tretja je bila po fotofinišu Švicarka Ajla Del Ponte (7,26). Mihalinčeva je že v kvalifikacijah dosegla drugi čas (7,31).

"Po današnjem nastopu sem zelo zadovoljna. Po težavah s poškodbo na začetku sezone počasi dobivam nazaj prave tekmovalne občutke. Ti se kažejo tudi v boljših časih, ki jih zdaj dosegam. Obakrat sem imela zelo dober reakcijski čas na startu in sem bila takoj od začetka v ospredju, kar me zelo veseli," je bila zadovoljna Mihalinčeva, ki bo konec prihodnjega tedna tekla še v Glasgowu.